Magický hlas rebelky

80%
Magický hlas rebelky
Plakát traileru

Zpěvačka, signatářka a mluvčí Charty 77 Marta Kubišová setrvala se ctí dvacet let v odporu proti komunistickému režimu. Když jí bylo dvacet sedm let, byla ve svém strmém profesním vzletu sestřelena ruskými okupačními tanky, které obsadily Československo. Důvodem byla pravděpodobně zpěvaččina píseň Modlitba pro Martu, která se stala protestsongem okupované země. Marta, trojnásobná Zlatá slavice z let 1966, 1968 a 1969 a sex symbol tehdejší doby, se živila lepením pytlíků. Stres vyvolaný dramatickou změnou života a normalizační beznadějí vyústil ve zpěvaččinu osobní tragédii. Svůj osud zpěvačka nesla bez reptání, přestože se stala terčem výslechů a šikanování ze strany Státní bezpečnosti. V roce 1989 zažila Marta během sametové revoluce comeback, který by jí mohla závidět leckterá světová hvězda. Její Modlitbě naslouchalo plné Václavské náměstí, stala se jedním ze symbolů odporu proti komunistickému totalitnímu režimu. Film mapuje zpěvaččinu první i druhou pěveckou kariéru, odkrývá mnohé z dramatického osobního života a zároveň mapuje historii Československa v druhé polovině 20. století.




Psisko59
Psisko59
32 827 bodů
9.5
Vůbec není od věci, když vypovídá "žena o ženě": ví, co je pro ženu podstatné a citlivá témata (nadvakrát zmařená rodina, ztráta dítěte, vztah k mužům v současnosti) dokázala podat bez rozdírání, ale ne úplně věcně a necitelně, bez emocí - ty jsou naopak přítomny ve zcela přiměřené míře. Nechává paní Martě prostor k výpovědi, celý film je prostý přehrávání a pozérství. Naopak ukazuje samozřejmost, s jakou zpěvačka dokázala obětovat kariéru s tím, že se nikdy nezpronevěřila - je hrdinkou právě proto, že se jí necítí být, a to režisérka vystihla skvěle. Hudební stránka je ozdobou - výběr písní proveden se vkusem a poučeně.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
4
Aneb jak jde za hodinu a půl neříct vůbec nic, co by mělo nějakou informační hodnotu. Jede se na emoce. Dost otravné emoce, které necítím potřebu sdílet, i když ve správném podání bych s tím neměl problém.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
8
Příběh Marty Kubišové mě vždy fascinoval a myslím, že jsem si již za život přečetl hodně článků o jejím osudu. Řada momentů z jejího života, které znám se v dokumentu neobjevují a dokonce nejsou ani zmíněny, ale je tam spousta informací, o kterých jsem dosud vůbec nevěděl. Cinefily bude jistě zajímat její živelný vztah s režisérem Janem Němcem, naopak zamrzí absence Heleny Vondráčkové, která je v dokumentu přítomna archivními záběry. Na druhou stranu, lidsky samozřejmě chápu důvody, proč tomu tak je.

Dodatečné informace

Původní název:
Magický hlas rebelky (více)
  • Česká republika Magický hlas rebelky
  • Česká republika The Magic Voice of a Rebel
Premiéra v ČR:
17. 7. 2014
Distributor:
A-Company
Země původu:
Česká republika, Česká republika
Čeština:
Magický hlas rebelky je dostupný s českým dabingem

Powered byJustWatch