Muž na laně

76%

Komentáře a recenze 53

Dle počtu bodů
Brenan88
Brenan88
47 088 bodů
8
Životopisné snímky mám hodně rád. Vždy se dozvím nějaké nové informace a poznám nějaký jiný zajímavý životní příběh. Philippe Petit je pozoruhodná osobnost,která se po celý život vysmívala smrti do obličeje. Jeho život byl vážně zajímavý a rozhodně stál za zfilmování. Zemeckis je vynikající vypravěč a snímku naordinoval pohodové tempo,které nenudí. Největším lákadlem je samozřejmě kamera,která ve chvíli kdy Petit vleze na lano upnuté ve World Trade Center nabídne řadu okouzlujících záběru,které lehce vyvolají závrať. Mohl bych sice hledat slabiny,ale to nemám zapotřebí,když se mi film líbí.
Pete69
Pete69
29 761 bodů
8
Další velmi dobrý film založený na základě skutečné události. Prví třetina řekněme spíše rozjezdová, druhá třetina příprav na akci spíše průměrná a finále opravdu stojí za to, napětí ze snímku přímo tryská a závěr je perfektní. Záběry místy úchvatné. 80%.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
6
Ten film mě v mnoha ohledech iritoval, ale zároveň ho respektuju. Pokud někdo překousne to šílené pseudofrancouzštění, že Proust by řek "hele, brzdi, kámo", tak se v druhé půlce dočká scén, co jsou nakažlivě vtahující, přestože jsem byl podvědomě proti, protože ta nesympatická postava v podstatě nedělá nic jinýho, než že se předvádí. Ale co naplat, má to něco do sebe, i když, podobně jako Marťan a Everest, na pokud možno co největším plátně a jen coby atrakce. 3 a 1/2
hanys_
hanys_
18 771 bodů
6
Stejný případ jako Everest. Luxusně natočená "ta" scéna, ale jinak šly Levittovy šišlavé sny většinou mimo mně.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
8
Bizarní film s řadou dobrých nápadů, kterému vlastně nemám úplně co vytknout, ale úplně mi taky nesedl. Je to zajímavé, je to místy vlastně i docela zábavné a obsahuje to řadu skvěle natočených scén, ale úplně můj šálek čaje to není. Přesto je to velký nadprůměr.
lamps
lamps
15 156 bodů
8
Zemeckis je na podobné neobyčejné lidské příběhy zkrátka machr. Protože vystřihnout z podobně bezbarvého náčrtu s jedinou dramatickou křivkou takhle zábavné, promyšlené a životem tepající příběhové pexeso, to chce opravdu velký kumšt a zručnost. S Levittem a jeho hrdinou se zásluhou vtipné výpravy s množstvím nápaditých prostřihů naprosto sžijeme, přijmeme jeho životní hodnoty a fandíme mu, aby svůj šílený plán dotáhl do zdárného konce, přestože o takovém happyendu nelze ani na chvíli pochybovat. A v momentě, kdy kamera ladně sklouzne z vrcholu World Trade Center do tichých hlubin akrofobie, takřka cítíme tu enormní sílu okamžiku společně s hrdinou. Najdou se určitě nedostatky a osobně mě mrzí, že jsme vlastně nedostali možnost upřímně se strachovat o Petitův život, ale to nic nemění na faktu, že jako neortodoxní oslava lidské vůle a odvahy funguje film snad nejlépe, jak vůbec mohl...
Klajnik
Klajnik
8 589 bodů
6
Další obstojně natočený film, který člověka emočně nestrhne, avšak ukáže mu život někoho, kdo kdysi žil a udělal něco bláznivého (krásného?). Jsem rád, že teď vím, že nějaký Philippe Petit prošel na provaze ve výšce 415 metrů mezi Dvojčaty.
Matli
Matli
8 300 bodů
8
Už jen ten fakt, že je to podle skutečné události a k tomu ještě ten IMAX 3D zážitek by si zasloužil pátou hvězdičku, ale furt je to jen dobře natočenej příběh, který prostě podruhé už vidět nechci. Ale zárověň finále s dvojčatama bylo famozní, jenže bez velkýho plátna jsou to jen velké kšandy, které jsou už stejně dávno prozrazené. Takže velmi silné 4 hvězdičky 81%
sQelle
sQelle
2 814 bodů
6
Možná až moc natahované a časem ztrácí napětí. Jen těžko soudit jestli mluvím o filmu nebo o laně mezi dvojčaty.
Ombak_Penari
2 764 bodů
9
Svým způsobem opět malá revoluce v 3D, protože poprvé jsem měl dokonalý pocit akrofobie při sledování filmu. Polovinu stopáže jsem strávil nepříjemným škubáním při pohledu na střechy obchodního centra a obrovskou hlubinu všude okolo. A to prosím jen při scénách, kdy hrdinové teprve instalovali lana k přechodu, o samotném procházení se Phillipa Petita po laně sem a tam už vůbec nemluvím. Hodně zajímavá věc tohle zažít na sedačce v Imaxu. Jinak snímek samotný ani na vteřinu neztrácel na zajímavosti a všechny jeho části od líčení začátků v ulicích umělecké Paříže, přes plánování a přípravu akce až po samotné finále na laně, byly zajímavé a nenudili ani na vteřinu. Zvolený styl, kdy je hlavní hrdina sám sobě vypravěčem se mi také velmi zamlouval, herecké výkony rovněž bez vady. Joseph Gordon-Levitt je v hlavní roli skvělý, nicméně oscarová role to určitě není. Snímek možná není v některém směru vysloveně tak strhující, aby si ho kvůli tomu člověk pouštěl zas a znova, ale také na něm těžko hledat vady a to, jak Zemeckis dokázal naložit s v podstatě celkem strohým příběhem kluka, co se prošel po laně mezi mrakodrapy, je jednoznačně na pochvalu.