Tohle je náš svět

76%

Komentáře a recenze 34

Dle počtu bodů
Brenan88
Brenan88
47 084 bodů
8.5
Sice se jedná o nezávislý film,ale svou hloubkou a hereckými výkony strčí do kapsy kde jaký blockbuster. Já sám se hlásím ke zdravotnímu životnímu stylu a fastfoody jsou mi prosti srsti a i proto jsem si tento kousek skvěle užil. Viggo ve své roli zaválel a klidně bych mu toho plešatýho klučinu přál. Film byť svým obsahem kontroverzní,tak na druhou stranu velmi milý a emotivní. Každý si v něm najde kousek sobě blízky. 85% zcela zaslouženě
Pete69
Pete69
29 697 bodů
8
Život jedné rodiny, která žije hodně alternativním životem. Filozofické drama a o hodnotách a pohledu na svět. Zároveň je to trošku dobrodružné, taková alternativní roadmovie s hořkou příchutí. Viggo Mortensen zahrál skvěle, ale i všechny jeho děti se mi líbily.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 393 bodů
9
Po sociální stránce se jedná o hodně dráždivý film, neboť je morálně nepřípustné, aby šest dětí žilo s otcem mimo civilizaci někde v lesích. Nakonec, v příběhu je to také dáno najevo, ale byť otec vyznívá tímto stylem života jako podivín, děti nijak zaostalé nejsou. Učí je nejen přežít v nástrahách džungle, ale dává jim také takové vzdělání, že jeho učitelskému umu nesahají školy ani po podrážky. Ano, je to příběh poněkud progresivního, avšak hlavně svobodomyslného, otce, který se sám sobě zavázal vychovat své děti v divočině, kde se ráno coby lovci honí za potravou, odpoledne šplhají v dešti po strmých útesech a večer čtou filozofické romány a analyzují Marxe. Ospravedlňuje ty, kteří se zaměřili na jedinečnost jeho rozhodnutí a šokujícím způsobem připomíná, že i laskaví rodiče mohou být ke svým dětem krutí a násilničtí. Každého jistě napadne, kde je matka dětí. Po smrti, což taktéž, v jistém smyslu, vede k určité dramatizaci děje. Takže o co tady jde především? Jedná se o nejlepšího tátu na světě a nebo ne? Sociální úřad samozřejmě bude mít jasno okamžitě. A ostatní? Viggo Mortensen v hlavní roli dělá co může, aby v daném přesvědčení udržel rovnováhu mezi dvěma protikladnými silami, aby se nenadržovalo žádné straně. A dá se říct, že se mu to daří. Jeho postava je svým způsobem antikonformní hipík učící své děti doma a hovořící s nimi přímočaře, což by žádný jiný rodič neudělal. Každopádně u svých dětí respektuje nejen inteligenci, ale hlavně vnímání a posouzení stavu věci. Je velmi kompromisní a má respekt k jiným názorům a ideologiím, ale pro svůj prospěch s nimi zároveň manipuluje. Hlavně svobodně rozhoduje sám za sebe a to je pro něj to nejdůležitější. Snaha prarodičů dětí získat do osobní péče je už léta provařená dějová šablona. Připomenout si můžeme třeba snímek ´Do útoku´ (1987), kde tomu s patřičným rázem čelil řidič kamionu starající se o svého synka, taktéž po smrti jeho matky. Originální název snímku ´Captain Fantastic´, dle režiséra a scenáristy v jedné osobě Matta Rosse, odkazuje na slavné stejnojmenné album Eltona Johna a proč, musejí znát především jeho fanoušci. Každopádně prý stačí porovnat písně s událostmi v příběhu tohoto snímku, který zajímavě povznáší myšlenku o civilizovanosti lidského pokolení. Ochrání člověka lidské zákony nebo zákony přírody? Jaký život je přínosnější? A to nejen pro člověka, ale právě i k té přírodě. Přes hlavní dějovou linku je tu motivů více než dost. jen se snažit je vysledovat a zamyslet se nad nimi. Z tohoto hlediska lze doporučit také snímek vzniklý rok po tomto ´Beze stop´ (2018) v podstatě na obdobné téma.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
4
Velmi podivná agitka naprosto pohřbená posledním aktem, kterým se pro mě tenhle film svou filosofií postavil někam na úroveň scientologie. Ani ne tak samotným smyslem, ok, ať si to klidně tvůrcí myslí, ale spíš zahozením dosavadní snahy argumentovat ve jménu hopsání na louce. Oslava magorství. Nebrat!
hanys_
hanys_
18 771 bodů
8
Ha. Galvin Belson točí filmy. A rozhodně ne tuctové. Pohodovka, která mě sice po zhlédnutí úplně nepoložila, ale zraje to jako víno. Ta jejich ideologie mě sice až tak nebrala, ale musím nechat že Vigo měl parádní výsledky (test listiny práv) a jeho bezprostřednost, kdy odpoví své nejmladší dceři na jakoukoliv otázku, je odzbrojující i inspirativní..
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
9.5
Tohle je náš svět je film tvůrce, který ví co chce říct a také jak to říct. Ve filmu jsou vyhrocené momenty, ale nikdy to není za cenu, že by to šlo proti srsti, jak je poslední trend v severské kinematografii, kde je vám kolikrát až stydno, kam až voyerství může zajít. Hlavní hrdina má sice svůj názor ale respektuje také názory druhých, dává jim příležitost mu jeho pohled vymluvit a mě osobně si v tom film hodně získal. Díky tomu je totiž sledování i motivace hrdinů, jakkoli kontroverzní, příjemná záležitost a přitom zůstává nesmírně emotivní. Počítejte s tím, že se budete stejně tak smát jako plakat. Tohle je stejně jako Hollywood, horská dráha emocí, ale bez CGI efektů a drahých hvězd a také to jde. Film je bezesporu velkým sólem Viggo Mortensena, ale ve vedlejších rolích určitě strhává pozornost také dědeček v podání bezvadného Franka Langelly, který už mnohokrát dokázal, že je herecká extraliga a ani on není černobílý padouch. Uznání a pozornost si zaslouží také dětský ansámbl a myslím si, že by nebylo od věci, kdyby se tenhle film klidně zaškatulkoval do žánru rodinného filmu, kam určitě také patří.
lamps
lamps
15 156 bodů
8.5
Nezávislý film v silně návykovém podání. Nádherně zahráno (Aragorn by si snad zasloužil i nějakou tu významnější cenu), chytlavě odvyprávěno a navrch s velkým myšlenkovým přesahem, který se tvůrcům daří takřka dokonale prodat. Neříkám, že i já bych občas neodjel někam doprostřed neobydlených lesů, pryč od náboženského fanatismu, obžérství, společenského chaosu a hamižnosti, a tam si četl o tom, jak se správně chovat při první milostné schůzce (a výsledné znalosti by mi byly nepochybně stejně k ničemu jako moje současné neznalosti). A hrála by mi u toho povznesená country verze Sweet Child O'Mine.... Ne tak volnomyšlenkářské jako jeho hrdinové, ale rozhodně hravé a inspiratiní dílo, které si zaslouží všeobecnou pozornost a úctu.
Klajnik
Klajnik
8 589 bodů
6
Bál jsem se myšlenky filmu. Bál jsem se, že budu koukat na film o lidech s jejichž způsobem života nebudu vůbec souhlasit, naštěstí se s myšlenkou a rozhodnutí postav dokážu ztotožnit (tedy jen z části). Pravdou však je, že se jedná o výjimečný film, který se mě jednou scénou dotkl. Dávám 4/5 za Viggův bimbas.
Petrson
Petrson
4 166 bodů
5.5
Film, který jde myšlenkově proti sobě, výchova k násilí, ale matka byla buddhistka, říkati pravdu, ale primárně se lže, cukr se nejí, ale dorty a šlehačka ano, lidé se ctí, ale často se ponižují druzí pro jiné názory. Když je potřeba krást, krade se. Všichny děti jsou geniální, sečtělé, sportovně i hudebně nadané. Jaký to zázrak? A Viggo Mortesen? Pomatený provokatér, kvantový fyzik, znalec literatury, vlastně všeho. Když rozpor, tak les proti mega panství. O nelogičnostech ve scénáři už ani nemluvě (peníze, schovka v autobuse, osvobozovací manévry...). Přesto je to film, který nabízí, že svoboda je něco, co každý chápeme jinak. Proč ne. Film mě myšlenkově minul, vlastně jsem překvapen, jak autor scénáře přemýšlel.
Martrix
Martrix
2 449 bodů
6.5
Být tvorem společenským ještě nutně neznamená, že chcete být součástí společnosti. Resp. té části, která frčí na konzumním způsobu života, vstřebává lži a ochotně se podrobuje sebenesmyslnějším pravidlům a zvykům, jen aby vás vzorní občané přijmuli za své. V USA je podobných lidí spousta. Okrajově mezi ně patří třeba i nomádi, nebo nezávisle smýšlející jednici, kteří se kumulují v různých koloniích a žijí si po svém. Jenže i přes tu velkohubě deklarující demokracii, se takoví lidé často pohybují za hranicí zákona. Zvlášť pokud jde o děti (věrohodně to zachycuje například drama Beze stop 2018). Mohli jsme tedy sledovat drama, kde se snaží skupina lidí udržet svou nezávislost a to vše na pozadí cesty za rodinou, která ztělesňuje přesně to, co otec i děti neuznávají. Jenže tvůrci se nemohli, nebo nechtěli rozhodnout na čí straně stojí, takže "jen vypráví". Naštěstí je tady ta druhá vrstva, kde jde o rodinné drama uvnitř této skupiny. Každý rodič se snaží své děti chránit a co nejlépe je připravit na nástrahy života. Jenže jak je to u lidí, kteří o sociální vazby...o svět tam venku, o to prohnilé místo plné pokrytců nestojí? Jak a na co své děti připravují? A je to vlastně dobře? Tahle druhá část mi přišla zajímavější. Nicméně tvůrci načrtli pár momentů k zamyšlení, ale nepodařilo se jim zprostředkovat žádnou pořádnou pointu, nebo vyvrcholení nesoucí nějaký vzkaz. Za mě to bylo poměrně dost uhlazené, v mnoha ohledech až podlézavé. I konzumáci mají občas touhu ode všeho utéct a být sami...pro ně je takový film asi dobrý. Romantizující a povrchní skica, ve které se na konzum vlastně ani moc nenadává. PS: komedie to nebyla ani v nejmenším...pokud měla být, tvůrci selhali i v tomto ohledu.