Pride

72%
Pride
Píše se rok 1984. Britskou premiérkou je Margaret Thatcherová, přezdívaná Železná lady. Za dob její vlády vrcholí v zemi nepokoje horníků. Během Gay Pride v Londýně se skupina aktivistů rozhodne pomoci jejich rodinám a uspořádají pro ně sbírku. Odborový svaz horníků se ale zdráhá jejich pomoc přijmout. Důvod je prostý. Neradi by čelili obvinění, že hornický svaz otevřeně sympatizuje s gay hnutím. Aktivisté se ale rozhodnou jejich rozhodnutí ignorovat a vydají se přímo do menší vesnice ve Wallesu, kde hodlají předat výtěžek přímo rodinám. A tím začíná mimořádný příběh dvou odlišných komunit, který nakonec vyústí v překvapivé partnerství. (Film Europe)



Recenze: Pride

Kinobox.cz
70%

TUDÍŽ mi dost vadily scény, kde se film snaží o nějakou dramatickou sociální kritiku a ukazuje Thatcherovou jako o něco horšího Hitlera, který by horníky (a možná i gaye) nejradši poslal do plynu a zatančil si v jejich prachu. Naštěstí ale těchto scén ve filmu moc není, takže si můžeme slušně užít všechny ty odlehčené legrační epizodky ve stylu "Upjatý venkovský buran poznává, že být gay je cool".


rkotvald
rkotvald
3 162 bodů
7
Pride je velice silný snímek, jehož bezprostřední síla tkví zejména v příběhu, který je založen na skutečných událostech, a dále v přesvědčivých hereckých výkonech. Film nepostrádá jak silné momenty, tak vyloženě odlehčující a úsměvné scény, přičemž vše je použito účelně. Z herců bych vyzdvihnul zejména naprosto úžasnou Imeldu Staunton a Billa Nighyho, kteří na mě zapůsobili nejvíce, ale i ostatní členové hereckého ansámblu hráli přesvědčivě. Zkrátka velice dobře natočený film s úžasným obsazením, který je skvělou směsicí komedie a dramatu.
marie-kolarova
marie-kolarova
2 823 bodů
8
Je to natočené z pohledu LGBT komunity, která to rozhodně neměla jednoduché. O hornících se toho moc nedozvíme. Není to jeden silný příběh, ale mozaika osudů představující se slušnou věrohodností ideu, že to co z dálky vypadá jako banda zvrhlíků, jsou zblízka docela normální lidi. Ve výsledku je milé a působivé. Matthew Warchus mohl více zapracovat na motivacích jednotlivých postav. U té zapšklé švagrové jednoho z hlavních protagonistů se jich nabízí hned několik, ale zůstává jen černobílou zarputilou figurkou.
EXpenzza
EXpenzza
747 bodů
7.5
Výborná britská dramedie z dob vlády kontroverzní Margaret Thatcherové. Scénář je sice poněkud slabší a dost klouže po povrchu (tak hladká jednání mezi zástupci gayů a leseb a horníky nemohla být úplně jednoduchá, jak prezentuje film), nicméně všechno ostatní už je v pořádku. Především herecké výkony (od rázné Imeldy Staunton přes civilního Billa Nighyho k neexhibujícímu Andrew Scottovi) jsou úžasné, několik záběrů na velšské hory vyloženě nadchne a k tomu pár vtipných momentů a báječný osmdesátkový soundtrack. Závěr sice osciluje mezi dojákem a patosem, ale režisér naštěstí nic nepřehání. Jo a díky za cameo Russella Toveyho.

Dodatečné informace

Původní název:
Pride (více)
  • Francie Pride
Premiéra v ČR:
27. 8. 2015
Země původu:
Francie, Velká Británie
Tržby:
7,52 mil. USD (celosvětově)