Dárek

70%
Dárek
Můžete opravdu projít celým životem a nikdy nikomu neublížit? Někdy si toho totiž ani nemusíte všimnout, neuvědomíte si to… ale někde může být někdo, kdo vám nikdy nezapomene ani neodpustí. Simon (Jason Bateman) a Robyn (Rebecca Hall) jsou mladý manželský pár, jehož život se odehrává přesně podle představ a plánů. A to až do dne, kdy náhodně potkají Gorda (Joel Edgerton), Simonova dávného známého ze střední školy. Od té chvíle se jejich budoucnost začíná pomalu ale jistě rozjíždět po děsivém a šíleném tobogánu. Po několika dalších náhodných setkáních a nečekaných návštěvách Simon a Robin začínají být z Gordova chování a slov znepokojení. A navíc se začnou objevovat záhadné dary, díky nimž se odkrývají podivná tajemství z minulosti. A Robyn se tak nejen dozvídá znepokojující pravdu o tom, co se odehrálo před dvaceti lety mezi Simonem a Gordem, ale především stojí před nečekanými otázkami. Jak dobře opravdu známe nám nejbližší lidi? Je dávná minulost navždy už jen minulostí? Od Jasona Bluma producenta filmů Whiplash a Očista, nyní dostáváte Dárek, mrazivý psychologický thriller, který je celovečerním režijním debutem uznávaného herce a spisovatele Joela Edgertona (Velký Gatsby, Zero Dark Thirty, EXODUS: Bohové a králové). (Cinemart)



Brenan88
Brenan88
47 083 bodů
7.5
Joel Edgerton si ve své celovečerní režijní prvotině pohrává s divákem a jeho myslím. Rozehrává zde psychologickou hru na kterou buď přistoupíte a budete se bavit,nebo jí zavrhnete a tím pádem si film vůbec neužijete. Dárek je napínavý od prvního záběru až k závěrečným titulkům. Celé to působí hodně realisticky,jakoby se to mohlo stát i vám. Skvělé!
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 305 bodů
8
Pomsta a odpuštění. Dvě  hlavní témata psychologického thrilleru napsané a zrežírované Joelem Edgertonem, který má ve své herecké filmografii samé známé filmové pecky. Ve svém filmu si samozřejmě také jednu z rolí střihl, takže úspěch takřka trojnásobný. Námět není nijak cizí, neboť snímků o podivínech jakkoliv trýznící nějakého jednotlivce či přímo  manželský pár tu bylo již přeci jen skutečně mnoho, takže dějová linka je v mnoha odvětvích předvídatelná, ale i tak se přes to všechno jedná přeci jen snímek výjimečný. Příběh buduje svou temnou atmosféru opatrně a pomalu, čímž vyniká preciznost daného formátu. Ono i přes tu předvídavost se i tak v ději objevuje spousta nečekaných obratů, které samozřejmě nijak nepřekvapí, ale alespoň příběhu dávají právě tu správnou psychologicky temnou prezentaci děje. Koncepce je tedy napínavá, v jistém směru zábavná a kupodivu zároveň sarkastická. Film tak diváka v určitém směru děsí a uvolňuje zároveň. Svým způsobem tím snímek připomíná styl Alfreda Hitchcocka, čímž se vymaňuje od námětově podobných snímků. Příběh má vlastně v sobě poselství a to takové, že události v minulosti, a to jak dobré, tak ty špatné, se mohou jednoho krásného dne vrátit a danému jednotlivci v nevhodnou dobu pořádně zatopit. Mráz na zádech sice nevyvolává, ale svým silným příběhem dokáže vyvolat divácký ponurý zážitek.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 268 bodů
6
Žánrově ujasněné Hřebejkovy Líbánky. Mít to o nějakých dvacet minut míň, nebyla by to třeba taková nuda a šlo by si užít pozitiva, kterých není málo.

Dodatečné informace

Původní název:
The Gift (více)
  • USA Dárek
  • USA The Gift
  • USA Křivdy z minulosti
Premiéra v ČR:
20. 8. 2015
Distributor:
CinemArt
Země původu:
USA
Přístupnost:
12+
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné


Předplatná