Už je tady zas

67%

Komentáře a recenze 34

Dle počtu bodů
Brenan88
Brenan88
47 084 bodů
6
Už je tady zas je v tipnou satirou a smutným pohledem do života německých občanů,kteří v sobě ten nacismus mají stále zakořeněný. Ať to dokážou přiznat,nebo ne. Knižní předlohu neznám a tak nevím kolik toho tvůrci z knihy vlastně použili,ale já měl při sledování pocit,že se z onoho námětu dalo vytěžit mnohem víc. Pár forků bylo vtipných,ale zbytek takový průměr,který neurazí,ale ani nenadchne. Každopádně samotná myšlenka je super.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
4
Knížku jsem kdysi nedočet (ani nevím proč), ale film mi přišel jen jako takový slepenec různých poloskrytých kamer. To poselství nebo ta myšlenka předlohy je jasná, ale ten film je celkově prostě nezáživný.
lamps
lamps
15 156 bodů
8
Těžko si mohou Němci, a s nimi v podstatě všechny země střední Evropy, představit více výmluvnou a pravdivější společenskou satiru. Provázání děje se současnou uprchlickou krizí je vynikajícím a ostatně i logickým tahem, asi málokdo pochybuje o tom, že by Hitler dnes vystavěl vízum do Osvětimi v prvé řadě právě našim výbušným přistěhovalcům, a maximálně se vydařilo i naladění na tu nenásilně humornou a symbolicky satirickou notu - sám o sobě šílený námět není tlačen do krajností bláznivými scénkami typu Hitler v plavkách nebo Hitler bankovní lupič, vtipně působí už jen to přirozené zasazení děsivé historické kreatury do moderního světa internetu, televize a masových komunikačních médií, které jsou jako dělané pro šíření propagandy a vlastních vizí, což skutečný Hitler dobře věděl už v dobách svých politických začátků. Ne náhodou je také celá jedna scéna věnována tomu, že Führer skládá tichý hold impulzivní ředitelce televizní stanice, kterou přirovnává k Leni Riefenstahlové. Sám Hitler nepůsobí jako nelidská zrůda nebo iracionální šílenec, vedle nutných groteskních rozměrů je vylíčen tak, jak asi člověk jeho přesvědčení a vize chtěl před nástupem k absolutní moci na lidi působit - jako vstřícný přítel, kterého zajímá situace spoluobčanů a leží mu na srdci blaho a budoucnost Německa, díky čemuž ale divák skoro zapomíná, jaké hrůzy měl tenhle chlapík v minulosti na svědomí, a scénář ho staví takřka do role spasitele a inženýra budoucnosti...... Možná to má být varování a moderní rekonstrukce tehdejšího nacistického povstání, ale závěrečné titulky s použitými autentickými záběry říkají něco úplně jiného (každý ať si udělá svůj názor sám). Každopádně velmi zajímavý a ojedinělý počin, kterému ze všeho nejvíce ubližuje místy laciné formální provedení a polopatický závěr, který lehce narušil předešlou soustředěnost a ucelenost.
filmfanouch6
filmfanouch6
12 644 bodů
6
Tu se vám tu najednou v dnešní době objeví člověk. Vypadá jako Adolf Hitler, chová se jako Adolf Hitler.......... a je to Adolf Hitler. a jak by Hitler reagoval na dnešní dobu plnou internetu, televize a moderní technologie? Už je tady zas je slavná německá kniha která popisuje dobu kdyby Hitler nezemřel ale objevil by se v dnešní době. Samozřejmě musela vzniknout filmová adaptace, a jak se povedla? Dobře. Během celého filmu se budete smát minimálně 80 procentně (film trvá 110 minut). Představitel Hitlera je naprosto úžasný a vlastně všude kolem něj. Pokud znáte známou scénu, ve které je Hitler v bunkru (a ke které vzniklo mnoho parodií) budete si během jedné scény hladit knír jak je to úžasné. O něco roztržitá je poslední dvacetiminutovka, která trošku strádá na tempu a konec mohl být o trošku lepší. Někdy se také povede vtip, ale jednou se vrátí a už to není vtipné. Jinak, je ale Už je tady zas docela kvalitní zážitek, u kterého se nudit nebudete.
Klajnik
Klajnik
8 589 bodů
8
Geniální
blackkocour
blackkocour
3 745 bodů
8
Ukuchtit si domácího východoněmeckého Borata, ale s překvapením že místo Borata, tu máme Adolfa Pedolfa, a všichni stejně ví, že jde jen o improvizačního podstrčeného herce, a nejde ani spíš o situační komedii, ale "nahranou" komedii, kde se jednou za čas ukáže starý fašoun, co si minulý režim dosti užíval, a chybí mu stará léta, kdy posílal své děti na letní odtučňovací tábor v Osvětimi. Pán herec ho zahrál grandiózně, až mi nějakou chvíli připadalo, že ho hraje Mads Mikkelson. Má asi očividně podobné rysy, ale whatever. A pak že němci nemají smysl pro humor. Pár vtípků ušlo, ale stejně jsem zhnusen dnešní dobou, že se z Hitlera, který údajně zmasakroval většinu židovské populace, najednou stala popkulturní postavička, kde je hajlování jen neškodný vtípek, a v dnešní době už takový degenerační módní trend, a cool věc. Ještě, aby v německých rádiích pouštěli jako hitovku týdne, Deutschland über alles. No, dobře jde o komedii, nebudem zas přeslazený, že ano? Ta dějová linka, kde se z Hitlera stane, jakože, nějaká televizní hvězda, mi přišla dost zbytečná, a už se z mocdokumentu, stal jen nevkusný porevoluční blitek z dílny Sandler a spol. A jo, historie se opakuje, a lidstvo se záhy znovu nepoučilo, dobrá myšlenka. Hlavně nejlepší z celého filmu byla ta stařena, co jí odletěli všechny pavučiny z kundy, když uviděla Hitlera někde jinde, než v měsíčníku Mein Kampf. (Pokud byl Hitler zmražen, jak Fry z Futuramy, a nebyl záhadnou logikou vůbec odkrágnuten třicetiraňákem, tak ty vole, co nás v tom dějepisu učí za hovna? Promítat ve školách, a šnel, šnel!)
rkotvald
rkotvald
3 162 bodů
6.5
Od chvíle, kdy jsem se o tomhle filmu dozvěděl, jsem zahořel touhou ho vidět. Takže když mi v poště přistála pozvánka na novinářskou projekci, měl jsem velkou radost, že se film dostává do českých kin - a ještě větší, že CinemArt film uvádí v původním znění s titulky. Samotná projekce mě hodně bavila, film jsem si užil, výborně se při něm pobavil, a navíc mi to dalo brouka do hlavy, protože je tam pár myšlenek, které se dají dlouho převalovat v hlavě. Takže - ač nedotčen knižní předlohou - za sebe nemám problém napsat, že je to výborný film, který lze rozhodně všem doporučit - kromě toho, že je nápaditý, vtipný a originální, je taky promyšlený a filmařsky invenční a zajímavý. Herecký představitel Ády je výborný a ten film obsahuje minimálně dva (ne-li více) momenty, které mi přišly naprosto geniální - Ádovo první vystoupení v televizi a sekvenci s youtubery. Výborné mi i přišlo vystižení toho, jak to chodí v komerčních televizích - jak se tam chodí přes mrtvoly a jak se tam dělá kariéra. Aniž bych chtěl spoilerovat, snad mohu napsat, že člověku ke konci úsměv nepříjemně tuhne na rtech, protože ten film neuvěřitelně působivě vygraduje do svého mrazivého závěru - message toho filmu je naprosto jasná a je na každém, jak s ní naloží. Za mě velký respekt autorovi knižní předlohy, že dokázal vyhmátnout tak silné a aktuální téma, které je navíc zpracované s tak odzbrojující zábavností.
leafroller
leafroller
3 023 bodů
8
Asi každý se někdy ptal, jak mohl Hitler omámit celé velké Německo a vtáhnout ho tak do ještě většího utrpení. Odpověď na tuto otázku částečně poskytuje film Die Welle, tato perla podle skutečné události a dnes i Už je tady zas. Sice nevím, do jaké míry byl portrét pana Hitlera pravdivý, ale mně se to moc dobře poslouchalo. Jeho přímočarost, nazývání věcí pravými jmény a odkazy na současnou impotentní politiku (ve filmu sice německou, nicméně by se dal použít jakýkoli evropský politik) to je rajská hudba pro mé uši. Ocenil jsem i to, že zůstal nechutným rasistou. Dokonce i prolínání filmového a dokumentárního formátu sqěle fungovalo. Jsem rád, že jsem nečetl knihu.
Miller
Miller
2 220 bodů
10
Naprosto nekompromisně film ukazuje to, jak se lidé vrací v mentalitě. Považme, že když nahradíte slovo "žid" v Hitlerových projevech za "imigrant", tak většina světa souhlasí. Je až děsivé, jak pravidivý, je tento film. Možná po kvalitativní stránce zaostává, za to má úžasný podtext. Moc se mi líbí, jak je naschvál dělaný autenticky (scény s hajlujícími lidmi a s nejmenovanými politiky). Hitler je zde velmi přesvědčivý. Nechápu, že má jenom 69%....nebo vlastně, v naší republice chápu. 90%
tedoun
tedoun
923 bodů
8.5
co víc říct?? je to lepší než kniha což je velice zajímavé, neboť obvykle kniha je lepší než film. Doporučují