Úkryt v ZOO

72%
Úkryt v ZOO

Až za mřížemi byli konečně v bezpečí. Druhá světová válka nabízí mnoho podobně paradoxních příběhů, jako je ten o uprchlících z varšavského ghetta, kteří našli útočiště ve výbězích tamní zoologické zahrady. Šílený a nebezpečný plán se zrodil v hlavě manželky jejího ředitele. Výsledkem bylo přes 300 zachráněných lidských životů. Úkryt v zoo, drama podle skutečné události s Jessicou Chastain (držitelka Zlatého glóbu) v hlavní roli, se z velké části natáčel v České republice. I proto v něm diváci objeví řadu známých tváří a budou mít pocit, že se varšavské zoo nápadně podobá Průmyslovému paláci v Praze Holešovicích.

Antonina Zabinská (Jessica Chastain) práci v manželem řízené zoologické zahradě ve Varšavě přímo zbožňuje. Se zvířaty si rozumí mnohem víc než s lidmi, nebojí se vlézt mezi neklidné slony do výběhu, je to vlastně ona, kdo svou energií a rozhodností celou zahradu vede. Ani ona však není schopná čelit valícím se dějinám. Když 1. září 1939 napadne Německo Polsko, pocítí to zahrada prakticky okamžitě. Bombardování a ostřelování města ve vteřině zničí všechno, co manželé Zabinští léta budovali.  Ze zahrady bez zvířat se stane skladiště německých zbraní a své odborné znalosti můžou Antonina a její muž Jan (Johan Heldenbergh) využívat jen k chovu prasat. Právě tady ale leží začátek cesty k jejich odvážnému plánu. Prasata totiž krmí zbytky, které vyprodukují obyvatelé varšavského ghetta. A pro ně jezdí Jan pravidelně s náklaďákem. Ale zpátky neodváží jenom ty zbytky, ale také lidi, které pak ukrývají ve sklepních prostorách pod zahradou. Riskantní operace je o to složitější, že kolem zahrady neustále krouží nacistický pohlavár Lutz Heck (Daniel Brühl), prominentní zoolog, který má pro Antoninu nejen profesionální slabost. (Cinemart)




Pete69
Pete69
29 697 bodů
7
Z tohoto snímku mám rozporuplný dojem. Silný příběh, který napsal život sám, nejlepších je cca. posledních 30 minut. Co se mi nelíbilo tak uplakaný teskný projev celého filmu. Ano židovská otázka není nic veselého a úsměvy a vtip člověk neočekává, ale zde má každý jen slzy v očích, žádný záblesk radosti z dílčího úspěchu.. strašně teskný projev všech herců. Ve snímku se objevilo dost českých herců a někteří z nich byli předabováni, což uchu českého diváka nelahodí. Celkově je to pěkný snímek - 70%
hanys_
hanys_
18 771 bodů
4
Moc napětí Úkryt v zoo zrovna nepřináší. Silné scény jsou jen v momentech vyvádění židů z Ghetta nebo když vojáci chtějí někoho popravit u zdi. Zrovna u Niki Caro bych nečekal, že si bude vypomáhat takovýma lacinýma berličkama.
Riverdon
Riverdon
7 386 bodů
6
Ač čeští architekti vykouzlili na pražském Výstavišti pěknou varšavskou zoo, režisér a nudní herci ji nezachrání.

Dodatečné informace

Původní název:
The Zookeeper's Wife (více)
  • USA Úkryt v ZOO
  • USA The Zookeeper's Wife
Premiéra v ČR:
30. 3. 2017
Distributor:
CinemArt
Země původu:
USA
Rozpočet:
20 mil. USD
Tržby:
26,15 mil. USD (celosvětově)
Čeština:
Úkryt v ZOO je dostupný s českými titulky a českým dabingem
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné


Powered byJustWatch