Tohle je náš svět

76%
Tohle je náš svět

Hluboko v lesích mimo civilizaci vychovává svérázný a charismatický otec (Viggo Mortensen) svých šest dětí podle vlastních představ. Jejich život připomíná letní tábor v ráji, plný neotřelých pravidel a her. Dokud nepřijde zpráva, která všechno změní. Začíná překvapivá a zábavná cesta, při které jsou zásady této volnomyšlenkářské rodiny vystaveny zkouškám našeho světa. Pozitivně laděný americký film byl v premiéře uveden na festivalu v Sundance a jeho režisér Matt Ross si z festivalu v Cannes odnesl cenu za nejlepší režii v prestižní sekci Un Certain Regard. (Aerofilms)



Režie:
Scénář:

Recenze: Tohle je náš svět

Kinobox.cz
80%

Mortensen, jehož velkým fanouškem jsem nikdy nebyl, podává v tomto filmu životní výkon. Ale i na všechny ostatní je radost se dívat, včetně nejmenších dětí. Je také zřejmé, že režisér natáčel podle vlastního scénáře, protože většina nuancí vychází do puntíku a směs tragického a veselého je velmi originálně dávkovaná.


Brenan88
Brenan88
47 084 bodů
8.5
Sice se jedná o nezávislý film,ale svou hloubkou a hereckými výkony strčí do kapsy kde jaký blockbuster. Já sám se hlásím ke zdravotnímu životnímu stylu a fastfoody jsou mi prosti srsti a i proto jsem si tento kousek skvěle užil. Viggo ve své roli zaválel a klidně bych mu toho plešatýho klučinu přál. Film byť svým obsahem kontroverzní,tak na druhou stranu velmi milý a emotivní. Každý si v něm najde kousek sobě blízky. 85% zcela zaslouženě
Pete69
Pete69
29 697 bodů
8
Život jedné rodiny, která žije hodně alternativním životem. Filozofické drama a o hodnotách a pohledu na svět. Zároveň je to trošku dobrodružné, taková alternativní roadmovie s hořkou příchutí. Viggo Mortensen zahrál skvěle, ale i všechny jeho děti se mi líbily.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 387 bodů
9
Po sociální stránce se jedná o hodně dráždivý film, neboť je morálně nepřípustné, aby šest dětí žilo s otcem mimo civilizaci někde v lesích. Nakonec, v příběhu je to také dáno najevo, ale byť otec vyznívá tímto stylem života jako podivín, děti nijak zaostalé nejsou. Učí je nejen přežít v nástrahách džungle, ale dává jim také takové vzdělání, že jeho učitelskému umu nesahají školy ani po podrážky. Ano, je to příběh poněkud progresivního, avšak hlavně svobodomyslného, otce, který se sám sobě zavázal vychovat své děti v divočině, kde se ráno coby lovci honí za potravou, odpoledne šplhají v dešti po strmých útesech a večer čtou filozofické romány a analyzují Marxe. Ospravedlňuje ty, kteří se zaměřili na jedinečnost jeho rozhodnutí a šokujícím způsobem připomíná, že i laskaví rodiče mohou být ke svým dětem krutí a násilničtí. Každého jistě napadne, kde je matka dětí. Po smrti, což taktéž, v jistém smyslu, vede k určité dramatizaci děje. Takže o co tady jde především? Jedná se o nejlepšího tátu na světě a nebo ne? Sociální úřad samozřejmě bude mít jasno okamžitě. A ostatní? Viggo Mortensen v hlavní roli dělá co může, aby v daném přesvědčení udržel rovnováhu mezi dvěma protikladnými silami, aby se nenadržovalo žádné straně. A dá se říct, že se mu to daří. Jeho postava je svým způsobem antikonformní hipík učící své děti doma a hovořící s nimi přímočaře, což by žádný jiný rodič neudělal. Každopádně u svých dětí respektuje nejen inteligenci, ale hlavně vnímání a posouzení stavu věci. Je velmi kompromisní a má respekt k jiným názorům a ideologiím, ale pro svůj prospěch s nimi zároveň manipuluje. Hlavně svobodně rozhoduje sám za sebe a to je pro něj to nejdůležitější. Snaha prarodičů dětí získat do osobní péče je už léta provařená dějová šablona. Připomenout si můžeme třeba snímek ´Do útoku´ (1987), kde tomu s patřičným rázem čelil řidič kamionu starající se o svého synka, taktéž po smrti jeho matky. Originální název snímku ´Captain Fantastic´, dle režiséra a scenáristy v jedné osobě Matta Rosse, odkazuje na slavné stejnojmenné album Eltona Johna a proč, musejí znát především jeho fanoušci. Každopádně prý stačí porovnat písně s událostmi v příběhu tohoto snímku, který zajímavě povznáší myšlenku o civilizovanosti lidského pokolení. Ochrání člověka lidské zákony nebo zákony přírody? Jaký život je přínosnější? A to nejen pro člověka, ale právě i k té přírodě. Přes hlavní dějovou linku je tu motivů více než dost. jen se snažit je vysledovat a zamyslet se nad nimi. Z tohoto hlediska lze doporučit také snímek vzniklý rok po tomto ´Beze stop´ (2018) v podstatě na obdobné téma.


Dodatečné informace

Původní název:
Captain Fantastic (více)
  • USA Tohle je náš svět
  • USA Captain Fantastic
Premiéra v ČR:
14. 7. 2016
Distributor:
Aerofilms
Země původu:
USA
Rozpočet:
5 mil. USD
Tržby:
23,12 mil. USD (celosvětově)
Čeština:
Tohle je náš svět je dostupný s českými titulky

Podobné


Powered byJustWatch