Do posledního dechu

65%
Do posledního dechu

Hrdinský akční thriller Do posledního dechu vypráví pozoruhodný příběh nejodvážnější plavby malého záchranného člunu v historii pobřežní stráže. Snímek přenese diváky přímo do samého centra dění a poskytne jim velkolepý filmový zážitek, který je zcela pohltí. Novou Anglii zasáhla 18. února 1952 rozsáhlá bouře, označovaná též místními jako nor'easter. Města na východním pobřeží byla bičována vlnami a bouře ničila vše, co jí přišlo do cesty, včetně lodi SS Pendleton, ropného tankeru třídy T2, mířící do Bostonu. Ta byla doslova roztržena vedví a ve svém rychle se potápějícím trupu uvěznila více než 30 námořníků. Zástupce hlavního strojníka Ray Sybert (Casey Affleck) si jakožto nejvýše postavený lodní důstojník na palubě záhy uvědomuje, že je jen na něm, aby se ujal velení nad vystrašenou posádkou, a přiměl ji k tomu aby její členové zapomněli na své neshory a společnými silami udrželi loď na hladině během jedné z nejhorších bouří, jaké kdy východní pobřeží USA zasáhly. Zatímco se bouře blíží k základně americké pobřežní stráže v Chathamu v Massachusetts, nařizuje velící důstojník Daniel Cluff (Eric Bana) odvážnou operaci ve snaze ztroskotanou posádku zachránit. Navzdory obrovským potížím se čtyři muži pod vedením kapitána Bernieho Webbera (Chris Pine) vydávají na moře ve dřevěném člunu se špatným motorem a mizivými, pokud vůbec nějakými možnostmi navigace, aby společně čelili mrazivému počasí, dvacetimetrovým vlnám a vichru o síle hurikánu. (Falcon)




Recenze: Do posledního dechu

Kinobox.cz
40%

A je mi jedno, jestli to tak doopravdy bylo - ve filmu působí některé zvraty značně idiotsky. Opravdu je na záchranu několika desítek námořníků oficiálně vyslán malý člun, na kterém je místo pro osm zachráněných a nikdo se nezeptá "a co budeme dělat až těch 50 lidí najdeme"?


martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 393 bodů
8
Další snímek inspirovaný skutečnou událostí o hrdinském činu, tentokrát pobřežní hlídky. A jako obvykle je nám to i dokázáno fotografiemi skutečných lidí na konci snímku. Tak co tu máme. Počátek 50. let, noc, ohromná bouře, a na moři tanker, který se vlivem povětrnostních podmínek a vln rozpůlí. A malá záchranářská kocábka na cestě. Že to není bez problému musí být samozřejmě jasné. Vyprávění děje není ale takové, jak bývá zvykem. Napětí mírné, dramatičnost takřka žádná. Něco jako třeba ´Dokonalá bouře´ z roku 2000 se prostě nekoná. Je to snímek klidnější, ale v jádru věci stále výstižný. Tvůrci se zkrátka vymanili od hrdinské a popkornové filmové nabubřelosti a natočili snímek s příběh takovým, jaký prostě je. Skutečný příběh vyprávěný ve dvou perspektivách. Pobřežní hlídka s Berniem Webberem a posádka tankeru pod vedením Syberta. Snad tu máme i pohled třetí a to ze strany Miriam, která je velice blízká k Webberovi. Její ženská reakce na vyvíjející se dění a hrozby jsou také vcelku výstižné, i když, kdyby v ději vůbec nebyla, v podstatě by se nic nestalo. Ale je tu a má své neopodstatněné místo. O nic nervydrásajícího se tedy nejedná, ale svou roušku napětí v sobě snímek přeci jen má. Natočen je dobře a výstižně, jen pro diváky hledající vysoké napětí, drama a katastrofické dobrodružství bude vyznívat nudně. Ale takový je už úděl každého filmu.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
2
Tyhle hrdinské eposy mají velkou nevýhodu, protože když jsou zpracovány špatně, vypadají pak hodně komicky. A tohle je přesně ten případ. O chlup horší než V srdci moře.
avenis
avenis
8 067 bodů
5
No, na to, že je to teprve šestiletý film, moc technicky zvládnutý tedy není. A ani režijně. První, co bije do očí, je ten umělý sníh, který nestudí a ani se nerozpouští na horké kapotě auta. Drzá a panovačná Miriam nemá po nárazu ani rozmazanou rtěnku, natož aby chytla rýmu. Sybert si udržuje výraz Thorina Pavézy a pololoď se poroučí do hlubin přesně v okamžiku, kdy ji poslední námořník hladce opustí. Myslím, že dnešní náročný divák se už nespokojí se stylizací skutečného příběhu do klišoidních schémat vrcholících závěrečným cudně žhavým polibkem. (6.4.2021)

Dodatečné informace

Původní název:
The Finest Hours (více)
  • USA Do posledního dechu
  • USA The Finest Hours
Premiéra v ČR:
28. 1. 2016
Distributor:
Falcon
Země původu:
USA
Rozpočet:
80 mil. USD
Tržby:
52,1 mil. USD (celosvětově)
Čeština:
Do posledního dechu je dostupný s českými titulky
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné


Powered byJustWatch