Whiplash

87%
Whiplash
Andrew Neiman je devatenáctiletý jazzový bubeník, který sní o slávě, ale není si jistý tím, zda se jeho sny někdy naplní. Pronásledovaný neúspěšnou spisovatelskou kariérou svého otce je rozhodnutý vystoupat až na samotný vrchol nejprestižnější hudební konzervatoře. Jednoho večera na Andrewa, který právě cvičí na bicí, narazí Terence Fletcher, dirigent, proslavený svým učitelským talentem ve stejné míře jako svými nemilosrdnými praktikami. Ačkoliv si spolu toho večera příliš mnoho nesdělí, probudí Fletcher v Andrewovi touhu dosáhnout svého cíle. K Andrewovu překvapení dalšího dne Fletcher požádá o to, aby byl Andrew přidělen k jeho kapele. Tento jediný čin mladíkovi navždy změní život. Zpočátku je Andrew nucen fungovat pouze jako „záskok" a otáčet partituru hlavnímu bubeníkovi. Ale na příští soutěži, které se kapela účastní, hlavní bubeník řízením osudu či něčím přičiněním ztratí svou partituru. Andrew, který zná celý part nazpaměť, dostane šanci hrát. Ačkoliv se tímto činem odcizí ostatním hudebníkům, kapela soutěž nicméně vyhraje a Andrew má šanci stát se Fletcherovým novým oblíbencem. (Falcon)



Brenan88
Brenan88
47 084 bodů
10
Poprvé,když jsem se o tomto filmu dozvěděl,tak jsem si myslel,že to musí být ta nejnudnější ocasovina na světě. Kupodivu jsem se opět spletl. Whiplash je skvělý film s ještě lepším Simmonsem,který mi doslova vyrazil dech. Několikrát jsem se u jeho scén přistihl,že jsem ani nedýchal jak jsem byl z jeho výkonu oslněn. Bravo! 100% podívaná
Pete69
Pete69
29 697 bodů
8
Film je pro mě dosti kontroverzní. Střídají se chvíle naprosté dokonalosti a to jak z hlediaka příběhu, ztvárnění tak i výkony dvou hlavních protagonistů s psychoscénami, které pro mě byli téměř nekoukatelné. Více ale bylo těch skvělých. Být milovníkem Jazzu možná dám i více, takhle je to u mě za velmi dobrých 80%.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
8
Znervózňuje mě přítomnost Whiplashe na Oscarech, protože bych byl rád, kdyby si filmy tohoto ražení zachovaly svojí spontánnost, přímost a jednoduchost a nepropadly akademickým kalkulům. Whiplash je každopádně povedený kousek, hodně precizní. Možná se mohl Chazelle režijně ještě trochu víc odvázat, protože pasáže plné zajímavých obrazů střídají ty až zbytečně umírněné. Možná je to ale na druhou stranu dobře, že se ten film i přes tolik možností nestal ničí exhibicí a především vypráví svůj příběh o posedlosti.


Dodatečné informace

Původní název:
Whiplash (více)
  • USA Whiplash
Premiéra v ČR:
29. 1. 2015
Distributor:
Falcon
Země původu:
USA
Přístupnost:
12+
Rozpočet:
3,3 mil. USD
Tržby:
13,09 mil. USD (celosvětově)
Čeština:
Whiplash je dostupný s českými titulky a českým dabingem

Podobné


Powered byJustWatch