Black Panther

70%
Black Panther

Film od studia Marvel Black Panther je dobrodružstvím válečníka T’Chally, který se po smrti svého otce, krále Wakandy, vrací domů do odloučené, avšak technologicky vyspělé africké země, aby se stal novým právoplatným králem. Když se však znovu objeví mocný dávný nepřítel, jsou T’Challovy schopnosti jako krále a Black Panthera podrobeny těžké zkoušce, neboť T’Challa je vtažen do konfliktu ohrožujícího nejen Wakandu, ale i celý svět. Tváří tvář zradě a ohrožení musí mladý král zmobilizovat své spojence a využít naplno sílu Black Pantera, aby porazil své nepřátele a zajistil svému národu a jeho kultuře bezpečnou budoucnost. (Falcon)




Recenze: Black Panther

Kinobox.cz
60%

A co se týče řečí o "rasismu" nebo naopak "empowermentu rasy" v souvislosti s tímto filmem (vzhledem k tomu, že skoro všichni na plátně jsou černoši)... Je to tak nějak jedno. Není to ani nechtěně povznášející, ani nechtěně směšné (občas je to záměrně směšné a díky za to!), ani urážlivé. Podobné filmy tady byly už před mnoha desetiletími.


Brenan88
Brenan88
47 059 bodů
7
Black Panther má nádhernou výpravu,která oplývá všemožnými barvami a originalitou. Postavy jsou sympatické a hlavní záporák charismatický. Za což může vynikající Michael B. Jordan. Bohužel příběhově mne tato Marvelovka minula a vůbec poprvé jsem se u snímku z tohoto Universa místy nudil. Překvapilo mne navíc jak málo humoru se ve filmu oproti ostatním snímkům skrývá. Závěrečné akční finále je fajn,ale za posledních deset let jsem takových akčních finále viděl tolik,že už je nedokážu asi dostatečně ocenit. Ten Hype kolem filmu moc nechápu a dávám 70%.
Pete69
Pete69
29 102 bodů
7.5
Na film jsem se první chystal zajít, poté přišel Covid, tak jsem si řekl, že si ho pustím doma, až mě film dohnal překvapivě v komerční televizi. A tak jsem si film užil s desítkou reklamních pauz na toaletu a občerstvení :) Nutno říci, že jsem velmi mile překvapen. Příběh o králi staré, ale velmi vyspělé africké civilizaci se mi moc líbil. Je to všehochuť, přitom si zachovává originalitu a.. zkrátka se mi na Černého pantera dobře dívalo a to je hlavní.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 265 bodů
6
Nuda k nepřežití. Zapomněl jsem, jak unylé byly vlastně MCU originy první fáze - Panter je jejich ozvěnou svou mechanickou čitelností (plus divadelní načasovaností scénáře). A dokonce zatím nejvíc ze všech Marvel filmů tomu chybí i náznak rukopisu. A když se budeme bavit o přesahu, tak je to film o bílém světě (Wakanda je paralelní víc než k jakékoliv zemi k USA), mluvící k bílému publiku (check your privilege) řešící bílé otázky (přijímání uprchlíků, pozici privilegované kultury) - černo je tu jen na povrchu, skoro jako by to bylo připsáno na poslední chvíli, a za vším tím afričaněním nevidím sebemenší snahu reflektovat realitu - naopak se jí co nejvíc vzdálit. Vykreslení Wakandy a interakce postav nejsou reflexí černochů, ale opět jen bělochů jakoby překrytích exotickou barvou (viz už zmíněné nesmyslné uchovávání kmenových tradic u takto vyspělého národa, které je očividně jen copypastou, ne budováním funkčního světa). Další věc je, že vypjatě se vyhýbat klišé není totéž jako něco aktivně tvořit. V důsledku by Black Panther nemohl být vanilkovější, což ale nepočítám do hodnocení, jen podotýkám na okraj. Mně prostě jen vadí, že to je klišé nuda - nějakým řečem o progresivitě a odvaze se fakt z vysoka směju.


Dodatečné informace

Původní název:
Black Panther (více)
  • USA Black Panther
Premiéra v ČR:
15. 2. 2018
Země původu:
USA
Přístupnost:
12+
Rozpočet:
200 mil. USD
Tržby:
1 349,93 mil. USD (celosvětově)
Čeština:
Black Panther je dostupný s českými titulky a českým dabingem

Další z kolekce Black Panther


Podobné


Powered byJustWatch