Iracionální muž

65%

Komentáře a recenze 23

Dle počtu bodů
xxmartinxx
xxmartinxx
22 283 bodů
4
Mohl bych dát tři, ale upřímně řečeno už vůči Allenovi necítím ani kapku vstřícnosti. Další film, ve kterém všichni mluví, myslí a oblékají se stejně, děj je banální (a každou událost zopakuje voiceover, aby to pochopil opravdu ÚPLNĚ každý) a veskrze snobský a ze všech filmařských voleb čiší v první řadě urážející lenost a pohodlnost tvůrce. Fakt nejsem konstruktivní, jsem jenom otrávený a naštvaný, že někdo, kdo dřív uměl točit, došel na tuhle úroveň. (Do Emmy Stone jsem se v každé scéně stihl znova a znova zamilovat, až mi to začalo být trochu otravný. Nicméně pokud to někdo táhne nahoru, tak ne Phoenix, ale ona.)
hanys_
hanys_
18 771 bodů
6
Typický trojkový Woody posledních let. Nenadchne, neurazí, člověk se u sledování nenudí a čeká, s čím tenhle čiperný dědula přijde v dalším roce.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
7.5
Snímek „Irrational Man“ je osmou spoluprací Woodyho Allena se Sony Pictures Classics a zároveň je to další temný Allen, který pokračuje v linii Match Pointu nebo Cassandřina snu. Nahlas jsem se u filmu zasmál třikrát, ale tento film je postavený na trochu jiných základech, které se přiznám, že mě velmi baví. Allen má precizně odpozorované postavy a věrně zachycuje vysokoškolské prostředí, stejně jako perfektně ovládá řemeslo a dovede vést herce. Iracionální muž má však své mouchy. I přes relativně krátkou stopáž má snímek pomalejší tempo, který může řadu diváků odradit, ale na druhou stranu tohle je artový snímek pro intelektuály.
Petrson
Petrson
4 166 bodů
7.5
Tak Woody Allen nezklame ani ve svých 80 letech! DVD potěšilo. Allen se dlouho vyhýbal jakémukoliv násilí ve svých filmech, byl tím pověstný. Myslím, že jeho filmy stárnou i s jeho pocity, jsou temnější a klasický nadhled a humor se vytrácí. Intelektuální hledání smyslu života v citátech, ženách, kariéře, alkoholu, nikam nevede. Afrodisiakum je někde ve zvrácených činech, adrenalin hledá v božském principu rozhodování. Přesto vystavěl skvělou detektivku bez policie. Jen rozuzlení uspěchal, včetně závěrečné scény, kdy předepíše Joaquinu Phoenixovi zkratkovité jednání a technické dovednosti. V pár větách pak vše vysvětlí. Navíc zajímavě poruší princip vypravěče, pokud konec myslel, tak jak myslel. Rozhodně bych snesl závěr filmu delší.
  • Joaquin Phoenix a jeho "nechutné" bříško
  • kamera, tempo, námět
  • zajímavý střet altruismu s misantropií
  • uspěchané poslední stránky scénáře
VasaFlasa
VasaFlasa
2 827 bodů
6.5
Další Allenovo snímek postavený na dialozích. Stále nedprůměrný film, ale ve srovnání s předchozími snímky trošičku pokulhává.
stantheman
stantheman
2 399 bodů
7
Film ničím neexceluje , ale je to přinejminším dobrá zábava. Woody si stáíle derží svou laťku. Trochu Coenovská zápletka je příjemná a herec v hlavní roli , jako vždy zajímavý a nadprůměrný.
tindersticks
tindersticks
783 bodů
5
Woodyho Allena mám v seznamu pěti nejoblíbenějších režiseŕů, ale některé jeho filmy za podívání už ani nestojí. Iracionálmí muž je vlastně jen nadhozená filosofická otázka o zločinu a trestu (už čtvrtá v pořadí - vlastně pátá, pořítáme-li i komediální pojetí). Allen už se ani nesnaží o nějaký hlubší ponor nebo košatější zápletku, intelektuálno imituje citáty z Kirkegaarda (Ten s "Lidé svoje zážitky přehánějí, protože žijí nezajímaví životy" je pěkný). Jinak jde ale prostě o střídmě hraný scénář s nesympatickou Emmou Stone a s ukvapeným závěrem. Poučení, zábava, prosto pro přemýšlení? Kdepak, nikde nic.
hrona
615 bodů
7
Woody Woody Woody, tys mi zase dal, první půl hoďku jsem měl strach, že to už zabalím po té záplavě intoušskejch keců bez pořádného děje, ale pak jako by ses probudil, a servíruješ přesně to, co se od tebe očekává. Klobouk dolů, za mě perfektně vybrusleno. Ale ještě by to chtělo střihnout si v něčem alespoň epizodku.
Kamil3
Kamil3
527 bodů
5.5
Woody Allen mě ani nezklamal a ani nepřekvapil..Film si lze bezproblémově užít pokud máte rádi jeho filmy ,ale stejně se jim dá i slušně otrávit.Osobně mám blíž k té druhé straně .Inteligentní film postavený na kvalitním scénáři a hercích.Emma a Joaquin s nafouklým břichem jsou výtečný .Za mě spokojenost.Woodyho slovní hříčky jsou tentokrát většinou naprosto absurdní ,celé to vede velmi banální zápletce a pointě .Asi je chyba že jeho filmy jsou dokonalé a tak nejsou pro všechny..Pro mě průměrný film tak za 55 procent
machetetete
machetetete
464 bodů
6
Všechny postavy, které vytváří, mají hluboký vnitřní rozměr. Každou svou (často rozpolcenou) roli prožívá, na každou se celé měsíce pečlivě připravuje. Prvně jsem si říkal, proč mu maskéři udělali takový pupek, pak bylo evidentní, že je jeho. I tady mi Joaquin Phoenix jednoduše sedl. Woody Allen za kamerou už tolik ne. Filmy točí jak na běžícím pásu, což mnohé vytáčí. Protože to dělá poslední roky tak nějak stejně. Leckterou myšlenku o pár vteřin později zopakuje voice-over tak zbytečný, že je to divákovi až líto. Nechci ale bilancovat a zdůrazňovat, jak se Allen opakuje. Prostě si užívám jeho nový kousek, kde znovu zkoumá morálku obyčejného člověka. Akademik Phoenix je cynik, který si rád přihne a studentům osobitě přednáší o filosofii. Okouzlí kolegyni, stejně tak studentku v kouzelném podání Emmy Stone, kterou nelze nemilovat.