Jackie

61%

Komentáře a recenze 38

Dle počtu bodů
Brenan88
Brenan88
47 083 bodů
5
Četl jsem spoustu recenzí a i přes ty špatné jsem se nenechal odradit a Jackie shlédl. Inu nebyl to dvakrát dobrý nápad. Pablo Larraín tento zajímavý životní příběh dokázal natočit tak nudně a strojeně,že výsledkem je jedno velké sterilní nic. O ději se nedá ani mluvit,jedná se o slepenec vzpomínek jenž Jackie vypráví redaktorovi. Nečekejte tedy žádný vývoj nebo sebemenší odbočení. Vše je přesně dáno a film se striktně drží ve svých kolejí.Spousta scén je zbytečně zdlouhavá a většinou nikam nevedou,navíc často vyšumí do prázdna. Hudba byla otravná a většinou i špatně zvolená k dané scéně. Nevím jaká byla Jackie ve skutečnosti,ale Portmanová mi přišla namyšlená a nesnesitelná. Místo toho,aby film držela nad hladinou ,tak ho spíše stáhla ke dnu. S každým jejím slovem a pohybem si okatě říkala o Oscara,kterého si každopádně nezasloužila. Těch 90 minut se tvářilo jako věčnost a Jackie se pro mne zařadila mezi jeden z nejhorších snímků nominovaných na Oscara.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 268 bodů
6
Lepší, než jsem čekal. Ale výkon Portmanové bohužel táhne film dolů. Imituje sice Kennedyovou tvrdohlavě a puntičkářsky, ale chybí tomu život a přesvědčivost. Stejný problém mám se stylem Meryl Streepové posledních let. Vlastně to není herectví, ale čistá nápodoba. Pustil jsem si schválně dokument z Bílého domu, jehož scény jsou v Jackie hojně kopírovány, a zatímco v něm má Kennedyová kouzlo a šarm (i přes určitou bezelstnou ťunťovitost), Portmanová působí velmi napnutě, neuvolněně a nepřirozeně, přestože každé jedno gesto je na tom úplně samém místě. Je to škoda, protože jinak se mi ta hypnotická atmosféra zadržované hysterie velmi zamlouvala a skvěle ladila s vypjatým námětem týdne absolutního přepjetí sil. Bohužel když je to vše soustředěno na neživotnou figurýnu, je to problém. Portmanové Kennedyová není ani tak uvězněná v bezvýchodné situaci, ale v gestech a mimice, které musí napodobovat a které jí brání se lidsky vyjádřit. 3 a 1/2
hanys_
hanys_
18 771 bodů
4
Vyobrazení situace pár dní po atentátu (a celkově ty její pocity). Ve snaze o 100% autenticitu ale tvůrci dělají z Jackie artovou nudu.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
8
Jackie je pro mě obrovské filmové překvapení. Naprosté nasazení tvůrců, práce s autentickými prameny i osobností, která je skutečně světoznámá mě dostalo. Film má velmi propracovaný scénář, který fantasticky graduje a jako filmař oceňuji, že si tvůrci dali takovou práci, aby i za málo peněz zahráli maximum divácké muziky. Velmi oceňuji neotřelou hudbu a zejména herecký výkon hlavní protagonistky. Trochu mě mrzí, že se tvůrcům nepodařilo obsadit vedlejší role herci, kteří by byli více podobní Kennedyům, respektive, že je více nenamaskovali. Zatímco Jackie je věnována veškerá pozornost John Kennedy i Bobby si nejsou moc podobní a film to táhne v jejich sekvencích poněkud dolů. Na druhou stranu mladý chilský režisér Pablo larrain je filmař, kterého si je určitě záhodno zapamatovat a do budoucna sledovat. Klobouk dolů.
sabule
14 227 bodů
6.5
Je to autentický příběh o první dámě Ameriky,která tvořila americké dějiny a o které svého času věděl celý svět.Herci zvládly svoje role na jedničku a děj se opírá o pravdivé momenty,které otřásly světem.Zvláště Natalie Portman v roli Jackie exceluje a na ní stojí celé toto dílo.
Klajnik
Klajnik
8 504 bodů
2
Film, na který sice koukat jde, ale po zamyšlení musí každý inteligentní jedinec dojít k závěru, že se jedná o velmi zbytečný počin. O tom ale až později. Nejdřív bych rád napsal něco k představitelce samotné Jackie, herečce Natalii Portman. Já si tuto herečku nedokázal oblíbit z mnoha důvodů. Zde mě ale vyloženě unavovala. Lze v komentářích ostatních uživatelů zpozorovat, že nejsem jediný tohoto názoru. Slyšel jsem, že Natalie Portman odkoukala z různých záznamů expresi v obličeji samotné žijící Jackie Kennedy, aby její ztvárnění bylo co nejautentičtější. To však posrala taky. Opravdová Jackie byla ve videích, kde mluvila o Bílém Domu mnohem přirozenější. Natalie ji zahrála upjatou, křečovitou, zatrpklou, nejistou, znuděnou a vyzařovala z ní extrémní hloupost. Takto nesympatická je tedy hlavně v sekvencích výše zmíněných. Mimo tyto scény nahradila křečovitou upjatost velká míra afektovanosti, které neprospívá ten nejhorší možný mluvený projev. Proč Natali Porman mluví tak znuděně? To nezní smutně. Zní to skoro až otráveně. Hlavní postavu nešlo poslouchat ani pozorovat, jelikož Vypadá fyzicky extrémně slabá. Tintítko, které by odfoukl větřík. Její hubené malé tělíčko působí ještě ubozeji v kontrastu s tou velkou hlavou, kterou opticky zvětšil ten debilní účes. Teď tedy už k samotné absenci smyslu filmu. Proč bych měl koukat na film s nesympatickou postavou, která celý film jen blbě čumí, všichni se k ní chovají velmi jemně, přestože očivdně musela všechny strašně srát. Jackie ve filmu vlastně celou dobu řeší, jestli si její mrtvý muž zaslouží průvod, nebo bude stačit pohřeb v katedrále. Řeší, kde bude odpočívat jeho tělo a další banality. Za celou dobu se tam nestane nic zásadního. Celé je to navíc zabalené v tupózní náboženské igelitce. Uslyšíme, jak Jackie svým dětem říká "Tatínek je v nebi." Dokonce i ten samotný atentát je tak odfláklý. Jakoby tento samotný akt nebyl téměř vůbec důležitý jako poukázání na to. Jak byla Jackie smutná. Ke konci se začne mluvit o jakémsi odkazu JFK, který nadále přetrvá. To už si tvůrci museli vycucat z prstu. Ovšem, že nějaký odkaz přetrvá. Tvůrci ale nechtěli poukázat na to, proč byl Kennedy velký prezident, co se snažil změnit, jaký to byl člověk, proč umřel... oni pouze chtěli nechat Natali Portman vyřknout tuto větu, protože to zní dobře. Film sám o sobě nemá žádnou informatvní hodnotu. Původně jsem chtěl dát za 2/5, po uvědomění si tohoto fakt dávám pouze 1 hvězdu za vkusné vizualní zpracování.
Jana Květoňová
Jana Květoňová
7 005 bodů
6
Věděla jsem předem, co mě čeká. Typicky americký unyle nezáživný film. Natalie Portman sice dobrá, jak napsala trefně kritička Mirka Spáčilová "velice pohledná zlomená Jackie", ale film útočí přímo prvoplánově na city měkkosrdcatých diváků, kteří se přišli opít přešlechtěnou posedlostí ve vytváření nesmrtelné legendy o J.F. Kennedym. Meditativní úvahy o Bohu a srdceryvná hudba (Mica Levi), stupňovaná v závěru až k hranicím únosnosti, to je pro americkou produkci tohoto typu, řekla bych, typické.
mojmir.sedlacek
6 030 bodů
4
Totální nuda. Celou hodinu a půl se vlastně nic neděje, není tam žádný konflikt či vývoj. Spousta scén je nevypointovaných a zdlouhavých. Hudba absolutně otravná, spousta patosu. Ani se mi tyhle všechny výtky nechce komponovat do pěkných vět, protože nemá smysl s touhle pseudouměleckou honbou za Oscarem pro Natalii ztrácet čas.
Toren
Toren
5 145 bodů
4
Unylá nuda s šíleně přehrávající Portmankou. Dobové záběry super a reakci dětí na smrt prezidenta mrazivě reálná... ale to je fakt vše. Zbytek se jen vykouří z hlavy.
evismaior
evismaior
4 254 bodů
7
Veliké rozpaky. Kladně samozřejmě hodnotím bezchybné výkony herců, silná (byť někdy až rušivě) je rovněž hudba. Což jsou dva největší dojmy, jaké z filmu mám. I po téměř týdnu od shlédnutí se totiž stále ptám, co bylo záměrem jeho natočení. Dokument o J. Kennedyové to nebyl. Její hraná biografie také ne. Popis zavraždění Kennedyho a dnů, které následovaly - rovněž ne, na to divák dostane příliš málo informací. Nejspíš to tedy skutečně měla být psychologická sonda do nitra ženy a matky od dětí, které zavraždí manžela, přičemž tímto manželem byl náhodou americký prezident a ona se musí popasovat s následky - tomu by nasvědčovala forma filmu natočeného jakoby z jejího pohledu. Jenže on je problém právě v tom "jakoby" - přestože je Natalie Portman přítomna prakticky v každém záběru, vidíme její reakce a okolní svět vnímáme bublinou stresu do sebe pohroužené ženy, nedozvíme se o ní téměř nic, kamera jen klouže po povrchu její postavy, která se chová vcelku předvídatelně (jak taky jinak by se člověk mohl chovat v takové situaci), hovoří tu s novinářem, tu s knězem, ale své vlastní myšlenky a pocity si až na výjimky nechává pro sebe a já po shlédnutí filmu vyčerpaně zjišťuji, že nevím o Jacqueline Kennedyové o nic víc než předtím. Což je ale škoda.