Tomb Raider

66%
Tomb Raider

Laře Croft (Alicia Vikander) je 21 let a právě zdědila obrovské obchodní impérium. Její otec, bohatý šlechtic a známý dobrodruh, Lord Richard Croft (Dominic West), zmizel beze stopy před sedmi lety, když byla ještě dítě. Od té doby se marně snaží najít nějaký smysl svého života. Když si přečte záhadný vzkaz, který jí otec zanechal, rozhodne se opustit Londýn a vyrazit do neznáma, aby přišla na to, co se jejímu otci doopravdy stalo. Vydá se po jeho stopách hledat legendární hrobku na mýtickém ostrově někde poblíž japonského pobřeží. Tato mise ale nebude jednoduchá – už jen dostat se na záhadný ostrov stojí Laru velké úsilí. Loď, která ji měla dopravit na pevninu ztroskotá v silné bouři a Lara se ocitá sama uprostřed neznáma, vybavená jen ostrým nožem, pevnou vírou a vlastní tvrdohlavostí. Pokud se jí podaří překonat své vlastní limity a přežít toto nebezpečné dobrodružství, stane se z ní skutečný Tomb Raider. (Forum Film)




Recenze: Tomb Raider

Kinobox.cz
75%

Nový Tomb Raider není přelomový dobrodružný film. Ale je to skvělá verze herního fenoménu, pravděpodobně nejlepší od prvního Silent Hillu...

Kinobox.cz
50%

Tenhle Tomb Raider je přijatelný start nové filmové série, ze které by časem teoreticky mohlo něco fajn být, ale nemám nejmenší chuť vidět jakoukoliv jeho scénu znovu. Na rozdíl od většiny scén všech Indiana Jonesů (ano, všech).


Brenan88
Brenan88
47 083 bodů
7
Snad každý kdo kdy hrál počítačové hry,tak se musel setkat s Larou Croft. Já nejsem žádnou výjimkou a i když nejsem zrovna zarytým fandou této herní série,tak se mi její nové převedení na plátna kin líbilo. Celé herní série se za posledních 20 let vyvinula a tak bylo potřeba k tomu přizpůsobit i podobu filmu. Dříve byla Lara prsatice v tílku a těsných šortkách - na to se dobře hodila Angelina Jolie,ale série hold urazila pořádný kus cesty (i graficky) a Lara je teď prostě více podobná Alicii Vikander a ta jí podle mne ztvárnila ještě podstatně lépe než Jolii. Je dobře,že se v rámci možností drželi tvůrci při zemi a zbytečně nefantazírovali jako tomu bylo v minulých dílech. Akce byla nasnímaná velmi dobře a nechyběla v ní i originalita. Snímek si od prvních minut drží přijatelné tempo,které za celou dobu poleví snad jen jednou v polovině snímku. Velké plus dávám i za výběr záporáka,kterého ztvárnil Walton Goggins,kterého jsem si nesmírně oblíbil v Boji o ředitelnu. Jeho obličej si o takové role říká a i zde byl prvotřídní prevít,takže spokojenost. Lara rozhodně není bezchybná,ale v rámci adaptací počítačových her rozhodně patří k těm povedenějším.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 305 bodů
9
Další filmové zpracování veleúspěšné videohry ´Tomb Raider´, kde roli Lary Croft tentokrát dostala Alicia Vikander, které se se staršími snímky ze sklonku milénia s Angelinou Jolie naprosto nedá srovnávat, neb to jsou zcela odlišné filmy, byť pojednávají stejné téma. První dva filmy byly natočeny dle starých her. O něco později byla hra restartována a tento nový snímek se restartu přizpůsobil. A tak je Lara mladší, zkušenější, oplývá daleko více zkušenostmi a je vyobrazena jako obyčejná prostá holka, jakých po ulici chodí spousty. Snímek je daleko efektivnější, bojovnější, popkornovější, svižnější a hlavně jako adaptace videohry daleko dokonalejší. Použitá dějová šablona je sice již známá z jiných podobně zaměřených dobrodružných snímků, ale proč by to mělo vadit. Videohra nevyznívá jinak. Snímek není natočen jen pro hráče oné videohry, ale pro všechny diváky bez rozdílu. Kdo hru nikdy nehrál nebo ji ani nezná, tento snímek vše podstatné představí v plné parádě.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 268 bodů
6
Je to zajímavé coby dialog filmaře s počítačovou hrou. Aplikace videoherích principů (quick time events, bezedné propasti, nekonečná akce propojovaná cutscénami) je důkladná a zcela patrná. Uthaug se strašně moc snaží vyhnout dřívějším neduhům počítačových her a Alicia Vikander má nezpochybnitelné charisma (i když paradoxně nemá moc prostoru). Ale přes velkou sebeuvědomělost se nedaří dát dohromady funkční film, který by byl zajímavý sám o sobě, nejen prací s videoherními principy. Je hezké, že film zachází do extrému coby origin a s až fetišistickým okouzlením představuje každý pohyb, (ručkování, šplhání), kterým je Lara proslulá, ale opravdu má potěcha z toho nahradit nějakou vnitřní energii, kterou by ten film vyprodukoval? Vše, co má, je jen vztah ke hře - těžiště toho filmu leží mimo něj. A mně to nestačí. PS: Je vtipné, že filmová Lara je mnohem nezničitelnější než ta videoherní.


Dodatečné informace

Původní název:
Tomb Raider (více)
  • USA Tomb Raider
Premiéra v ČR:
15. 3. 2018
Distributor:
Forum Film
Země původu:
USA
Přístupnost:
12+
Rozpočet:
94 mil. USD
Tržby:
274,65 mil. USD (celosvětově)
Čeština:
Tomb Raider je dostupný s českými titulky a českým dabingem
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné


Powered byJustWatch