Přes kosti mrtvých

59%

Komentáře a recenze 15

Dle počtu bodů
Jana Květoňová
Jana Květoňová
7 005 bodů
7
Tento zvláštní film měl posléze až prvky hororu! Ale ten konec s tím střihem na šťastnou rodinu byl při dlouhé stopáži až překvapivý. Nedovedla jsem se s tím hned vyrovnat. Něco jako by tomu filmu ještě chybělo. I když herecké výkony všech byly nesporné. A Miroslavu Krobotovi, vědci z olomoucké univerzity, role "broukologa" nesmírně slušela.
Pas
Pas
6 225 bodů
1.5
Velmi bídné zpracování vcelku zajímavého tématu. Agnieszka Holland tady silně překombinovala řadu motivů které se zde nepřekrývají ani nedoplňují ale spíš si navzájem překážejí.Celý snímek se vyznačuje zmatemostí scén , jakož i motivů a jednání postav.Ke všemu ještě Miroslav Krobot s jeho otřesným přízvukem dělají z filmu nechutné chaotické představení.Mysteriozní thriller kde se v podstatě nic neděje a je postaven jen na solidní práci kameramana je poprávu odsouzen k rychlému zapomnění.
Petrson
Petrson
4 166 bodů
6
Stačilo málo a mohl to být skvělý film, třeba posílením jednoho žánru. Detektivka? Jenže toho bylo žánrově moc na dlouhou stopáž. Téma a nápad skvělý, herecké obsazení výborné, kromě občasné nedůsledně vybudované hysterie hl. představitelky. Zmatených lidí této doby je ve filmu více a to je dobře. Neúcta k přírodě, zvířatům z pohledu nejen pološílené babky byla dobře rekapitulována, někdy až příliš doslovně, ale když se přidal Krobot se svými brouky, bylo to fajn.
  • atmosféra, kamera, herci, téma
  • doslovnost a nevyjasnění dominantního žánru
dis
dis
461 bodů
7.5
75% Asi budu s tímhle hodnocením osamocenej. A přesto je to zatraceně dobrej film. Jenomže chytne málo lidí. Problém není v režii, hereckejch výkonech ani technický stránce, to je všecko na vysokým levelu. Za prvý, téma - ekologie (hafo lidí se vosype) a stará ženská v hlavní roli. Za druhý, zpracování - klouže mezi žánrama, a to dneska divákům (ani četnářům) nechutná. Mají rádi věci přímočarý a na talíři. Tenhle film spíš na talíři podává fůru zásadních otázek. Vzpomenul jsem si na Setonovy Dva divochy a verše věnovaný podobný posedlý babce: "Sangherská čarodějnice nenáviděla sekeru, též na lesní požár byla vzteklá, však k lovcům měla nenávist nejhorší, horší než k silám pekla." Nejedná se o běžnej bavicí snímek. Agitka? Kéž je takovejch víc! Abychom si uvědomili, že smrt k přírodě patří, že bývá i samoúčelná, zbytečná, divoce krutá, tu a tam pro bezmála pro zábavu. Ale nikdy s tak pohrdavou, nadřazenou samolibostí, jako ji rozdává člověk v míře větší než rozumný.
pejtanek
pejtanek
156 bodů
5.5
Dobrý, silný, působivý, odtažitý, snobský - i když se to vzájemně vylučuje, všechno to tam je.