Most špiónů

79%

Komentáře a recenze 64

Dle počtu bodů
Brenan88
Brenan88
47 089 bodů
8
Steven Spielberg stále umí! Most špiónů v sobě nese všechny specifické prvky,které jsou Spielbergovi vlastní. Nádherná kamera,výborné herecké výkony,dobré tempo a jedinečný styl vyprávění. Pravda je,že jsou jeho snímky často sentimentálně zabarvené a není tomu jinak ani zde,ale já mám právě proto jeho filmy tak moc rád. Příběh,který Most špiónů vypráví už jsem před shlédnutím znal,ale rád jsem si ho znovu osvěžil.
Pete69
Pete69
29 851 bodů
7.5
Spletitý příběh, který je sice propracovaný ale první hodinu velmi nudí. Určitě se jedná o kvalitní snímek, ale prostě mě do křesla nepřipoutal a nepomohl tomu ani skvělý a můj oblíbený herec Tom Hanks. Více než 75% dát nemohu. Mimochodem mě vždy dostane, jak si v americe představují východní evropu za studené války.. je to vždy jiné, než v evropských filmech.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 422 bodů
9
Historické drama z období studené války z doby, kdy se v Berlíně stavěla tzv. Berlínská zeď. A protože se jedná o film především vlastenecký, zaobírá se příběhem kolem soudního procesu sovětského špióna v Americe a následnou výměnou zajatců s protistranou odehrávající se právě v Německu. Tak jako vždy je rukopis režiséra Stevena Spielberga znát svým smyslem pro detail, dramatičnost a vizuální vyznění. Že tu s ním opět spolupracoval Tom Hanks už snad ani překvapením není. A jak se dalo od těchto dvou očekávat, opět vznikl zcela vyrovnaný, tentokrát špionážní snímek. Absurdita doby je vystavena vskutku povznášejíce. Scéna, kdy právník James B. Donovan, právě v podání Toma Hankse, sleduje z nočního vlaku zoufalé přelézaní Berlinské zdi mladými lidmi, které však u takového pokusu čeká jen smrt zastřelením na místě, po citové stránce opravdu chytne za srdce. Dnes něco naprosto nepředstavitelného a přitom se tak skutečně dělo. Poválečná 50. léta byla vskutku temná, plná touhy po moci a snad i ovládnutí světa. Příběh je vystavěn spíše na literární dramatizaci a tak je bohužel nouze o sebemenší akci. Ona doba je však vykreslena dobře a velice okázale. Příběh založený na skutečných událostech jen připomíná určitou dobu, na kterou by se v žádném případě nemělo zapomínat.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
8
Krom fakt že otravně patetický hudby vkusná vlastenecká slaďárna, kde mě sice Tom Hanks nepřestal iritovat, ale přesný spielbergovský mechanismus nemůže nestrhnout. Drama, jaké se už dnes nevidí, ve své promakané jednoduchosti a přímosti nenahraditelné. Vzpomněl jsem nejednou na Franka Capru.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
8
Hodně dobré. Nad Spielbergem jsem už pomalu lámal hůl, ale je vidět, že to v sobě pořád ještě má. Politické dramo se starým dobrým Hanksem a další slušná dvouhodinovka dějepisu. Navíc to je ten druh filmu, který bude s dalšíma reprízama nabírat na síle.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
9
Hanks se s přibývajícími léty zařazuje po bok takových velikánů amerického filmu jako Jack Lemmon, James Stewart nebo Spencer Tracy a je tak bravurní, že prostě zapomínáte sledovat herce Hankse, ale tátu od rodiny, který se prostě rozhodl, dodržet své přesvědčení, že zákony platí pro každého a neuhnout. Na jeho hereckém sólu jsou pak poněkud upozaděny vedlejší postavy. Svůj prostor si tak vybojuje zejména Sebastian Koch, který snad blbě hrát ani neumí a i ve svých několika scénách uhraje velmi barvitý part a při pohledu na Marka Rylance se nelze zbavit dojmu, že castingový režisér hledal podobný herecký typ jako byl hlavní agent Stasi Ulrich Mühe ve slavném filmu Životy těch druhých, který ale už bohužel předčasně zemřel před několika lety na infarkt. Rád bych upozornil na krásnou hudbu stále nedoceněného Thomase Newmana (Zelená míle, Americká krása, Skyfall, Dluh, Lid versus Larry Flynt, Zaříkávač koní, Vykoupení z věznice Shawshank), který sice občas skládá poctu panu Johnu Williamsovi, ale jeho kompozice se ke Spielbergově vidění světa skutečně hodí. Vytknout se nedá nic ani Kaminského tradičně skvělé kameře, který jistě i díky svému polskému původu věděl zatraceně dobře o čem točí. Most špionů je špičkově odvedené filmařské řemeslo, je to bezesporu jeden z nejlepších filmů uplynulého roku.
lamps
lamps
15 156 bodů
7
Jsem v rozpacích... A skutečně to není, drahý Stevene, tvojí vinou. Most špiónů má přímo orgastický opening, který nám zásluhou důmyslně kontaktní kamery a detailních, takřka harmonicky prostříhaných záběrů dává na srozuměnou, že Spielberg i Kaminski stále zůstávají těmi obdivovanými vědci v oblasti vizuální filmové výpravy, a mě osobně už hodně dlouho úvodních deset minut jakéhokoli snímku tak moc nenavnadilo na následující dění. Avšak vše, co se děje ve zbývajících cca 125 minutách, je sice stále neoddiskutovatelným odrazem velezkušeného režijního génia, který dovede poskládat scény do komplexního celku a najít i vyměřený prostor pro krátkou symbolickou řeč, ale bohužel se jedná o typický filmový příběh upravený pro masy, který nedokáže navzdory zasazení do sociálně kritického období zajít více do podstaty tehdejšího napětí nebo vyvolat sebemenší starost o postavy, ať už je to Hanksův humánní hrdina nebo vtipkující a neméně lidský "protihráč" Rylance, kteří jsou přitom základním prvkem příběhu a kýčovitým artefaktem naděje na přátelství a dobro, které existují na obou stranách barikády. Film se přiklání zdánlivě na všechny strany, a byť se v něm řeší velký ideologický a potenciálně i válečný konflikt, probíhá jaksi bez emocí a pohodově, skoro až s úsměvem na rtech, přičemž končí způsobem, který by si přál snad i sám pánbůh, nemluvě pak o každém řadovém divákovi.... Opravdu se divím, že něco takového sepsali zrovna extravagantní Coenové, a přijde mi líto, že u takových projektů zahazuje dlouholetá hollywoodská jednička svůj talent, jakkoli je to pořád snímek příjemný a na vysoké formální i intelektuální úrovni.
filmfanouch6
filmfanouch6
12 644 bodů
8
Kdybych nevěděl, že to režíroval Spielberg, navrhoval bych aby to dali jemu. Most špionů má sice úžasnou první půlku avšak druhá přichází strašně o tempo. Lincoln byl nad rámec lepší což je smutné když jsem doufal, že Spieberg z toho vykřeše víc. Škoda druhé půlky, Hanks a Rylance jsou totiž fakt super. PS: To jak se Newman snažil kopírovat Williamse mě chvílema fakt unavovalo.
JosefTomas
JosefTomas
9 025 bodů
8
Spielberg opět dokazuje, že na to má a dokazuje, že není ze starého železa. Jen jeho problém možná spočívá i v tom, že značnou část dialogů napsali Coenovi a je to patrné z dlouhých dialogů, kterými postavy argumentují. Proto se možná zdá, že se ve filmu nic neděje, a tak působí (minimálně první půlka) dost nezáživně. Jinak jde ale o výborně pojaté drama s naprosto úchvatnou atmosférou.
Klajnik
Klajnik
8 590 bodů
6
Film, jenž je čistě po technický stránce dokonalý. Bohužel Most Špionů jako celek působí prázdně a chladně.