Krampus: Táhni k čertu

59%
Krampus: Táhni k čertu
Kdo se nikdy nebál, že ho na Mikuláše odnese čert, ten ať hodí vánoční ozdobou. A to jste přitom nenarazili na nejstrašlivějšího z pekelníků, na Krampuse. Temný protipól všech vlídných symbolů údajně nejkrásnějších svátků v roce dokáže spolehlivě vyděsit nejen děti, ale i nevěřící dospělé. K tomu, aby se vám zjevil a strčil vás do pytle, přitom stačí tak děsivě málo. Puberťák Max žije v obyčejné rodině, kde jsou vztahy a emoce jako na houpačce, tedy chvíli nahoře, chvíli dole. Aktuálně jsou u bodu mrazu, protože se blíží poněkud vypjaté období Štědrého dne a navíc na svátky dorazila rodina máminy (Toni Collette) sestry (Alison Tollman), která patří k trochu jinému civilizačnímu okruhu, diplomaticky řečeno. Místo klidu a míru proto v téhle rodině vypukne peklo, na což Max velmi nešťastně reaguje prohlášením, že by Vánoce nejraději zrušil. V tu chvíli začne venku zuřit sněhová vánice, po které už nic nebude, jako bylo dřív. Nejen že přestane jít elektřina a nedá se nikam dovolat. Za okny jejich domu se začnou zjevovat děsivé stíny, které získávají čím dál děsivější kontury. Krampus vytáhl v čele armády monster potrestat ty, kteří zavrhli Vánoce. Místo svařáku začne téct krev. A nikdo netuší, jak to zastavit. (CinemArt)



Recenze: Krampus: Táhni k čertu

Kinobox.cz
80%

Asi jako každý film, i Krampus: Táhni k čertu má své pro a proti. Příběh není nejpromyšlenější a herci nejspíše nepodali svůj životní výkon. Přesto jsem se nějakým zázračným způsobem nenudila, zvládla jsem film dokoukat do konce a stal se jedním z mých nejoblíbenějších s vánoční tématikou, na který se už skoro tradičně dívám třetím rokem.

Kinobox.cz
60%

Musím ale uznat, že tvůrci zůstali až do úplného konce příjemně nekompromisní a že jsem se díky tomuhle filmečku zamyslel nad Vánocemi a jejich atmosférou podstatně víc, než třeba u Trablů o Vánocích.


Brenan88
Brenan88
47 084 bodů
6.5
V první řadě si musíme na rovinu přiznat,že postava Krampuse slouží spíš jen takové šidítko na diváky. Podle názvu totiž očekáváte horor kde si bude tento německý sudokopytník dopřávat zlé děti k večeři,ale chyba lávky. Krampus má zde minimální roli a objeví se jen na pár minut. Ovšem ve chvíli kdy se zjeví na plátně,tak atmosféra slušně houstne. Škoda,že si to tvůrci na začátku pořádně nerozmysleli. Co se týče obsazení tak to bylo hodně dobré. Hlavně obsazení Davida Koechnera mi udělalo radost. Mám ho jako herce rád a každou jeho roli vítám s otevřenou náručí. Co se týče lekaček,tak ty jsou zde velmi prvoplánované a vůbec neplní svou úlohu. Přesto některé nápady s děsivými vánočními ozdobami vyvolají aspoň pocit smíchu. Vánoční klasika se z toho asi nestane,ale i tak se jedná s slušnou podívanou.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 393 bodů
9
Kterak chlapec Max nevědomky přivolal antropomorfní figuru Krampuse, který je založen na staré legendě pocházející z německy mluvících východních Alp, načež se začali dít věci. Zpočátku snímek vypadá jako obyčejný rodinný vánoční příběh s kapkou nějakého toho romantismu, typický pro produkci Hallmark, ale asi v polovině příběhu se to nakonec celé zvrhne v docela napínavou hororově dobrodružnou podívanou. Atmosféra rodinného filmu to však i nadále zůstává, takže rozhodně nelze očekávat klasický slasher.  Je to vlastně taková směska hororu, komedie a fantasy, obsahující dokonce i animovanou část coby retrospektivu. Krampus jako takový velmi dlouho zůstává ve fantazii jak postav příběhu, tak i diváků, což vcelku posiluje tajemné napětí. Samozřejmě se ve finále ukáže, což už je vlastně něco jako třešnička na dortu na samém vrcholu všeho dějství. Snímek je plný vánočních barev a nálady, čímž hlavně splňuje svůj vánoční účel. Atmosférou a vlastně i námětem se hodně porovnává s filmovými klasiky, jako je 'Gremlins' (1984) a 'Critters' (1986). Tak či onak, rozhodně se jedná o příjemnou zábavnou komedii s kapkou nějakého toho strachu a napětí.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
2
Závěr mě hodně potěšil, do té doby to ale bylo fakt utrpení. Být to možná víc ulítlejší, tak to mohla být fain alternativa ke Gremlinům, jenže tohle přepínání z rodinné nevtipné komedie do temného nudného horroru prostě moc nefunguje.

Dodatečné informace

Původní název:
Krampus (více)
  • USA Krampus: Táhni k čertu
  • USA Krampus
  • USA Krampus: Choď do čerta
Premiéra v ČR:
10. 12. 2015
Distributor:
CinemArt
Země původu:
USA
Rozpočet:
15 mil. USD
Tržby:
61,79 mil. USD (celosvětově)
Čeština:
Krampus: Táhni k čertu je dostupný s českými titulky a českým dabingem
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné


Powered byJustWatch