Tomb Raider

66%

Komentáře a recenze 49

Dle počtu bodů
Brenan88
Brenan88
47 089 bodů
7
Snad každý kdo kdy hrál počítačové hry,tak se musel setkat s Larou Croft. Já nejsem žádnou výjimkou a i když nejsem zrovna zarytým fandou této herní série,tak se mi její nové převedení na plátna kin líbilo. Celé herní série se za posledních 20 let vyvinula a tak bylo potřeba k tomu přizpůsobit i podobu filmu. Dříve byla Lara prsatice v tílku a těsných šortkách - na to se dobře hodila Angelina Jolie,ale série hold urazila pořádný kus cesty (i graficky) a Lara je teď prostě více podobná Alicii Vikander a ta jí podle mne ztvárnila ještě podstatně lépe než Jolii. Je dobře,že se v rámci možností drželi tvůrci při zemi a zbytečně nefantazírovali jako tomu bylo v minulých dílech. Akce byla nasnímaná velmi dobře a nechyběla v ní i originalita. Snímek si od prvních minut drží přijatelné tempo,které za celou dobu poleví snad jen jednou v polovině snímku. Velké plus dávám i za výběr záporáka,kterého ztvárnil Walton Goggins,kterého jsem si nesmírně oblíbil v Boji o ředitelnu. Jeho obličej si o takové role říká a i zde byl prvotřídní prevít,takže spokojenost. Lara rozhodně není bezchybná,ale v rámci adaptací počítačových her rozhodně patří k těm povedenějším.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 421 bodů
9
Další filmové zpracování veleúspěšné videohry ´Tomb Raider´, kde roli Lary Croft tentokrát dostala Alicia Vikander, které se se staršími snímky ze sklonku milénia s Angelinou Jolie naprosto nedá srovnávat, neb to jsou zcela odlišné filmy, byť pojednávají stejné téma. První dva filmy byly natočeny dle starých her. O něco později byla hra restartována a tento nový snímek se restartu přizpůsobil. A tak je Lara mladší, zkušenější, oplývá daleko více zkušenostmi a je vyobrazena jako obyčejná prostá holka, jakých po ulici chodí spousty. Snímek je daleko efektivnější, bojovnější, popkornovější, svižnější a hlavně jako adaptace videohry daleko dokonalejší. Použitá dějová šablona je sice již známá z jiných podobně zaměřených dobrodružných snímků, ale proč by to mělo vadit. Videohra nevyznívá jinak. Snímek není natočen jen pro hráče oné videohry, ale pro všechny diváky bez rozdílu. Kdo hru nikdy nehrál nebo ji ani nezná, tento snímek vše podstatné představí v plné parádě.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
6
Je to zajímavé coby dialog filmaře s počítačovou hrou. Aplikace videoherích principů (quick time events, bezedné propasti, nekonečná akce propojovaná cutscénami) je důkladná a zcela patrná. Uthaug se strašně moc snaží vyhnout dřívějším neduhům počítačových her a Alicia Vikander má nezpochybnitelné charisma (i když paradoxně nemá moc prostoru). Ale přes velkou sebeuvědomělost se nedaří dát dohromady funkční film, který by byl zajímavý sám o sobě, nejen prací s videoherními principy. Je hezké, že film zachází do extrému coby origin a s až fetišistickým okouzlením představuje každý pohyb, (ručkování, šplhání), kterým je Lara proslulá, ale opravdu má potěcha z toho nahradit nějakou vnitřní energii, kterou by ten film vyprodukoval? Vše, co má, je jen vztah ke hře - těžiště toho filmu leží mimo něj. A mně to nestačí. PS: Je vtipné, že filmová Lara je mnohem nezničitelnější než ta videoherní.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
6
Až na tu neskutečně nudnou linii s fotříkem dost dobré dobrodrůžo s klasicky fešnou Alicií. Za ten závěr v hrobce, který evokuje vzpomínky na parádní pasti z Poslední křížové výpravy, o té čtvrté dost uvažuju.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
8
V Laře Croft není zlo v žádném případě směšné. Byl jsem příjemně překvapen, že tvůrci šli do nečekaného naturalismu a když Lara oddělá na plátně prvního lotra, je to podáno nečekaně psychologicky a nehollywoodsky. Zabíjení tady není žádná zábava, ale nutnost, pokud chcete přežít. Finále mezi kostrami, lebkami a kostmi s digitálními efekty, ale zůstává také příjemně civilní. Alicia Vikander se musela pro roli strašně nadřít, ale její kondiční trenér z ní naštěstí neudělal druhého Schwarzeneggera. Většinu kaskadérských scén dělala sama, ale když se podíváte na film o natáčení vidíte, že většina nebezpečných scén se natáčela před zeleným pozadím. Co lze Tomb Raiderovi vytknout je mírná ztráta tempa v polovině filmu a uznávám, že ne každý ocení boření žánrových pravidel, neuvidíte žádnou romanci, žádný příjezd na koni do zapadajícího slunce, ostatně neuvidíte ani žádného koně (!) Na druhou stranu dobrodružství a napětí ve filmu rozhodně je, humor také, scény ze zastavárny jsou brilantní a humorné a scéna na řece je akčním vrcholem filmu. Dobrý odpočinkový film.
lamps
lamps
15 156 bodů
7.5
Jako absolutní negramot v rámci počítačových her mi bylo tradičně úplně šumák, jak moc je to hře věrné, a zajímalo mě jedině, jestli se snad poprvé v historii filmových adaptací PC blbin fakt dobře pobavím - a v tomhle ohledu jsem převelice potěšen. Tomb Raider je naprosto vyspělý dobrodružný akčňák, který dokáže zapracovat očekávané postupy a vzorce počítačových her (vývoj titulní hrdinky s postupným odkrýváním a upgradováním jejích schopností, zpomalovačky při heroických útěcích či skocích atd.) do funkčního retro příběhu, který se prokopává k závěru skrze očekávaný, ale velice sympatický řetězec těch nejmilovanějších klišé z dobrodružných bijáků převážně od Stevena Spielberga (letadlo nad vodopádem aka přívěs nad útesem ve dvojce Jurského parku; finále pod zemí aka všichni Indiana Jonesové dohromady). Krásná a přesvědčivá Vikander, charismatičtí West a Goggings, spolehlivý Junkie XL a skutečně výborný střih akčních scén.... Žádného vyloženě wow momentu se sice nedočkáme a prostě jsme to všechno už viděli v ještě lepším provedení ve zlaté éře žánru, ale takhle poctivou a zároveň zábavně hravou poctu jsem vážně nečekal a neubráním se prvotní výrazné spokojenosti.
filmfanouch6
filmfanouch6
12 644 bodů
8
Videoherní adaptace nejsou mrtvé. Alespoň to dokázal norský rodák Roar Uthaug kterému někdo svěřil novou filmovou verzi Lary Croft AKA Tomb Raider. I přes nejistou trailerovou kampaň se Tomb Raider asi povedl víc než by kdokoliv čekal. Děj je jednoduchý ale funguje a divák si ho dost dobře užije. V podstatě jsem si vzpomněl na zlaté časy Indiana Jonese a dost často mě při filmu napadlo, že kdybych takhle nějak vypadal Indiana Jones 5 a Indy by v něm předal pochodeň (s bičem a kloboukem) dceři vůbec bych se nezlobil. Nový Tomb Raider v závěru opravdu připomíná závěr Poslední křížové výpravy a fajn je na tom to, že to nepůsobí jako vykradačka. Pozitivní jsou na filmu i postavy. O Angelině Jolie a jejím podání Lary Croft nemůžu říct nic špatného, přece jenom na první díl s Jolie ještě vzpomínám dostatečně dobře (na rozdíl od průměrné a výrazně horší dvojky). Přiznejme si však, že především sázela na šarm a pitvoření. Za to Vikander a její Lara Croft to je jiná. Vikander která byla od výhry castingu kritizovaná za to, že je málo prsatá, má totiž co hrát: Dokáže skvěle zahrát svůj vztah s otcem, dokáže působit zranitelně, věříme jí fyzickou sílu a inteligent a především když poprvé zabije člověka je z toho opravdu v šoku. A tím to působí reálně. Další výraznou postavou je hlavní záporák Vogel v podání Waltona Gogginse.Gogginsův Vogel je skvělý v tom, že má uvěřitelnou motivaci a jeho plán jaksi dává smysl. A především je Goggins opět neuvěřitelně sympatický, ať už s někým mluví nebo zrovna míří pistolí. Akční scény jsou uvěřitelné, Lara opravdu není nezranitelná hrdinka která by za sebou pobila 20 chlapů ale díky svému intelektu si poradí a zdatně je pobije. Jistá výtka je ta, že to určitě není tak originální a není to ani totální převratná pecka ze které byste si sedli totálně na zadek ale je to dost dobrá dobrodružná oddechovka která by si to pokračování rozhodně zasloužila. A ne jenom kvůli tomu, že chci tuto Laru vidět s pistolemi v akci!
SNCIS
SNCIS
6 531 bodů
7
Co já se s Larou nadováděl... To byl tělocvik, to bylo hopsaček. Hej, čuňata! Pochopitelně myslím, když jsem to hrával. Tomb Raider byla moje nejoblíbenější gameska, když jsem já byl tenkrát kluk. Není divu, že mně tento film vytáhl do kina. Pojďmě si ho shrnout: Na začátku boxerský zápas, pak závod na kolech. Zní u toho moderní hudba, protože je to cílené pro omladinu. Patnáct minut je pryč a my se konečně dozvídáme zápletku. Následuje pár nudných dialogů a jde se na akci. Scéna s vodopádem + závěrečný boj, kde Lara nakope záporáka do koulí + scéna v zastavárně, kde si koupí bouchačky, je to nejlepší z filmu. Herecké obsazení: Alicia Vikander jako Lara květinka Croft. Vikanderová má sexy postavičku, ale v obličeji je nic moc. Je to jedna z hereček, které jsou sexy na druhý pohled. Navíc mně zklamalo, že na sobě neměla - (http://nd02.jxs.cz/278/787/29e5939c5e_104865481_o2.jpg) osobitý outfit. Čekal jsem víc, ale vyloženě špatné to není. - 60%.
Pas
Pas
6 225 bodů
0.5
Rádoby Indiana Jones v sukních s dětstvím Batmana .Tentokrát ovšem v disneyovském podání pro děti od 6 do 10 let.Primitivní dějová linie, černobílá charaktery postav a naivní provedení dělá z filmu trapnou parodii na výše zmíněné postavy z filmů které uměly pobavit i trochu vyděsit.Tenhle film není ani s humornými prvky,mrazivé napětí zcela chybí a o nějakém mysteriu nemůže být ani řeč.Navíc nesympatické herecké obsazení jen ze soucitu,že nechcí dát odpad ,5%
Toren
Toren
5 165 bodů
6
První hodina filmu je takřka dokonalá a Alicia je k sežrání. Škoda té hromady nesmyslů v druhé polovině. I tak chci dvojku. Prosím. Více: https://www.youtube.com/watch?v=TOe2os0HPOI