Lída Baarová

53%
Lída Baarová

Česká herečka Lída Baarová je v roce 1934 pozvána do berlínských filmových ateliérů Babelsberg, považovaných za evropský Hollywood. Po počátečních potížích nakonec okouzlí i davy fanoušků v celém Německu. Tisk ji vynese na titulní strany jako jednu z nejkrásnějších žen Evropy. Užívá si slávy i náklonnosti Gustava Fröhlicha, tehdejšího idolu všech německých žen. Ten je nejen jejím partnerem před kamerou, ale stane se i jejím milencem. Obdiv neskrývá ani sám Hitler, který po návštěvě ateliérů Baarovou pozve k soukromé audienci na Říšském kancléřství. Hvězda Baarové strmě stoupá.

Lída s Fröhlichem se nastěhují do luxusní vily na prestižní berlínské adrese. Aniž tuší, že mají tak významného souseda – pána filmového průmyslu, ministra propagandy Goebbelse. Goebbels je k sobě začne zvát na vyhlášené večírky za účasti umělecké i politické smetánky. A při nich postupně vtahuje Baarovou do svých „ďábelských“ sítí. Fröhlich žárlí a po jednom z mnoha dalších žárlivých výstupů ji vyžene z domu. Na tuto příležitost čeká bezhlavě zamilovaný Ďábel. Chce se kvůli Lídě vzdát úplně všeho – rodiny, kariéry, Říše. Baarová odmítne nabídku na dlouhodobé angažmá v Hollywoodu, zůstane v Berlíně a nové lásce nezvladatelně propadne. Zásadní otázku, zda je možné milovat zločince, si bude klást až za pár let a pak po celý zbytek života.

Hitler na základě proseb Goebbelsovy manželky rozkáže svému ministrovi, aby ukončil skandální, s velkoněmeckými ideály neslučitelný vztah s Baarovou. Goebbels protestuje, ale po Hitlerově nátlaku svou lásku zavrhne. Baarové je zakázáno hrát v německých filmech a nesmí opustit Říši. Během Křišťálové noci v roce 1938 se jí podaří uprchnout zpět do vlasti, kde natočí ještě několik úspěšných filmů. Po okupaci Československa ale musí před nacisty opět prchat. Když skončí válka, vrací se plná nadějí do Prahy. Zde se však setká jen s výsměchem a ponížením. To pravé peklo ji ale teprve čeká… (CinemArt CZ)

 




Recenze: Lída Baarová

Kinobox.cz
40%

Je jasné, že Renč má jistý talent a obklopil se jistými dalšími talentovanými lidmi, ale z tohohle námětu a scénáře nic pořádného vzniknout nemohlo. Díky Bohu za to, že je to (aspoň do dvou třetin filmu) relativně zábavné, i když nechtěně.


Psisko59
Psisko59
32 827 bodů
3
Nedotažený scénář postrádající nosné prvky, vzájemnou provázanost scén i potřebnou katarzi na závěr (i když paní Zdenka Procházková dělá, co umí, scénář jí dává minimální příležitost). Televizácké aranžmá. Němečtí herci jsou obsazeni vhodně a odvedli v rámci možností velmi solidní herecké výkony, ale laciná scénografie (sex a pogrom provázené kašírovanými plameny - příšernost!), topornost a přehrávání jindy solidních herců (Pauhofová, Stašová, Kříž), obsazení mimo typ (Vlasáková! - viděl pan režisér někdy fotografii Magdy Goebbelsové?), odfláknutý dabing (Viktor Preiss je lehce vlezlý, ale všechno, jen ne démonický) i postsynchrony a osekané dobové reálie i kulisy udělaly filmu nedobrou službu. Celkově je film plochý, s rozmazanými obrysy; reálie neodpovídají skutečnosti (Baarová opravdu nebyla odsouzena k smrti a na poslední chvíli omilostněna - nebyla dokonce ani obviněna!). Zachránit by ho mohl naprosto výjimečný výkon hlavní představitelky, ale ten se nekonal - dokonale zapadl do šedi a průměru celého filmu. Typově herečka neodpovídá a charisma jí tentokrát úplně chybělo. Jako by na všechno bylo hrozně málo peněz, času a především invence. Zklamání.
Pete69
Pete69
29 851 bodů
6
Zase taková hrůza to není. Slušně zpracování, dobové kostýmy a příběh, který napsal sám život. Bohužel žádný z herců nepozvedl film svým výkonem na takovou úroveň, abych dal více než 60%. Celkově.. nenáročná podívaná, která neurazí, ale nepřinese větší zážitek.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
2
Čekal jsem to lepší. Čekal jsem minimálně, že na technické úrovni to bude ohlídané. Není a vypadá to šíleně lacině. Jinak se zážitek nese na vlně nechtěně vtipných scén od Křížova Hitlera po šíleně přehrávající Stašovou. V příběhu tupé nány, která má, co si zasloužila, ale tvůrci by z nějakého důvodu chtěli vzbudit aspoň kus lítosti. Renčova přepjatost a doslovnost každopádně rozesmává, ale bohužel ne dost často.


Dodatečné informace

Původní název:
Lída Baarová (více)
  • Slovenská republika Lída Baarová
  • Slovenská republika Devil´s Mistress
Premiéra v ČR:
21. 1. 2016
Distributor:
CinemArt
Země původu:
Slovenská republika, Česká republika
Přístupnost:
12+
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné


Powered byJustWatch