Marťan

84%
Marťan

Před šesti dny se astronaut Mark Watney (Matt Damon) jako jeden z prvních lidí prošel po Marsu. Teď bude ale nejspíš taky prvním člověkem, který tam zemře… sám a bez spojení se Zemí. Marka a jeho kolegy totiž během mise na Mars zaskočila prašná bouře a on v ní málem zahynul. Zbytek jeho týmu planetu narychlo opustil v domnění, že je mrtvý. Ale on přežil a ocitá se tak sám na nehostinné planetě. Má k dispozici jen omezené zásoby, a tak musí využít veškerý důvtip, invenci a technické znalosti, aby nejen přežil, ale také nalezl způsob, jak vyslat signál na Zemi, že je naživu. V okamžiku, kdy se mu to podaří, začne miliony kilometrů daleko od něj NASA a mezinárodní tým vědců neúnavně pracovat, aby dostali tohoto „Marťana“ domů. Ve skoro beznadějné situaci se jediným přijatelným řešením ukáže být návrat rakety s členy Markova týmu, kteří jsou na cestě na Zem. Hodit ve vesmíru zpátečku kvůli záchranné misi ale znamená vystavit celou posádku obrovskému nebezpečí. Filmové adaptace bestselleru Andy Weira se ujal slavný režisér Ridley Scott (Vetřelec, Prometheus, Gladiátor) a do hlavních rolí obsadil hvězdnou sestavu, v níž se vedle Matta Damona představí Jessica Chastain, Kristen Wiig, Kate Mara, Sean Bean a Michael Peña. (Cinemart)




Brenan88
Brenan88
47 083 bodů
7.5
Sci-fi verze trosečníka v hlavní roli tentokrát Matt Damon. Ridley Scott je bravurní režisér,ale na můj vkus není moc dobrým vypravěčem nýbrž mistrem napětí a akce. Zde mne však překvapil jak dokázal po dobu dvou hodin smysluplně odvyprávět jeden lidský odvážný čin. Snímek vůbec nenudí a ty dvě hodiny utekly jako voda.
Pete69
Pete69
29 308 bodů
9
Perfektní nápad. Natočit film o trosečníkovi na Marsu, to je geniální. Navíc mě film natolik vtáhl do děje, že jsem se dokázal vžít do toho, že jsem tam já. To se mi stávalo v dětství při čtení Verneovek, u filmů to tak často nezažívám. Takže děkuji....
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 305 bodů
9
Vcelku zajímavý sci-fi příběh a je docela škoda, že není brán krapet vážněji. Použitý humor přeci jen povznáší jistou nadsázku a empatii k realitě. Nějaké napětí tu tedy moc nehledejme. Ale z filmařského hlediska naprosto skvělé dílo. Ridley Scott tohle prostě umí nejlépe. Příběh je vlastně něco jako Robinson Crusoe. Aby přežil, musí se ledasco vyrobit a dokonce i vypěstovat. Chybí už jen Pátek v podobě nějakého marťana, ale to by už bylo opravdu příliš. Poukazem také je, že se rozhodně nejedná o 'one man show'. Přeci jen se tu ukazuje i jednání NASA a posádky letící zpět k Zemi. Dobře odvedený scénář, děj držící si tempo, výborné speciální efekty. To vše slibuje skvělou byť zábavnou podívanou.


Dodatečné informace

Původní název:
The Martian (více)
  • USA Marťan
  • USA The Martian
Premiéra v ČR:
1. 10. 2015
Distributor:
CinemArt
Země původu:
USA
Přístupnost:
12+
Rozpočet:
108 mil. USD
Tržby:
630,6 mil. USD (celosvětově)
Čeština:
Marťan je dostupný s českými titulky a českým dabingem

Podobné


Powered byJustWatch