Chlapec

61%

Komentáře a recenze 26

Dle počtu bodů
Brenan88
Brenan88
47 088 bodů
5.5
S horory je to v poslední době těžké. Už jich bylo natočené takové množství,že je velmi těžké přijít s něčím originálním a inovativním. To je přesně případ tohoto chlapce. Scénář se snažil být za každou cenu překvapující až zapomněl na vše ostatní co má horor mít. Filmu chyběla jakákoliv atmosféra a scéna,která by mne zařezala do židle. Závěrečné finále považuji jen za chabý pokus o zvrat ala James Wan.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
4
Námět ok, ale nedotažený koncept a řemeslo. (Střihové "Saw" lekačky v gotickém hororu? Tolik snových lekaček?) Spoléhá to na videoklipovou rutinu ve chvíli, kdy by to mělo být když ne originální a nápadité, tak alespoň precizní.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
2
První půlka byla správně ujetá a mysteriózní, ale pak se z toho vyklubal nefalšovaný slasher, takže celé to budované napětí poctivé duchařiny dostalo slušně na prdel.
lamps
lamps
15 156 bodů
4.5
Modernistická směs hororové gotiky, duchařských klišé a tuctů žánrových odkazů, která určitě neurazí a formálně se celkem bez problémů drží ve vyšší řemeslné lize (jakkoli samotný dům vypadá spíše jako útulný pohádkový palác než strašidelné sídlo s koncovkou -ville ve svém názvu), ale co do úrovně prožitku, obsahové manipulace s divákem či atmosférické gradace je film slabý a nevýrazný. První hodinu jsme sice svědky sympatické snahy o pár neotřelých lekaček a originální příběh, který slibuje velké vypointování, strach z očekávaného se ale tvůrcům nedaří stupňovat a ona pointa, která udeří jako blesk z čistého nebe, degraduje (v očích někoho jiného ale třeba posouvá) scénář do sfér ukázkové béčkovosti a vícežánrového patlalství. Nebudu spoilerovat, ale taková charakterní proměna celé výpravy, přestože obecně nejsem odpůrcem takového postupu, sem příliš nezapadá a působí jako pěst na oko. Nejpozitivnějším prvkem tak v mých očích zůstává přítomnost fajnové šťabajzny Lauren Cohan, které to k smrti vyděšené sluší snad stejně jako po horké sprše v přiléhavém ručníku..
Danny F.
Danny F.
11 166 bodů
5.5
Klasický příběh ve svém žánru. Film ovšem nijak nenudil a zabavil od začátku do konce.
M3lios
M3lios
9 140 bodů
8
[SPOILERY!] The Boy je zaujímavý pokus o experimentálny horor, kedy sa vám celý čas snažia tvorcovia vsugerovať myšlienku, že sa deje niečo paranormálne a vo výsledku vlastne zistíte, že všetko malo úplne racionálne vysvetlenie. Celý príbeh ako taký nie je nič svetoborného. Podobné zápletky typu "niekto si najal opatrovateľku pre zvláštne dieťa a nepovedal jej všetko" existujú už dlhšiu dobu, no za posledné roky sa toho vyrojilo ako húb po daždi. V čom sa film, ale odlišuje je určite fakt, že miesto lacných jumpscarov (napočítal som ich za film asi len 3) spolieha radšej na hudbu a hranie si s divákovou psychikou. Konečná fáza filmu je veľmi diskutabilná. Niekomu sa dejový zvrat á lá Brahms stále žije a skrýva sa v stenách môže zadať dosť debilný, inému to zas bude sedieť ako uliate. Mne osobne sa ten nápad páčil, nečakal som ho a zmenu žánru zo pseudo-paranormálneho hororu na slasher som s radosťou uvítal. Koncu filmu, ale už celkom ušla logika a s následným epilógom obsahuje asi každé veľké klišé Shasher hororov (obrátenú psychológiu hlavnej postavy stále cením). A ako každý horor sa to muselo ukončiť cliffhangerom...samozrejme. Vo výsledku, ale film môžem odporučiť. Nie je to klasické podanie hororu a ak vás ako mňa už vyložene serú tie typické paranormálne horory (a horory ako také), ktoré nemajú hlavu ani pätu, dajte tomuto pokusu o "Dievča, ktoré malo rado Toma Gordona" šancu. Myslím si, že vás film dokáže milo prekvapiť...
Matli
Matli
8 300 bodů
6
Je fakt, že finální zvrat jsem nečekal, ale i ten byl víceméně obyčejný a neoriginální. Jinak dobře natočené s pár lekačkama typu -bez zvuku ani ránu-. Hvězdička za hlavní představitelku (její postavu) a její herecký výkon. 60%
blazma
blazma
4 928 bodů
6
Po dlouhé době Horror který mě bavil a fascinoval. Chvíli jsem si říkal, zda se ze mě dělají jen srandu. Prostě jen nějací senioří, kterým to nemyslí a starají se o papenku. Nic méně, dostávat, takovou výplatu, budu se klidně starat o takové panenky dvě :D... Rozhodně první půl hodina může lidi hodně odradit, nic méně můžu jen doporučit, ať to překousnete. Třeba se i zasmějete nad způsobem chůvy starání se o panenku přesně podle pokynů. Pak už se začnou objevovat takové ty mysteriózní věci, až jsem si opravdu začal myslet že to bude pořádnej duchařskej horror. Nechci nic Spoilerovat, takže rozhodně doporuču všem, co se zajímají o mysteriózní, a lekací horrory. Rozhodně mě potěšil.
rkotvald
rkotvald
3 162 bodů
5.5
Horory moc nemusím, protože je jednak považuji za pokleslý žánr (v němž se navíc tluče jedno klišé s druhým - naprostá většina hororů jsou natočeny jak přes kopírák a je problém je vůbec od sebe rozeznat), a jednak se u nich skutečně bojím, což mi není dvakrát příjemné. U tohoto filmu ale toho strachu moc nebylo - z větší části jsem u něj pořád jen přemýšlel, jestli se mi ta Lauren Cohan líbí, nebo ne (pořád se nemůžu rozhodnout), a když se tam v závěru začne konečně něco dít, film se bohužel zvrhne ve strašnou hovadinu, u které jsem se v kině otřásal smíchy - to finále je vážně tak blbé, až je vtipné. V rámci žánru to vcelku není špatný film, ale dost ho v mých očích shazuje strašná lacinost, kterou to na mě působilo, tragické herectví Ruperta Evanse (jeho roli bych snad zahrál líp i já), a již zmíněný debilní závěr, který podle mě celý film strašně shazuje. Navíc to trpí klasickým neduhem většiny hororů, jímž je nedostatek logiky v jednání postav - většina strašidelného efektu je založena na tom, že postava ve filmu navzdory očekávání zůstává tam, odkud by normální člověk dávno zdrhnul. A marně to vysvětlovat složitými digresemi, že Greta Evans měla hluboko do kapsy a kdesi cosi (jak podotkla moje známá, na roli au-pair byla její herecká představitelka navíc trochu stará - věřte 34 leté herečce roli au-pair!).
TheSompeque
TheSompeque
1 554 bodů
4
Předem chci říci, že nemám rád creepy panenky, figuríny, etc. v hororech. Proto jsem si říkal, že The Boy bude celkem děsivý film pro mne. Ale nestalo se tak. Postarší pár si najme chůvu pro jejich syna - loutku. Pár odjede a chůvě hlídání kusu dřeva a porcelánu není divné a jde do toho. (Nějak se ty peníze na BubbleTea vydělat musí.) Nejdřív kašle na to, že by měla hlídat panenku, což by udělal každý, ale pak začne panenka dělat spooky shit a chůva změní názor. Celý to působí jako low budget verze Annabel (což už je samo o sobě špatný) a nudné pomalé tempo a ještě nudnější charaktery tomu nepomáhají.