Den dobytí Bastily

67%
Den dobytí Bastily
Bastille Day je francouzský národní svátek, který se slaví 14. července a kdy si Francouzi připomínají pád Bastilly dne 14. července roku 1789 a začátek Velké francouzské revoluce. Je samozřejmostí, že natolik významný den provází nejrůznější průvody a doprovodné akce. No a právě ty se stanou středem zájmu skupinky teroristů, jimž půjde ve filmu po krku Idris Elba. Vše odstartuje atentát mladého Američana v pařížském metru v den zmíněného svátku. K případu je povolán tajný agent, který má chlapce vyslechnout a poté ho eventuelně nechat zmizet (aby si Spojené státy ušetřily ostudu a mezinárodní konflikt). Zatímco je chlapec pod zámkem, začnou další útoky a vězeň se tak pro vyšetřovatele stává jedinou stopou k celému případu.



Brenan88
Brenan88
47 083 bodů
6.5
Skvělý akční film s utramegadrsným Idrisem Elbou. Jemu ty akční role sednou jak prdel na hrnec a já jen doufám,že v nich bude pokračovat i nadále. Tempo bylo svižné akce měla spád a nápad. Navíc se filmu díky svému námětu podařilo vytvořit slušnou dávku kontroverze.
Pete69
Pete69
29 372 bodů
6
Snímek mě moc nenadchnul. Průměrný mnohokrát viděný příběh, moc se mi nelíbila kamera. Velkým kladem a dobrým tahem bylo obsazení Idrise Elby, na kterého se dobře dívá a akční scény s ním jsou povedené. Ve filmu je dosti klišé a pro mě není ničím vyjímečný. 60%.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 305 bodů
9
Den dobytí Bastily je pro Francouze v podstatě to samé, co pro Američany den nezávislosti, takže byla otázka času, kdy se objeví film o tomto dni, kdy bude Francie ohrožena teroristickými útoky. A je to tu. Bastille Day se od podobných počinů ničím nevymyká. Tedy až na fakt, že se tentokrát odehrává v Evropě. Scénář je zpracován překvapivě dobře, takže o lecjakou bezduchou akci tu v žádném případě ani omylem nejde. Tvůrci se nebáli do děje přidat také současný problém s imigrací, což je chválihodný počin. Poukazuje se na umělé vytváření chaosu, využití sociálních sítí k uveřejnění předem sehraných podvodných videí a tím snaha o ovlivnění vnímání občanů. Tím se vlastně dává jasně najevo, že ne vše, co se kde uveřejní, je pravdivé. V ulicích Paříže vybuchne taška s náloží a jsou pochopitelně mrtví. Pachatel je sice identifikován, ale jak už to mnohdy bývá, nic není tak růžové, jak vypadá. Speciální agent CIA Sean Briar, v podání Idrise Elby, jde tvrdě na věc, aby vypátral kdo a proč za tím stojí. Divák to samozřejmě ví už od samého začátku a tak jen sleduje průběh a vývoj událostí s tím spojené. Dějová linka si všímá svého a nijak neodbíhá do zbytečností. Akční scény mají drive, vyprávění děje švih a s tím spojené napětí, takže celková atmosféra je na takový film taková, jaká má být. V žádném případě se nejedná o bezduchou střílečku alá Pád Bílého domu (2013) či Pád Londýna (2016). Tady je silný jednoduchý děj z hutnou atmosférou a akční přitažlivostí. A že se to tu jako obvykle nevyhnulo kliše? To už tak u akčních filmů tohoto druha zkrátka bývá. Akční snímek, který v tomto případě rozhodně překvapil.

Dodatečné informace

Původní název:
Bastille Day (více)
  • Den dobytí Bastily
  • USA Bastille Day
  • USA Den Bastily: Francie v ohrožení
Premiéra v ČR:
16. 2. 2024
Distributor:
Canal+
Země původu:
USA
Rozpočet:
20 mil. USD
Tržby:
14,4 mil. USD (celosvětově)
Čeština:
Den dobytí Bastily je dostupný s českými titulky
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné


Powered byJustWatch