Diplomacie

71%
Diplomacie

Volker Schlöndorff, přední osobnost tzv. Nového německého filmu na přelomu 60. a 70. let, se během studia politických věd na Sorboně věnoval i filmu. Jako asistent režie spolupracoval s takovými režiséry, jakými jsou Louis Malle, Jean-Pierre Melville či Alain Renais. Držitel Zlaté palmy a Oscara za kultový film Plechový bubínek (1979) se ve svém snímku Diplomacie opět vrací do minulosti. Jednou z ne příliš známých kapitol válečné historie byl rozkaz Adolfa Hitlera ke zničení Paříže. Dnes již víme, jak tato kauza dopadla, avšak netušíme, že rozhodnutí o budoucnosti Paříže měli v rukách dva muži – jeden, který měl splnit Hitlerův příkaz, a druhý, který ho měl přesvědčit o opaku. Herecký koncert André Dussolliera a Nielse Arestripa v režii Volkera Schlöndorffa představuje napínavou vysokou hru diplomatických špiček a výjimečné filmové představení, které diváci i kritici ocenili hned po jeho premiérovém uvedení na MFF v Berlíně v roce 2014.

 

25. srpna 1944 Spojenci vstupují do Paříže. Krátce před úsvitem se německý vojenský místodržitel Paříže Dietrich von Choltitz chystá vykonat krutý příkaz Adolfa Hitlera, a to vyhodit do povětří pýchu všech Francouzů – hlavní město Paříž. Všechny mosty a historické budovy jsou již podminované, ale Paříž stále stojí a vyčkává. Z jakého důvodu Dietrich von Choltitz odmítá splnit Führerův rozkaz, i navzdory jeho bezmezné věrnosti Německé říši? Má v tom prsty švédský konzul v Paříži Raol Nordling anebo sám generál mění názor? (Febiofest)




hanys_
hanys_
18 771 bodů
6
Švédský konzul, německý generál a podminovaná Paříž v dialogovém dramatu o jednom nelehkém rozhodnutí. Není to tak strhující jak by mohlo být (ale věřím, že v divadelní verzi bude), a protože všichni víme jak to dopadlo, čekáme jen na chvíli, kdy ho Švéd "zlomí".
Sáček
1 446 bodů
9
Válečný film, kde padne mnoho důležitých slov a jenom jeden výstřel. Slova jsou mocné zbraně, pokud se umí správně použít. Věřím, že pokud by byl každý diplomat a politik alespoň z poloviny stejně zdatný jako André Dussollier, tak svět by byl mnohem lepší. P.S.: Díky bohu za tu Paříž.

Dodatečné informace

Původní název:
Diplomatie (více)
  • Francie Diplomacie
  • Francie Diplomatie
  • Francie Diplomacy
Premiéra v ČR:
9. 4. 2015
Distributor:
Film Europe
Země původu:
Francie, Německo
Tržby:
3,95 mil. USD (celosvětově)
Ocenění:
Žádná ocenění