Den dobytí Bastily

67%

Komentáře a recenze 6

Dle počtu bodů
Brenan88
Brenan88
47 089 bodů
6.5
Skvělý akční film s utramegadrsným Idrisem Elbou. Jemu ty akční role sednou jak prdel na hrnec a já jen doufám,že v nich bude pokračovat i nadále. Tempo bylo svižné akce měla spád a nápad. Navíc se filmu díky svému námětu podařilo vytvořit slušnou dávku kontroverze.
Pete69
Pete69
29 851 bodů
6
Snímek mě moc nenadchnul. Průměrný mnohokrát viděný příběh, moc se mi nelíbila kamera. Velkým kladem a dobrým tahem bylo obsazení Idrise Elby, na kterého se dobře dívá a akční scény s ním jsou povedené. Ve filmu je dosti klišé a pro mě není ničím vyjímečný. 60%.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 422 bodů
9
Den dobytí Bastily je pro Francouze v podstatě to samé, co pro Američany den nezávislosti, takže byla otázka času, kdy se objeví film o tomto dni, kdy bude Francie ohrožena teroristickými útoky. A je to tu. Bastille Day se od podobných počinů ničím nevymyká. Tedy až na fakt, že se tentokrát odehrává v Evropě. Scénář je zpracován překvapivě dobře, takže o lecjakou bezduchou akci tu v žádném případě ani omylem nejde. Tvůrci se nebáli do děje přidat také současný problém s imigrací, což je chválihodný počin. Poukazuje se na umělé vytváření chaosu, využití sociálních sítí k uveřejnění předem sehraných podvodných videí a tím snaha o ovlivnění vnímání občanů. Tím se vlastně dává jasně najevo, že ne vše, co se kde uveřejní, je pravdivé. V ulicích Paříže vybuchne taška s náloží a jsou pochopitelně mrtví. Pachatel je sice identifikován, ale jak už to mnohdy bývá, nic není tak růžové, jak vypadá. Speciální agent CIA Sean Briar, v podání Idrise Elby, jde tvrdě na věc, aby vypátral kdo a proč za tím stojí. Divák to samozřejmě ví už od samého začátku a tak jen sleduje průběh a vývoj událostí s tím spojené. Dějová linka si všímá svého a nijak neodbíhá do zbytečností. Akční scény mají drive, vyprávění děje švih a s tím spojené napětí, takže celková atmosféra je na takový film taková, jaká má být. V žádném případě se nejedná o bezduchou střílečku alá Pád Bílého domu (2013) či Pád Londýna (2016). Tady je silný jednoduchý děj z hutnou atmosférou a akční přitažlivostí. A že se to tu jako obvykle nevyhnulo kliše? To už tak u akčních filmů tohoto druha zkrátka bývá. Akční snímek, který v tomto případě rozhodně překvapil.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
6
Na Watkinse možná trochu zklamání, ale odklon od jeho oblíbeného žánru nedopadl rozhodně nejhůř. Pohodová akční jednohubka, kterou si pro sebe krade Idris Elba. Ten se pro tyhle role drsňáků asi narodil. Navíc to popichování s Robbem Starkem jim dost sedlo.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
8
jamese Watkinse považuji za dobrého režiséra, jeho Žena v černém viděná v kině vyděsila celé publikum mnohokrát až k nadskočení. Bastille Day je oproti tomu thriller ze staré školy s pořádným hlavním hrdinou. Idris Elba je totiž přesně ten typ akčního hrdiny, který mě baví. Watkins je Anglán, který má evidentně nakoukané francouzské kriminálky ze 70. let a to je moc dobře, protože honička po střechách domů evokuje Belmonda v největší slávě. Policejní spiknutí je rovněž oblíbené francouzské téma. Za sebe musím říct, že pro je tenhle akčňák velké a milé překvapení a v televizi mu to bude do budoucna moc slušet.
Sheemas
Sheemas
737 bodů
7
Překvapivě ,,zábavný" akční film, kde je v hlavní roli Idris Elba, který mlátí vše kolem sebe, i když mnohdy stačí když se jen zamračí a k němu kluk ze Starkovy rodiny Richard Madden. Šikovný zlodějíček a agent CIA, film s velmi dobrými a povedenými akčními scénami (především pak bitka v dodávce byla opravdu velmi dobrá) s příjemným obsazením v trochu víc násilné Paříží. Filmu sice ubírá na hodnocení předvídatelný děj a momenty, které jste už prostě viděli někde jinde, ale jinak velmi příjemná akční podívaná, když je venku deštivo.