Wilsonov

43%
Wilsonov

Detektivní komedie s Jiřím Macháčkem a Vojtěchem Dykem v hlavních rolích.

Wilsonov  je komedie s detektivní zápletkou ve stylu slavných českých filmů Adéla ještě nevečeřela nebo Tajemství hradu v Karpatech.

První světová válka právě skončila a v  jednom zapadlém městě kdesi ve střední Evropě začíná primátor Dangl snít svůj velký sen. Plánuje připojení města ke Spojeným státům americkým a přejmenování na Wilsonov (na počest svého přítele, prezidenta Woodrova Wilsona). Vše klape, až na jeden nepříjemný problém! Ve městě prý řádí tajemný vrah. Oběti mají ukousnutý jazyk a hrůzou umírají ještě dříve, než vůbec dojde ke skutečnému napadení. Místní policejní sbor tápe, a tak primátor požádá o pomoc za oceánem. A sám Wilson okamžitě posílá příslušníka americké FBI. Ta má specialisty na mafie, drogy, komunisty, socialisty i jinou verbež. A má také machra na mytologii a mystiku. A tím je Aaron Food (Jiří Macháček), muž v dlouhém kabátě a klobouku, který si jen zřídka sundává z hlavy. Muž vychovaný českou kojnou. Po celém světě už vyřešil 513 vražd a teď pomůže i Wilsonovu. A aby ve městě nebloudil, k rukám dostává mladého policejního čekatele Josefa Eisnera (Vojtěch Dyk). Strhující honba po stopách šíleného vraha může začít.

Výpravná komedie s detektivní zápletkou navazuje na poetiku legendárních filmů Oldřicha Lipského Adéla ještě nevečeřela a Tajemství hradu v Karpatech a moderním způsobem ji rozvíjí. S více než padesátimilionovým rozpočtem je nejnákladnější českou komedií moderní české kinematografie. Opírá se o skvělé herecké obsazení v čele s Jiřím Macháčkem a Vojtěchem Dykem. (Falcon)




Recenze: Wilsonov

Kinobox.cz
20%

Wilsonov rozhodně není Adéla ještě nevečeřela. Je to spíš Mazaný Filip, ale ve všech ohledech podstatně horší.


Brenan88
Brenan88
47 089 bodů
4.5
Je do očí bijící,že Wilsonov svým zpracováním skládá poctu takovým filmům jako Adéla ještě nevečeřela,nebo Tajemství hradu v Karpatech. Bohužel kvalitou se jim,ale nepřiblížila. Jiří Macháček je jako Aaron Food zábavný,ale v porovnání s Nickem Carterem (Michal Dočolomanský)je jeho výkon nedostatečný. Vojta Dyk byl ve své roli asi nejotravnější postavou ve filmu. Pokaždé,když se objevil na scéně,tak mne to přestalo zajímat. Kdyby se film zkrátil o půl hodiny vůbec by to nebylo na škodu.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 428 bodů
8
´Adéla ještě nevečeřela´ či ´Tajemství hradu v Karpatech´. Dva z několika málo typicky ryze českých parodií, které se připomínali při uvedení tohoto snímku do kin, který se takovým stylem honosí. Ať se to někomu líbí nebo ne, skutečně tomu tak je. Bohužel, honosná kritika jen poukazuje na fakt, že tento žánr se již u nás nenosí. Přitom se vůbec v ničem neodlišuje. Herecké výkony naprosto na úrovni a řekl bych, že takový Jiří Macháček v tomto velmi překvapil. Když porovnám scénář neustále zmiňované ´Adély...´ a ´Wilsonova´, oba plují na naprosto stejné vlně. Parodie je prostě parodie, takže po nějaké logice tu nemůže být ani zmíňka. Nebo snad ´Adéla...´ nějakou logiku má? Po grafické stránce je obraz úchvatný a je vidět, že si trikaři u počítačů dali záležet. Děj si drží tempo a neustále se něco děje. Jednu vadu na kráse to ale přeci jen má a tím je stopáž. Necelé dvě hodiny je na parodii opravdu moc. Tohle si snad ještě nikdo ve světové kinematografii u parodie a řekl bych že i u komedie netroufl. V Česku jedna vyjímka je a tím je snímek Zdeňka Trošky ´Slunce, seno a pár facek´, který dvě hodiny překročil, jenomže to parodie není a pokud se divák celé dvě hodiny dokáže smát, podařilo se Troškovi nemožné. U ´Wilsonova´ to však bohužel nehrozí. Styl humoru se tu nemění, jak je u parodií zvykem, a tak v době, kdy by to mělo končit, se už jakoby smát není čemu. Takže zkrácení by tomu velmi pomohlo. Jinak naprosto nedoceněný film, který hravě strčí do kapsy všechny české komedie z poslední doby.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 284 bodů
0
Je skvělý, že mě filmy pořád dokážou strhnout, každopádně po odchodu z Wilsonova jsem se celý třásl. Možná šlo dokonce malé nervové zhroucení. Je mi opravdovou záhadou, jak může vzniknout takový film, jak na něm může tolik lidí pracovat, aniž by se našel byť jediný, kdo by zavolal režisérovi nějakou odbornou pomoc. Absurdní ukázka českého buranského pitvořivého humoru, který uráží všechno a všechny bez jakékoliv agendy nebo sdělení, prostě pro radost z toho chovat se jako retard, co může jakýkoliv svůj dementní, xenofobní a rasistický názor skrýt výmluvou "to byl přece fór". To není omluva, když z toho fóru nic nevyplývá. PS: Až po zhlédnutí jsem zjistil, že scénář psal Epstein... to vysvětluje hodně věcí, předně to, proč kriminální zápletka nefunguje ani na nejzákladnější úrovni. V hodnocení něco mezi odpadem za všechno, co ten film představuje, a jednou hvězdou za nějaké to production values. Rozhodně v top 10 nejhoršího, co u nás po revoluci vzniklo. UPDATE: Po rozmyšlení nemůžu zůstat ani u jedný hvězdy. To prostě nejde!


Dodatečné informace

Původní název:
Nejhorší zločin ve Wilsonově (více)
  • Česká republika Wilsonov
  • Česká republika Nejhorší zločin ve Wilsonově
  • Česká republika Najhorší zločin vo Wilsonove
  • Česká republika Wilson City
Premiéra v ČR:
1. 10. 2015
Distributor:
Falcon
Země původu:
Česká republika, Slovenská republika
Přístupnost:
12+

Powered byJustWatch