Jason Bourne

73%

Komentáře a recenze 46

Dle počtu bodů
Pete69
Pete69
29 851 bodů
5.5
Po absenci Matta Damona v předchozím díle jsem se těšil na lepší kvalitu tohot filmu. Bohužel se tak nestalo. Příběh, jako přes kopírák, honičky, akce, někdo po něm jde a konečný souboj s hlavním padouchem.. Tento film nepřinesl ani kapku něčeho navíc. Přítomnost Tommy Lee Jonese to také nezachránila. Doufám, že tento Bourne je poslední.. s otevřeným koncem ale.. pochybuji. Jsem naštvaný, že jsem tomu věnoval 2 hodiny života.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 421 bodů
8
Jason Bourne se nám osobně vrátil a v plné parádě. Napětí, adrenalinové honičky, skvěle postavený děj. Takže to, co nám v předchozím snímku chybělo, se nám tu v plné palbě vynahrazuje. Jenomže jak se říká, čeho je moc, toho je příliš. Sérii postihla stereotypnost a tak už nemá absolutně čím překvapit, co nového nabídnout. Děj se sice zase o něco posune dál a snímek je opět natočen naprosto skvěle, ale ona šablonovitost už začíná být spíše otravná. Na druhou stranu je zase fakt, že jakákoliv změna ve zpracování by žádný divák nerozdýchal, takže napadá jen jediná myšlenka. Nemělo se už dávno v tom nejlepším skončit?
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
6
Jason Bourne, agent bez bez minulosti a bez osobnosti, dál vede svůj urputný boj. Je to už velmi vysilující jak pro něj, tak i pro mě jako diváka. Série se dostala do bodu potenciální nekonečnosti. Dvě hodiny zběsilé akce, orgií fanoušků konspirací, nesmyslného děje stojícího na legračních náhodách a závěrečném obnovení statutu quo, aby se to mohlo napřesrok doslova zopakovat. 50 %
hanys_
hanys_
18 771 bodů
4
Feeling původní trilogie je definitivně pryč, protože po už tak slabém Odkazu příchází nejslabší Bourne v tomhle podivném "návratu". Výtky hlavně k obsazení (špatný TLJ, upozaděná AV a hlavně málo prostoru pro skvělého VC) a scénáři, který na mě působil, jakoby ho někdo spíchnul za 10 minut na záchodě v hypermarketu.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
10
Tenhle film není nic jiného, než zábava na sobotní večer, který ocení parta kámošů, stejně jako rande s drahou polovičkou. Tato série neměla nikdy větší ambice. Pochopitelně, že hledat v tomto filmu jakoukoli spojit se současností je hloupost, ostatně k ožehavým tématům se Greengrass věnuje jinou linií tvorby, než sérií o Bournovi. Zase musím říct, že už se nemůžu dočkat až si vedle všech ostatních krabiček s Bourny přidám další.
lamps
lamps
15 156 bodů
9.5
Na téhle sérii upřímně obdivuji, jak se s každým dalším dílem narativně i významově rozvíjí. Čtyřka je pravda slepencem dříve inovativních postupů Mýtu a Ultimáta, přičemž si z nich opravdu hodně bere i čistě příběhově, ale pořád jde o filmařinu tak mistrovskou a vysloveně kulervoucí, že jsem v jejím průběhu opakovaně upadal do extáze a přál si, ať trvá ještě alespoň o půl hodiny déle. Bourne už není tím, kdo situace vždy utváří ku prospěchu svých záměrů, je spíše víceméně nedobrovolně tažen okolnostmi a slouží jako lán motivační půdy, do které ostatní postavy sázejí své soukromé preference a záměry. Jestliže on tedy tvoří spodek vytvářené pyramidy staronových postav, pomyslnou špičku okupuje bezpáteřní ředitel CIA Tommy Lee Jones, jenž postavy naopak spojuje a vytváří motivační disfunkce (krásná scéna, kdy komunikuje zároveň s Vikander, která se snaží o domluvu s Bournem, a Casselem, jenž ho má odstranit). Opět nelze než chrochtat blahem nad dokonalou výstavbou syžetu, který zásluhou a) klasických, v průběhu čím dál zřetelnějších flashbacků, b) kompletní informovanosti diváka, které dosahuje postupným (sukcesivním) odvíjením souběžných událostí - vyhoví publiku zasvěcenému i nezasvěcenému do Bournovy minulosti, a také nad neuvěřitelně efektivní prací s vnitřními paralelismy - postavy se v podstatě neustále paralelně sbíhají, čímž nastolují obrovskou dynamiku pohybu (a ospravedlňují tak zde často kritizovanou těkavou kameru či bleskový křížový střih), a mezi Damonem a Casselem je možno vypozorovat paralely nejen v jejich pronásledování, nýbrž i ve variacích podobných záběrů, které naznačují jejich charakterovou odlišnost (Bourne vždy, když někoho zabije, značně váhá, než se na sebe podívá do zrcadla, Cassel na sebe po vraždě pohlédne bez sebemenšího zaváhání). Greengrasovi bylo zprostředkování Bournova světa zřejmě Bohem vyvoleno, a on se svého poslání chopil s vyloženě boží režisérskou genialitou. Takhle bych snesl ještě minimálně dva díly... P.S. K nemalému rozhořčení a smíchu mě dohání některá tvrzení, že tenhle film a s ním i celá série nikdy neměla větší ambice než diváka nenáročně pobavit - Bournův postupně rozvíjený vnitřní svět naopak představuje ten nejpromyšlenější a v jistém pohledu na vývoj akčního filmu jako takového i nejrevolučnější žánrový počin posledních dvaceti let. Jde jen o to, do jaké míry je divák ochoten ve filmu číst a do jaké jen povrchně pozorovat audiovizuální dění. A tak to je s většinou významných a ozvláštňujících snímků..
filmfanouch6
filmfanouch6
12 644 bodů
8
Po docela povedeném Bournenově odkazu (Bez Bournea) se Matt Damon vrací i s režisérem Paul Greengrasem a rozhodli se spolu natočit další příspěvěk Bourneovské ságy. A Jason Bourne je 117 minut dlouhá jízda která ani vteřinu nenudí. Vrátila se Greengrasova bezchybná režie a zatím co James Bond je poslední dobou sklouzává do nerealistických situací tak Jason Bourne je tak realistický že vše co prožívá je věrohodné. Skvěle natočená je celá část v Athénách když se útěk před assasínem spojí s demonstrací. Bourne tedy musí opravdu přemýšlet aby se ze špatné situace dostal. Film hodně připomíná současnost kdy nikomu nemůžete veřit (a především své vládě!). Hodně to filmu pomáhá protože se vám pak film připadá více realistický. Vrchol filmu je akční scéna v Las Vegas která je nejlepší akční scéna kterou jsem za poslední dobu viděl. Bourne je prostě zpět a jen tak neodejde!
Danny F.
Danny F.
11 166 bodů
6
Typická krimi politická zápletka. Tempo si film drží snad jen dobře a závěrečná akce byla opravdu to nejlepší.
Matli
Matli
8 300 bodů
8
Půl hvězdičky si zaslouží Alicia Vikander, která tam je sakra sympatická :-) Bourneovi už prostě odzvonilo, už to není a nebude to co to bývalo. Každopádně napětí od začátku do konce, takže v podstatě není co vytknout, ale.......... 68%
Floridsky
4 376 bodů
2
Tak tohle bylo otřesné. Většinu toho, co bych zde psal napsal již Ratemus, takže se koukněte na jeho komentář;-)