Vyšší moc

70%
Vyšší moc

Provokativní a mezinárodně uznávaný švédský režisér Ruben Östlund přináší ve svém čtvrtém celovečerním filmu mrazivou psychologickou studii moderní rodiny. Po observačních povídkových dramatech (Mongoloid s kytarou, V moci davu) a znepokojujícím obrazu dětské šikany (Play), ve kterých s trpkým humorem zkoumá lidské jednání na hranici společenských pravidel, však Östlund zachází ještě dál. Ve snímku Vyšší moc reflektuje jednání lidí v nečekaných a životu nebezpečných situacích, kdy zavládne “primitivní“ instinkt přežití.

Čtyřčlenná švédská rodina cestuje do francouzských Alp, aby si při lyžovaní oddychla a nerušeně spolu strávila pár vzácných volných dní. Dovolenkovou idylu s hřejivým sluncem a zasněženými velkolepými horami však naruší mohutná lavina, řítící se během oběda na otevřenou restauraci na terase. Ebba chrání své vyděšené děti a zoufale volá na svého manžela Tomase, který však v panickém strachu utíká do bezpečí. Lavinová katastrofa se nakonec nekoná, avšak ze vzniklé sněžné mlhy se postupně vynořuje zahanbení, nejistota a výsměch. Manželství Tomase a Ebby i pokojný život rodiny visí na vlásku a Tomas vnitřně bojuje s vlastním selháním a všemožně se snaží obnovit svou napjatou úlohu otce.

Vyšší moc představuje existenciální drama o tradičních rolích muže a ženy v rodinném životě a jejich vzájemných očekáváních, které z nich vychází. Östlund za něj na MFF Cannes v roce 2014 obdržel Cenu poroty a nominaci na Hlavní cenu v sekci Un Certain Regard, kde se režiséři uchází o cenu za nejoriginálnější výpověď a výrazovou poetiku. (Film Europe)




martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 299 bodů
10
Povedená psychologická studie moderní rodiny. Jednání lidí v nečekaných a životu nebezpečných situacích, kdy zavládne primitivní instinkt přežití, je tématem tohoto snímku a je velmi cílený. Mladá čtyřčlenná rodina na dovolené ve francouzských Alpách se do takové situace dostane na terase restaurace během oběda. Náhle se vyřítí lavina a přímo na ně. Je to tak rychlé, že na přemýšlení není čas. Každý se v mžiku zachová tak, jak se zachová. Matka skočí na obě své děti a chrání je. Otec se snaží uniknout. Lavina však nebyla tak nebezpečná jak vypadala a všichni se vrací zpět. Nic už však nebude jako dřív. Tradiční role muže a ženy a jejich vzájemné očekávání, které z nich vychází, dostalo rázem trhlinu. Milující otec je v očích matky viděn jako zrádce. Rodina se mu začne odcizovat a že se něco děje poznají i děti. Otec se nakonec pod tíhou viny psychicky zhroutí. Asi nejcitovější scéna z celého filmu, kdy se ho snaží uklidnit obě děti a nutí k tomu i mamku. Z příběhu vyznívá otázka. Zachovali by jsme se v takové nebezpečné situaci stejně? A nebo jinak? Je instinktivní reakce souhra náhod? Je to zkratkovitost? Dá se to vůbec ovlivnit? Příběh vyvolává spoustu otázek a řekl bych, že to byl záměr. Poetické ladění vytváří artové dílo, které se snaží moc netlačit na pilu, aby byla zachována také nějaká ta civilnost. Mohlo to být ještě lepší, ale takto to zcela postačuje.
Jana Květoňová
Jana Květoňová
7 005 bodů
10
Tento film se mi velice líbil. Byl po všech stránkách dobře zvládnutý.
Blackhand47XD
Blackhand47XD
2 502 bodů
7
Drama ukazující klasickou vztahovou situaci, ke které může během života dojít kdykoliv. Otec je většinu času v práci, jede s rodinou na dovolenou, ale tam se to zkomplikuje. Nejdříve hysterčí otec, poté matka, děti se bojí o jejich vztah a rodinní přátelé si kvůli tomu svůj vztah také začínají komplikovat. Nemůžu říct, že bych se u filmu vyloženě nudil, ale zábava to taky úplně nebyla. Hysterický pláč otce nebyl úplně dobře zahraný, ale scéna s autobusem to pak celé trochu zachránila. Uklízeč byl top, na takové postavičky narazíte vždycky. 70%


Dodatečné informace

Původní název:
Turist (více)
  • Švédsko Vyšší moc
  • Švédsko Turist
  • Švédsko Force Majeure
Premiéra v ČR:
22. 1. 2015
Distributor:
Film Europe
Země původu:
Švédsko, Francie, Norsko
Přístupnost:
15+
Čeština:
Vyšší moc je dostupný s českými titulky a českým dabingem

Podobné