Božská Florence

70%

Komentáře a recenze 35

Dle počtu bodů
Brenan88
Brenan88
47 088 bodů
8
Božská Florence je prostě .... božská! Tedy Meryl je prostě božská. Její výkon je neskutečný a to jak herecký,tak pěvecký. Muselo být hrozně těžké takto "zpívat",když jste ve skutečnosti obstojnou zpěvačkou. Hugh Grant mne taktéž velmi bavil a Simon Helberg zde předvedl další variaci Howarda z Teorie velkého třesku. Příběhy podle skutečných událostí mám velmi rád a Božskou Florence si zařadím mezi ty lepší,které si v budoucnu opět rád pustím.
Pete69
Pete69
29 697 bodů
7
Film o svérázné ženě, která ač nemá velký hudební talent se dostane na velká pódia. Maximálně jí v tom pomáhá manžel, který ji všemi prostředky chrání před pravdou a současně na ní tak trošku parazituje a žije si svůj vlastní druhý život. Skvělý herecký koncert dvou hlavních představitelů ( H.Grant, M.Streep ), jinak na filmu nic převratného nevidím a chvílemi mě až ukolébával.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 393 bodů
7
Jsou filmy o osobnostech tak známých, že stačí o nich daný filmový počin rovnou shlédnout. Jsou ale také filmy o osobnostech tak neznámých, že je lepší si o jejich životě nejdříve něco přečíst. A to se právě týká osobnosti pod jménem Florence Foster Jenkins, která je jen pro malý okruh lidí známá coby amatérská sopranistka, která se i přes své chabé pěvecké výkony stala celebritou. Snímek vlivem tématu s pochopitelných důvodů také malý okruh diváků osloví. V hlavní úloze Meryl Streep, která pojala postavu zodpovědně v celém jejím charakteru. Jde o to, aby se z Florence nedělalo něco, co nikdy nebyla a zároveň aby nedošlo k zesměšňování. Trapnost i spokojenost s ohromnými ideály se pohybují těsně u sebe, tudíž je vše jak má. Meryl Streep naplňuje postavu hloubkou a lidskostí, což po divácké stránce působí jako touha pochopit Florence v jejím snu zpívat operní písně a fandit ji, jako by se jednalo o pěveckou soutěž. Výprava snímku je úžasná. Dává pocit, jako by jsme se na americké půdě ve čtyřicátých letech opravdu ocitli. Pro běžného diváka je však celý tento filmový počin nezajímavý. Ční z toho přílišná nudnost a bolení uší při každém operním zpěvu právě od postavy Florence. Snímek tedy osloví především ty diváky, kterým něco říká opera a pěvecké umění. Ostatní je potřeba varovat. Tady o běžnou popcornovou zábavu narazit nelze.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
4
Bizarní životopis jedné uječené ženské. Chvilku to docela baví a asi tak do půlky filmu jsem se nenápadně uculoval společně s Wolowitzem. Jenže celý film už dal docela zabrat.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
5.5
Vždycky když se nějaký film příliš vychvaluje a pak na něj nikdo nepřijde je varování a v tomto případě varování zcela oprávněné. Ne že by herci hráli špatně nebo, že by film měl nějaký špatný námět, jen je to prostě bakalářský příběh na půl hodiny a zdaleka nemá sílu na celovečerní film. Tohle je prostě velmi řídká povídačka s mnohokrát opakovaným základním vtipným nápadem, která ale jako komedie v podstatě nefunguje a jako drama je to prvních 40 minut úplně mimo. Nemám nic proti tomu, když se film dá říct jednou větou. Naopak. Ale bohužel v tomto případě ta jedna věta naprosto stačí.
JosefTomas
JosefTomas
9 025 bodů
6.5
Trochu zamrzí, že po úvodních pár minutách, co "božská" Meryl Streep skřehotá jak ten nejfalešněji znějící skřivan, už její zpěv omrzí a za pár minut už ani nepřijde vtipný. Zároveň je to dějové plytké a samotný příběh Florance není nijak impozantní, aby zvládl utáhnout skoro 2 hodiny filmu. Herci sice hrají dobře, kamera skvělá, dialogy dobré, ale k čemu, když se tam prakticky nic neděje. Bohužel film, i přes řemeslné kvality, nemá šanci nabídnout víc, než příběhový průměr.
avenis
avenis
8 056 bodů
9
Tak silný dojem a vyznění filmu jsem neočekávala. Sice jsem něco tušila z televizních upoutávek, ale spíš jsem čekala trapnou komedii než takový hluboce procítěný příběh. Ač nemám ráda pokrytectví, pochopila jsem, proč se přátelé Florence chovají tak zdvořile a laskavě. Jistě, i peníze v tom hrály roli. Ale ať už prvoplánově nebo ne, ta žena umírala šťastná. A rozhodně to byla dobrá duše. Tak co... (20.11.2019)
Jana Květoňová
Jana Květoňová
7 011 bodů
9
Tak přesně to jsem chtěla napsat i já, totiž že Božská Florence byla prostě BOŽSKÁ! Opravdu úchvatný výkon Meryl Streep! Jsem fascinovaná, jak to tato všestranná herečka zvládla. Hugh Grant je rovněž výborný. A v závěru jsem měla až slzy v očích. Klavírista Cosme McMoon v podání Simona Helberga je též postava neopomenutelná.
evismaior
evismaior
4 254 bodů
8
"Lidé mohou říkat, že neumím zpívat. Nemůžou ale říct, že jsem nezpívala." Příběh skutečné kdysi žijící ženy Florence Foster Jenkinsové, která zasvětila svůj život podpoře hudby a zpěvu (bohužel včetně vlastního špatného zpěvu) je natočený jako komedie s tradičně bezchybnou Meryl Streep v hlavní roli (neumím si představit, jak těžké musí být zahrát to, že někdo byť se školeným hlasem, zcela specificky neumí zpívat) a Hughem Grantem v roli jejího trpělivého o něco mladšího manžela, který má sice podle dohody se svojí ženou milenku, ale přesto je manželce bezvýhradně oddaný a je jí věrným společníkem až do smrti. V komické vedlejší roli klavíristy se objevil Simon Helberg a zde překvapí nikoli jeho komediální talent, kvůli kterému zřejmě dorazili do kina všichni fanoušci Teorie velkého třesku, ale to, že (alespoň podle závěrečných titulků) na klavír opravdu Meryl Streep doprovází on sám. Skvělý film pro zamilované páry před romantickou večeří, neboť spojuje řádnou porci legrace s nezbytnou dávkou dramatu. Přesto na tom filmu ale něco nefungovalo - očekávala jsem v závěru, že mě to víc "sebere", leč opakované nekončící vysmívání se špatnému zpěvu hlavní postavy přicházelo bohužel ještě i ve chvílích, kdy už mělo ustoupit přece jen o něco silnějšímu prožitku.
rkotvald
rkotvald
3 162 bodů
7.5
Film určitě zajímavý. Herecké výkony hlavních hrdinů celý film v podstatě "udělají", ale v závěru jsem marně hledal pointu celého toho příběhu (který je podle skutečné události). Dá se nad filmem a tím příběhem i dál přemýšlet, ale musím se přiznat, že jediná další moje motivace spojená s tímto filmem je si zjistit něco dalšího o té pravé Florence a jak to doopravdy tehdy bylo. Když bych to měl zhodnotit jednou holou větou: "odpočinkovka na dlouhé podzimní večery"...