Padesátka

53%
Padesátka
Co se stane na horách, zůstane na horách, a dole ať si dělaj, co chtěj. Opravdovým kořením Krkonoš jsou místní horalé, kteří zde žijí, ať už je sezóna jakákoliv. Lyžařka s jednou nohou, rolbař, jenž na Tři krále nepije, legendární lovec žen ozdobený neplodností, barman se zálibou ve věštění. A také Pavka, nejstarší žijící člen tradiční běžkařské rodiny Bulánů. Vždyť jeho otec zlomil během padesátky hůlku a stejně doběh jedenáctej, a svého syna nechal Pavka porodit na Sněžce ve vysoké nadmořské výšce, aby se rychleji okysličoval. Jenže právě syn Jura mu dělá starosti. Místo běžkování totiž nahání úplně jiné padesátky. Je závislý na svádění zralých žen, jimž vyhání mráz z duší. Na závod, který Jura asi znovu nedokončí, přijíždí se svou matkou Jan Hilský a vedle skvělého času má i jeden osobní cíl. Za jeho splněním se vydává „nahoru" - do zasněženého světa horských chat. Spustí tam lavinu událostí a vzpomínek a v neposlední řadě se naučí, jak se proflusává mlha. (Bontonfilm)



Recenze: Padesátka

Kinobox.cz
30%

Takže je v té spoustě postav zmatek, dvosekundové flashbacky jsou nepřehledné a pro větší vtipnost se při humorných záběrech z nějakého důvodu ozývá práskání bičem.


Brenan88
Brenan88
47 088 bodů
5
Jako režisérská celovečerní prvotina není Padesátka vůbec marná. Základem byl solidní scénář od mého oblíbence Petra Kolečko,který umí napsat dobré charaktery a s tím spojené komické situace. Kamera je pěkná čemuž dopomáhá krásná zasněžená příroda. Kotek si s tím celkem poradil,ale v přímém kontaktu s konkurencí je to průměr.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 393 bodů
8
Vojtěch Kotek už s režií nějaké ty zkušenosti měl a tak bylo otázkou času, kdy se také pustí do nějakého celovečerního snímku. Ta chvíle právě nastala a dá se říct, že tato jeho filmová prvotina nedopadla zrovna nejhůř. Zimní horské prostředí, různé lehce humorné situace, které tak nějak z děje vyplynou, mlha a uvíznutí někde v horské chatě. Nemohu se zbavit dojmu stejné skvělé atmosféry, jakou má do dnes v TV vysílání vyhledávaný již postarší film s Jaroslavem Marvanem ´Anděl na horách´. Nejde tu však jen vyloženě o zábavu, jak každý očekává, ale je tu i dramatický příběh několika postav, jejichž osudy se nečekaně protnou. Pravda, zpočátku to jako ryzí komedie vypadá a jeden by si myslel, že to bude něco podobného, jako ´Sněženky a machři´, ale chyba lávky. Pevná dějová linka s dobře napsanými dialogy a hlavně scénami z toho právě po dramatické stránce dělá naprosto vyjímečný film. Mix dramatu a humoru tu dlouho takto nikdo nenatočil, takže se dá říci, že Vojtěch skočil žánrově do zcela stojatých vod. A udělal dobře.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
2
Ekvivalent brutálního znásilnění (mimochodem znásilnění je jedna z věcí, kterou film předloží jako celkem normální fajn záležitost). Film, kde morální ponaučení hrdiny spočívá v tom, že dokáže vydržet hodinu bez šukání. Humor v bodě mrazu. Level Kameňák. Tento film mě uráží svou existencí.


Dodatečné informace

Původní název:
Padesátka (více)
  • Česká republika Padesátka
Premiéra v ČR:
24. 12. 2015
Distributor:
Bontonfilm
Země původu:
Česká republika
Přístupnost:
12+
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné


Powered byJustWatch