Marťan

84%

Komentáře a recenze 133

Dle počtu bodů
Brenan88
Brenan88
47 084 bodů
7.5
Sci-fi verze trosečníka v hlavní roli tentokrát Matt Damon. Ridley Scott je bravurní režisér,ale na můj vkus není moc dobrým vypravěčem nýbrž mistrem napětí a akce. Zde mne však překvapil jak dokázal po dobu dvou hodin smysluplně odvyprávět jeden lidský odvážný čin. Snímek vůbec nenudí a ty dvě hodiny utekly jako voda.
Pete69
Pete69
29 697 bodů
9
Perfektní nápad. Natočit film o trosečníkovi na Marsu, to je geniální. Navíc mě film natolik vtáhl do děje, že jsem se dokázal vžít do toho, že jsem tam já. To se mi stávalo v dětství při čtení Verneovek, u filmů to tak často nezažívám. Takže děkuji....
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 387 bodů
9
Vcelku zajímavý sci-fi příběh a je docela škoda, že není brán krapet vážněji. Použitý humor přeci jen povznáší jistou nadsázku a empatii k realitě. Nějaké napětí tu tedy moc nehledejme. Ale z filmařského hlediska naprosto skvělé dílo. Ridley Scott tohle prostě umí nejlépe. Příběh je vlastně něco jako Robinson Crusoe. Aby přežil, musí se ledasco vyrobit a dokonce i vypěstovat. Chybí už jen Pátek v podobě nějakého marťana, ale to by už bylo opravdu příliš. Poukazem také je, že se rozhodně nejedná o 'one man show'. Přeci jen se tu ukazuje i jednání NASA a posádky letící zpět k Zemi. Dobře odvedený scénář, děj držící si tempo, výborné speciální efekty. To vše slibuje skvělou byť zábavnou podívanou.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
8
Scott předvedl v podstatě to samé co Kormákur s Everestem. Velmi poctivě řemeslně zvládnuté drama, které sice nenabízí nic navíc a ve všech ohledech naplňuje standardy hollywoodského příběhu, ale kouká se na to fajn a nabízí to pár vizuálně pěkných a pár intenzivních scén. Trochu mě mrzí, že nebyl prakticky nijak využit element samoty a nudy - Damon je pořád v akci a skutečnost, že většinu času sedí na zadku a nic nedělá, není zvlášť zdůrazněna a rozhodně nedopadá na diváka. Psychologie tu v podstatě není moc řešena, což není vyloženě výtka, spíš jsem čekal, že v tomhle ohledu bude scénář propracovanější. Ale ok, nevadí. Jinak jde o návrat Scotta do nadprůměru, což je hodně příjemné, protože tenhle pán to má pořád v ruce i v oku, takže jeho neschopnost při výběru scénářů dost mrzela. Marťan je z těch filmů, co díky námětu tak dobrý režisér snad ani nemůže zkazit. Možná maličko bagatelizuju jeho kvalitu, ale když proti němu v kinech stojí Everest, který nabízí zážitek na srovnatelném principu, tak bych asi upřednostnil výšlap na osmitísícovku. Ale jinak jde o povedený film, co docela uteče. 75 % PS: Nejde zrovna o one man show Matta Damona, dost prostoru mají i jiní herci, nejde o žádné klaustrofobicky uzavřené drama. PPS: Cameron se možná potopil na nejhlubší dno oceánu, ale to pořád není nic oproti tomu, jak hluboko vlezl Ridley Scott do zadku Číně.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
10
Pár dnů jsem s tím plným hodnocením otálel, ale nakonec nemůžu jinak. Fakt pecka, která mi tím odlehčeným stylem hodně připomínala Armageddon, a vlastně celkově jakoby držela ten prapor s nápisem "top rodinná sci-fi podívaná".
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
10
Ve filmu v podstatě nejsou záporné postavy a hlavním protivníkem je nehostinná planeta a ohromný vesmír. Všichni se chovají racionálně a postavy nejsou černobílé. Letos je Marťan vlastně první mainstreamový velkofilm, kde se hlavní hrdinové nechovají šablonovitě podle comicsové předlohy nebo jako zdegenerovaní psychopati v zhovadilé extravaganci v Šíleném Maxovi, ale jako lidé z masa a kostí.
lamps
lamps
15 156 bodů
8.5
Strhující vesmírná story o skutečných lidech, o radosti ze života s minimem životadárných prostředků a o nevídané tvůrčí kreativitě v přirozené a zábavné interpretaci dramatického příběhu v rozpětí osmdesáti milionů kilometrů. Příslovečně velký a hodnotný film, který svou vymazlenou a přitom prostou vizuální stránkou a silným sjednocujícím motivem o jednotě lidského druhu a nezlomné vůli zachránit jeho jediného příslušníka navzdory "těžkým nákladům a nejapným novinářským dotazům" zanechá upřímnější, hlubší a celistvější dojem než loňský příslovečně přeplácaný Interstellar. Scott to má celou dobu nádherně pod palcem, Matt Damon se stává díky svému živočišnému herectví a smyslu pro humor nejmilovanější filmovou postavou posledních několika let a Marťan má zaděláno na to stát se budoucím kultem minimálně stejně jako Cuarónova Gravitace... Slabší, v porovnání s jinými klenoty sci-fi ničím vyčnívající závěr a některé ryze americké motivy s kořeny v béčkových žánrovkách (davy lidí sledující záchranu hrdiny Watneyho online na veřejných prostranstvích) mi sice zatím brání udělit kompletní hvězdičkovou salvu, ale přesto velká paráda a jistá účast v top 10 letošního nadupaného roku...
filmfanouch6
filmfanouch6
12 644 bodů
10
Nejlepší filmová adaptace podle knihy všech dob? Ridley Scott je po unaveném Konzultantovi a mírně rozpačitému Exodusovi zpátky a nemohlo to dopadnout líp. Matt Damon je tu nejlepší od Pravé kuráže a Ridleyho tahle látka vyloženě baví. Film u kterého se zasmějte ale budete napjatí a možná si i trochu zapláčete. Nemůžu si pomoct ale pro mně to na těch Oscarech byl favorit.
Danny F.
Danny F.
11 166 bodů
7.5
Nějaké chybičky nebo nesouvislosti by se našly, ale film se povedl. Dobře natočeno a zaujme.
M3lios
M3lios
9 140 bodů
10
Pre mňa je tento film najlepším filmom podľa knihy. Zaslúžil by si aj oscara keby si ho nezobral Dicaprio :/ Veľmy som sa bál ,čo s filmon spraví Scott pretože jeho filmy nemám moc v láske ,ale zvládol to bravúrne a super Herecký Výkon Matta Damona tomu len prespieva. 97%