Sbohem jazyku

59%
Sbohem jazyku

Pilíř francouzské nové vlny Jean-Luc Godard byl pravděpodobně nejvlivnějším filmařem poválečného období. Jeho průkopnická léta začala v roce 1959 jeho celovečerním hraným debutem Na konci s dechem (Bout de Souffle). Godard tehdy způsobil doslova revoluci v tehdejších filmových postupech, uvolnil filmové médium z pout a „přepsáním“ dlouho uznávaného filmového jazyka zavedl nová pravidla filmového vyprávění, práce se zvukem a s kamerou. I ve svých pozdějších filmech intenzivně a s šokem narušoval kontinuitu filmového děje a nabourával do té doby zaužívaný systém filmové výroby, distribuce a exhibice, který podléhal konvencím Hollywoodské továrny na sny. Vytvořil úplně nový vzorec filmové tvorby.

Jean-Luc Godard se o svém nejnovějším filmu s lingvistickým názvem Sbohem jazyku vyjádřil: „Je to o muži a jeho ženě, kteří si již navzájem nerozumějí, protože nehovoří stejným jazykem.“ Film je natočený i v 3D technologii. (Film Europe)

 




xxmartinxx
xxmartinxx
22 268 bodů
6
Byly tu fragmenty, které bych hrozně chtěl, aby Godard rozvedl. Vlastně se to dá říct skoro o všech jednotlivostech, ale jako celek mi to především přišlo neukotvené. Rozhodně ale lepší než Socialismus. Godarda ze šedesátých let mám ale zásadně radši.
sixmonsters
sixmonsters
2 756 bodů
8
To hodnocení je především za obrazovou stránku. Za plný zásobník nápadů, který totálně rozstřílel všechno, co dělá filmovou řeč filmovou řečí. V obsahu jsem se až na pár jednotlivostí úplně ztratil.

Dodatečné informace

Původní název:
Adieu au langage (více)
  • Švýcarsko Sbohem jazyku
  • Švýcarsko Adieu au langage
  • Švýcarsko Goodbye to Language
Premiéra v ČR:
5. 3. 2015
Distributor:
Film Europe
Země původu:
Švýcarsko, Francie