Rudá mašina

67%
Rudá mašina

Když na olympiádě v roce 1980 vyhrál americký hokejový tým nad sovětským, mluvilo se o tzv. zázraku na ledě. Američané dokázali porazit legendární sovětské hokejisty, kteří si za svůj unikátní způsob hry vysloužili uznání a obdiv po celém světě. Režisér Gabe Polsky se ve svém dokumentárním portrétu zaměřuje na pět hráčů sovětského týmu a nechává diváky nahlédnout do zákulisí přípravy a filozofie, která za jejich úspěchem stála. Skrze archivní záběry i rozhovory tak postupně vyvstává jak příběh jednotlivých hráčů či až nelidského tréninku, který musel tým absolvovat, tak i úzká provázanost s velmocí Sovětského svazu a osudy hráčů po jeho pádu. Snímek získal cenu diváků na MFF v Chicagu. (Falcon)



hanys_
hanys_
18 771 bodů
8
Úspěch ruské hokejové mašiny byl pro některé dost tvrdě vykoupen. Sláva Fetisov jako hlavní průvodce v příběhu, kde nejde jen o hokej. Hodně chytlavé.
marie-kolarova
marie-kolarova
2 823 bodů
9
Poutavý dokument, který zdaleka není jen hokejovou historií první pětky: Fetisova, Kasatonova, Larionova, Krutova a Makarova. Gabe Polsky současně podává otevřený vhled do způsobu myšlení. Fetisov jasně preferuje kolektivní myšlení, individualismus je pro něho v Rusku spojen s negativními jevy devadesátých let. Sobectví a touha urvat si maximum pro sebe, tak se Fetisovi jeví společnost po pádu komunismu. Fetisov se nikdy nepotkal s významem svobody pro jednotlivce. Svobodu nepotřeboval, hokej mu stačil.

Dodatečné informace

Původní název:
Red Army (více)
  • USA Rudá mašina
  • USA Red Army
  • USA Красная армия
Premiéra v ČR:
23. 4. 2015
Distributor:
Falcon
Země původu:
USA, Rusko
Tržby:
0,69 mil. USD (celosvětově)
Čeština:
Rudá mašina je dostupný s českými titulky
Ocenění:
Žádná ocenění

Půjčení nebo nákup

Powered byJustWatch