Hledání Vivian Maier

64%

Komentáře a recenze 4

Dle relevance
Kinobox.cz
60%

Maloof se samozřejmě snaží Maierovou učinit co nejzajímavější, ale ať se snaží jak se snaží, nedaří se mu to. Protože do značné míry "vaří z vody" a nic šokujícího nebo převratného o ní nezjistí mezi jejími zaměstnavateli ani v jejím rodném francouzském městečku. S tematicky podobným filmem Pátrání po Sugar Manovi se Vivian Maierová co do zajímavosti nemůže vůbec měřit.

B
100%

Dokument Hledání Vivian Maier je velmi silný. Až do takové míry, že ho musíte zažít na vlastní oči, uši a ostatní smysly, abyste dostali možnost ho pochopit. Nebo spíše pobrat. Dokáže vůbec někdo někdy Vivian Maier pochopit? Rozluští někdo vůbec někdy její životní tajemství?

Č
80%

Hledání Vivian Maier je dokument natočený z ryzího entuziasmu, který se vyplácí, navzdory jednodušší režii. Prvním možným přínosem je už samotná ukázka z širokého díla Vivian s komentářem schopným vystihnout autorčin tvůrčí a především hluboce lidský náhled. Ne, že bychom potřebovali, aby někdo myslel za nás. Posmrtně je tak ovšem dokreslována osoba, s níž už si bohužel nemůžeme promluvit.

K
60%

Ale i tak za hledání Vivian Maier děkuji. Hlavně proto, že film je inspirací pro všechny, kteří se stydí, nebo si nevěří, a přesto píší, malují, komponují či fotí jen pro svoji radost a vše schovávají do šuplíku. Většina takových totiž tajně doufá, že jednou budou objeveni a jejich odkaz zde bude navěky opěvován.