Most špiónů

79%
Most špiónů
Svět po obou stranách železné opony se propadá do šílené paranoie. Uplynulo už více než deset let od porážky nacistického Německa a lidstvo teď ohrožuje studená válka, napětí mezi USA a SSSR je téměř hmatatelné. Když v roce 1957 FBI zatkne Rudolfa Abela (Mark Rylance), sovětského špióna žijícího v New Yorku, strach a mocenská nedůvěra se ještě více vystupňují. Abel se ve skutečnosti jmenuje Viljam Genrichovič Fišer, řídil síť agentů a do Moskvy důmyslným způsobem odesílal kódované zprávy, i proto vyšetřování do dějin vstoupilo jako „Případ dutého nikláku“. Americká vláda osloví Jamese Donovana (Tom Hanks), uznávaného právníka z Brooklynu, aby se chopil Abelovy obhajoby. Přes počáteční obavy jeho i rodiny a odmítání tak nepopulární kauzy se Donovan nakonec rozhodne Abela zastupovat. Chce zajistit, aby byl podroben spravedlivému soudu. Během příprav na obhajobu se mezi oběma muži začne vytvářet pouto, které je založené na vzájemném respektu. Donovan obdivuje Abelovu sílu a loajálnost. Před soudem přednese vášnivou obhajobou, aby ho uchránil před trestem smrti. Abel je v říjnu 1957 odsouzen na čtyřicet pět let vězení. O tři roky později je nad sovětským vzdušným prostorem sestřelen americký průzkumný letoun U-2 a jeho pilot Francis Gary Powers (Austin Stowell) je zajat a odsouzen k deseti letům vězení. CIA se obává, že Powers bude krutými výslechy a tvrdými vězeňskými podmínkami přinucen k odhalení přísně tajných informací. CIA proto osloví Donovana a přesvědčí jej, aby se stal členem záchranné mise. Donovan se vydává do Berlína, kde má za úkol vyjednat výměnu Abela a Powerse. Nedlouho po svém příjezdu se dozví i o americkém studentovi, který byl zatčen ve východním Berlíně. Navzdory pokynům CIA soustředit se pouze na sestřeleného pilota, Donovan se rozhodne vyjednat propuštění obou – pilota i studenta, protože odmítá v této zemi kohokoliv opustit. Velká hra začíná… (Cinemart)



Recenze: Most špiónů

Kinobox.cz
70%

Steven Spielberg se po třetech letech (od Lincolna) vrací na plátna kin a není to nijak úžasný návrat. I když, pravda, je to lepší film, než Lincoln. Asi bude dost záležet na tom, jestli ten pravdivý příběh znáte. Já ho neznal a tudíž jsem měl dostatek příležitostí být překvapen. Kdybych ho znal, asi bych se ke konci filmu hrozně nudil...


Brenan88
Brenan88
47 059 bodů
8
Steven Spielberg stále umí! Most špiónů v sobě nese všechny specifické prvky,které jsou Spielbergovi vlastní. Nádherná kamera,výborné herecké výkony,dobré tempo a jedinečný styl vyprávění. Pravda je,že jsou jeho snímky často sentimentálně zabarvené a není tomu jinak ani zde,ale já mám právě proto jeho filmy tak moc rád. Příběh,který Most špiónů vypráví už jsem před shlédnutím znal,ale rád jsem si ho znovu osvěžil.
Pete69
Pete69
29 102 bodů
7.5
Spletitý příběh, který je sice propracovaný ale první hodinu velmi nudí. Určitě se jedná o kvalitní snímek, ale prostě mě do křesla nepřipoutal a nepomohl tomu ani skvělý a můj oblíbený herec Tom Hanks. Více než 75% dát nemohu. Mimochodem mě vždy dostane, jak si v americe představují východní evropu za studené války.. je to vždy jiné, než v evropských filmech.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 299 bodů
9
Historické drama z období studené války z doby, kdy se v Berlíně stavěla tzv. Berlínská zeď. A protože se jedná o film především vlastenecký, zaobírá se příběhem kolem soudního procesu sovětského špióna v Americe a následnou výměnou zajatců s protistranou odehrávající se právě v Německu. Tak jako vždy je rukopis režiséra Stevena Spielberga znát svým smyslem pro detail, dramatičnost a vizuální vyznění. Že tu s ním opět spolupracoval Tom Hanks už snad ani překvapením není. A jak se dalo od těchto dvou očekávat, opět vznikl zcela vyrovnaný, tentokrát špionážní snímek. Absurdita doby je vystavena vskutku povznášejíce. Scéna, kdy právník James B. Donovan, právě v podání Toma Hankse, sleduje z nočního vlaku zoufalé přelézaní Berlinské zdi mladými lidmi, které však u takového pokusu čeká jen smrt zastřelením na místě, po citové stránce opravdu chytne za srdce. Dnes něco naprosto nepředstavitelného a přitom se tak skutečně dělo. Poválečná 50. léta byla vskutku temná, plná touhy po moci a snad i ovládnutí světa. Příběh je vystavěn spíše na literární dramatizaci a tak je bohužel nouze o sebemenší akci. Ona doba je však vykreslena dobře a velice okázale. Příběh založený na skutečných událostech jen připomíná určitou dobu, na kterou by se v žádném případě nemělo zapomínat.

Dodatečné informace

Původní název:
Bridge of Spies (více)
  • Indie Most špiónů
  • Indie Bridge of Spies
  • Indie Most špionov
  • Indie Untitled Cold War Spy Thriller
Premiéra v ČR:
3. 12. 2015
Distributor:
CinemArt
Země původu:
Indie, Německo, USA
Čeština:
Most špiónů je dostupný s českými titulky a českým dabingem

Podobné


Powered byJustWatch