Král Artuš: Legenda o meči

75%

Komentáře a recenze 63

Dle počtu bodů
Brenan88
Brenan88
47 083 bodů
8
Kdybych měl k popsání filmu použit jedno slovo bylo by to slovo - Nářez !! Guy to natočil stylem sobě vlastním, což každému nemusí byt po chuti. Ja si, ale na tomto snímku pochutnal do sytosti. Už od začátku je nastolené zběsilé tempo vyprávění a jeste zběsilejší střih, který filmu náramně sluší. Celkově to modernější pojetí filmu prospívá a aspoň vybočuje ze zajetých kolejí podobných snímku. Akce je požehnaně až toho někdy bylo příliš. Kolikrát se v té záplavě všemožných soubojů a digitálního guláše člověk začne ztrácet a dostaví se bolest hlavy. To je ale tak vše co bych mohl vytknout. Králem má být sice Artuš, ale v mých očích je Jude Law korunovaný vládcem tohoto snímku. Jakožto správný Badass pořádně zatápí hlavním hrdinům a navíc u toho vypada sakra dobře. Dvě hodiny utečou jako voda a pokud film uspěje, tak bych si klidně poručil i druhý díl. PS: Soundtrack doprovázející film je ale prvotřídní a já se už těším až si ho pořídím.
Pete69
Pete69
29 308 bodů
7
Není to vůbec špatný snímek, ale čekal jsem trošku více. Scenérie hodné Pána prstenů se střídají s nudnými a na tento příběh až moc moderními dialogy s prvky "humoru". Tento alternativní příběh o Artušovi ( myšleno tak, že příběh je konzervativně podáván trošku jinak ) mě ale celkem bavil. 70%.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 268 bodů
8
Mohlo to být méně ukecané - subjektivně to působilo delší než dvě hodiny. na druhou stranu se daří vybudovat hutný a vtahující, velmi fyzický svět, jemuž se může rovnat málokterý filmová fantasy. Guy se nezdá a i přes ohrnování nosu ze strany tolika chytrých a nejchytřejších lidí si dokáže jít stylisticky a dějově jako vždy za svým. Tohle by chtěl být Zack Snyder.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
8
Tak trochu jiné uchopení slavné legendy. Ritchie se asi hodně vyřádil, natočil si po svém dost dobrou gangsterku z fantasy světa. Fórky fungují, vypravěčské postupy nenudí a duo Hunnam-Law hodně dobré.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
8.5
Král Artuš mě vrátil do dětských let a přiznám se, že si dovedu představit, že bych jako třináctiletý u tohoto filmu hýkal stejným blahem jako před mnoha a mnoha lety u Barbara Conana. Když si vzpomenu, jak jsem jako malý žral ty příšery v podzemí, útočící vlky nebo monstrózní hady, tak mě král Artuš naplňuje blažeností. Přesně to Guy Ritchie do krále Artuše vecpal.
filmfanouch6
filmfanouch6
12 644 bodů
8
Guy Ritchie je režisér, který především režíroval gangsterky a měl za ženu Madonnu se kterou taky jeden film natočil a o jeho kvalitách se nemluví nijak nadšeně. Před 8 lety ovšem natočil Sherlocka Holmese a o dva roky později i jeho pokračování. Oba filmy byli skvělé a Ritchie ukázal, že umí i něco jiného. A teď se pouští do další Anglické legendy. Král Artuš je v podstatě gangsterský film. Akorát ve středověku řízlý fantasy. Netrpí Ritchieho příznaky ( vysvětlovačky) a po průměrných trailerech se mu podařilo natočit něco neuvěřitelného. Především vévodí obsazení: Charlie Hunnham, Jude Law, Djimon Hounsou či Aidan Gillen. Každý má dostatek prostoru a o jeho postavě se dá něco říct. Především Hunnham je neuvěřitelně sympatický a Law zvládá neuvěřitelného záporáka. Tento film by měl být nejméně šest pokračování. To znamená, že tento film je především origin ve kterém Artuš vytáhne meč a pak to jede v klasických origin stopách. Ale právě Ritchieho střih, zvuk, kamera a hudba z toho dělají něco neuvěřitelného. O Legendě o meči bych se nebál říct, že jde o naprostou ptákovinu. Ale o ptákovinu která výborně šlape celou dobu. Ritchie prostě zase dokázal překonat očekávání a i přes pár slabých akčních scén jsem zvědav co udělá s tím Alladinem.
JosefTomas
JosefTomas
9 025 bodů
7
Škoda. Ten film měl potenciál, který se bohužel ztratil kvůli lítání stylu ze stylu a já měl nejednou pocit, že koukám každých deset minut na jiný film. Co se týče atmosféry, tak ta je přímo na výbornou. Guy Ritchie opět ukázal, že jako režisér umí držet tempo po celou dobu a nenudit. Jenže, kvůli změně stylů jsem měl pocit, že to snad ani nedokoukám a po hodině jsem to vypnul. Naštěstí zvědavost mě donutila a já jsem se vrátil a po konci jsem byl relativně spokojený a ani ten digibordel mi nevadil a to jsem na to pes, jenže, pravý potenciál by podle mně dostal film v druhém nebo spíše ve třetím díle, toho se ale nedočkáme, tak tedy jen za 70% s tím, že čím víc o filmu přemýšlím, tím lepší pocit z něho mám.
Klajnik
Klajnik
8 503 bodů
2
Příliš řídký příběh a málo omáčky okolo, abych mohl film hodnotit kladněji. Prvních 30 minut po bitevním prologu se nese v duchu gangsterky, která je zajímavá jen rychlými střihy (pro někoho možná i fantasy kulisami) ale současně nezajímavá a možná lehce zmatená. Pak se tam nějakej speedrun dobrodružství s velkými orli a hady a cgi bitky s Exculibrem, jak z nějaký hry. Celé to působí dost herně. Umí to být dynamické a frenetické. To se ale týká jen vizuálního podání. Děj je naprosto povrchní, stejně jako postavy v něm. Guy Ritchie je vizuální režisér, ale když má dobrej materiál, dokáže natočit super film. Tady mi to ale skřípe. Ta estetika je prostě divná. Mam pocit, že se příliš nehodí, ač technicky to docela funguje (hlavně na děcka, či fanoušky neustálého přísunu podmětú marvelovského schématu). Někteří cení, že je to něco novýho, něco nečekanýho, že je to autorský... Zdá se mi, že takový náhled má určitý typ jednoduchých lidí (Toren). Je to docela nevkusné a proto ten film nemůžu mít rád kvůli jeho vizualnímu stylu. Jiné důvody neexistují. Má snad něldo pocit, že ho postava Artuše (nebo kterákoliv jiná) zajímala a do teď by na ni vzpomínal. Asi těžko. Je to sracka, protoze mi to nabizi jen sledovat debilni osud nudne postavy.
Tom Hardy
Tom Hardy
8 339 bodů
7
Velká škoda. Na jedné straně nejdospělejší a nejosobitější fantasy od Pána prstenů, na té druhé mix příliš mnoha protichůdných stylů. Je fajn, že KONEČNĚ někdo dokázal natočit fantasy, kde kamera nekrouží nad horou, po které jdou hlavní hrdinové. Ale zatímco zrychlující střihy ve stylu Šíleného Maxe fungují fantasticky a to samé platí o dějových zkratkách, jakmile nastoupí digitální bordel, je to podobně únavné jako poslední Snyderovky. Nemluvě o té lehce zvláštní stylizaci postav, kdy všichni tak nějak do tématu zapadají, jen hlavní hrdina má šatník od předního návrháře. Přesto je mi líto, že to až tak prolítlo v kinech. Film nenudí, má atmosféru, přesný casting a téma náběh na to vyrůst do velkých výšin. Bohužel, toho už se nikdy nedočkáme.
Pas
Pas
6 225 bodů
1.5
Artušovská legenda o rytířích kulatého stolu , čaroději Merlinovi i dalších postavách z těchto "temných časů" je jistě vděčným námětem pro filmaře. Antoine Fuqua nám ji přiblížil ve svém snímku Král Artuš,John Boorman zase v nezapomenutelném filmu Excalibur.Gue Ritchie přišel se svou trochou do mlýna, kde účelově pomotal všechno se vším co už kde bylo k vidění dříve .Gigantičtí sloni jako by přes kopírák vypadli z Pána prstenů/Návrat krále. Efekty z mečem zase náramně připomínají Thorovo kladivo.Inspirace od jiných není sama o sobě plagiátem ,ovšem větší invence v provedení , zvlášť při tak obrovském rozpočtu by určitě byla na místě.Větším problémem je však značně urychlený až překotný děj a snaha o rádoby vtipné hlášky které mnohdy nepůsobí jen nepřirozeně ale i hloupě.Žánr fantasy má docela volnější pravidla , pokud se však drží velmi známé legendy měl by je alespoň rámcově dodržet. Co dělá černoch ve funkci velmi vlivného muže v králově družině je prvkem sci-fi se snahou vyhovět politické koreknosti a multi-culti společnosti. Kde se v "Londiniu" vzala parta asiatů provozujících školu kung-fu je pak stejným nesmyslem a snahou naroubovat na děj všechny a všechno podle dnešních měřítek bez ohledu na historické reálie na kterých je základ této legendy postaven.Ve stopáži 126 minut bych taky očekával trochu víc propracovanější příběh , kde dějové zvraty v podstatě neexistují a téměř vše jede od začátku do konce v čitelných a jasně položených kolejích. Lokace a filmové triky patří k tomu zdařilejšímu , herecké výkony mě nezaujaly stejně jako obsazení až na Jude Lawa.Podprůměrný snímek který měl podstatně větší potenciál ale nedokázal dát víc než jednoduchou podívanou.