Ghoul

59%

Komentáře a recenze 39

Dle počtu bodů
Brenan88
Brenan88
47 083 bodů
4.5
Na české poměry rozhodně zajímavý počin,který se svým pojetím a způsobem vyprávění naprosto vymyká všemu na co jsme zvyklí. Jákl je rozhodně neotřelý režisér,který hýří zajímavými nápady,ale zde to chtělo trošku více zatlačit na pilu a zahnat snímek do extrému. Takhle to na mne působilo trošku tuctově.
Pete69
Pete69
29 308 bodů
6.5
Pokud bych neviděl záhadu Blair Witch, tak bych určitě hodnotil více než 65ti procenty, ale kdo Balir Witch neviděl.. a hlavně, kdo si nevšiml jasného kopírování. Sice trošku jiný příběh, ale Blair Witch jako noha. Jak píší i jiní recenzenti, na české poměry netradiční a to je pro mě + Atmosféra dobrá, splňuje to prvky hororu. ok.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 305 bodů
Syrově a realisticky laděný temný thriller s nádechem hororu nám představuje jednu nechvalně známou krvavou legendu Sovětského svazu. Velmi ambiciózní projekt Petra Jákla na poli velmi známého postupu nepředstavuje sice nic nového, ale přeci jen má v sobě určitou jedinečnost. Spousta věcí je zde záměrně nevysvětlena pro zachování tajemnosti a podivnosti celého případu. A to se povedlo. Strach je kumulován v takové míře, že ani divák neví na čem je. Nezdržuje se tu s pomalým rozjezdem a hned po pár minutách se vše roztáčí na plné obrátky. Zajímavá je práce s lekačkami. Svým způsobem se dějství stává docela složitým pro pochopení. Vtom je ale ono kouzlo absurdnosti, pro mnohé bohužel k nepochopení. Snímek je na hranici mezi found footage a dokumentem točené z něčího pohledu. Na český film, byť koprodukčním, nezvyklý počin, ale rozhodně konečně někdo rozboural typický český žánrový stereotyp. Asi měl tento film vzniknout daleko dříve. Neznamená to, že by byl nějak špatný. Podobně zaměřeným snímkům může bez problémů směle konkurovat.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
4
Vlastně tuzemský horror, který se směle může rovnat s tunou zámořských poloamatérských podobných blbinek. Není to pochvala, ani kárání...ale do tohohle žánru prostě Jákl nic nového nepřinesl, a to je skoro 20 let po blair witch trochu smutné zjištění.
lamps
lamps
15 150 bodů
6
Netřeba psát o tom, kterak Ghoul vyniká v rámci české hororové tvorby, neboť v tomto ohledu takřka nemá v čem vynikat. Jákl se projevil coby moderní světový tvůrce, který má nakoukáno, má přehled o tom, co diváky ve strašidelném žánru nejvíce přitahuje, a který především dokáže zrealizovat i všechny protřelé hororové motivy na takové úrovni, že výsledek zastiňuje velkou většinu dražších a ambicióznějších, ale velmi podobných pseudodokumentárních hororů. Svižná, scénáristicky nápaditá (výborné lekačky), skvěle ozvučená a slušně gradující evropská filmařina, chytře zvýrazňující už tak dusivou atmosféru pomocí mrazivého fenoménu Andreje Čikatila. Úvod se sice dosti táhne, kanibalismus je těžce nevyužit a k postavám si nelze vytvořit natolik silný vztah, aby závěrečná část vtáhla diváka i jinak než jen zásluhou povedené stylizace, ale v rámci mohutné blairwitchovské vlny patří Ghoul rozhodně k těm zajímavějším, řemeslně vyspělejším zástupcům..
sabule
14 227 bodů
5
Kdo by řekl,že český režisér dokáže po vzoru západních filmdokumentů natočit tak syrový film věnovaný jedné z největších sovětských kanibalistických zrůd.Film je natočen ve stylu ruční kamery a v nedávném období,to bylo na trhu zejména hororu velmi populární.
bayern
13 716 bodů
3
Asi povinnost pro fanouška Petra Jákla a jeho surový náhled do nechvalně proslulých dějin bývalého Sovětského svazu,kde se to podobnými individui jenom hemžilo a hlavně se v té době o nich nesmělo mluvit.Film je natočen v minulosti populárním stylem ruční kamery a i západní režiséři by se za něj nemuseli stydět.
Danny F.
Danny F.
11 166 bodů
7
Na české poměry dosti povedené. Ale tohle je už párkrát okoukaná duchařina.
  • Atmosféra
  • Napětí
  • Zápletka
Tom Hardy
Tom Hardy
8 339 bodů
7
Přestože Ghoul nevnáší do žánru naprosto NIC nového nebo svého, vytyčené cíle zdolává prakticky bez větších chyb či zaváhání. Občas se uchýlí k lacinějším vypravěčským postupům, ale většinu času působí autenticky, správně depresivně a nebýt konce, kde už se trošku moc vrství všechno na sebe, nebylo by prakticky co kritizovat. Jákl si vybral velmi dobré prostředí i historické okolnosti a okolo toho vystavěl horor, který v pohodě strčí do kapsy většinu toho, co jsme z žánru found footage v posledních letech viděli. Příjemné překvapení a důkaz, že i malý český film může působit světově.
Matli
Matli
8 300 bodů
4
Nakonec to jakžtakž zachránil ten závěr, kdyby v podobném duchu byl celý film, tak by si to ty tři hvězdičky zasloužilo. A pár filmů o nejznámějším ukrajinském masovém vrahovi jsem už viděl, takže nic nového, jen je to převedené do duchařiny. Na českou tvorbu ale dobré a za reálné záběry Čikatila jsem rád. 38%