Macbeth

64%

Komentáře a recenze 20

Dle počtu bodů
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
6
Nemůže to zajímat ani ty, kteří Macbetha znají, protože se budou nudit, ani ty, kteří ho neznají, protože se nebudou orientovat. Upřímně řečeno si myslím, že podobně pojaté adaptace už jsou přežité a zbytečné.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
4
Ta temná forma by mě docela brala, jenže já mám s těmi veršovanými filmy dost problém. Nesedl mi už kdysi oslavovaný Romeo od Luhrmanna a nevím proč jsem čekal, že tohle bude lepší. Jednoduchý ale zajímavý příběh (na to jak je starý), ale ta dialogová forma ke smrti nudí. Ale jsem rád, že jsem dohnal aspoň takhle kdysi povinnou četbu.
rkotvald
rkotvald
3 162 bodů
7.5
Nebýt té kratší stopáže, která do jisté míry poškodila uvěřitelnost a vývoj charakterů a taky sem tam způsobovala ne úplně plynulou návaznost scén, mohl to být jeden z filmů roku. Protože jinak je tato adaptace sice díky přesnému citování Shakespeara hůře stravitelným, ale stále aktuálním a obsahem i formou atmosférickým a audiovizuálním uměním, kombinujícím drsné středověké mocenské intriky s nádhernými skotskými scenériemi, výborné herecké výkony s perfektně fungující kamerou, hudbou i střihem, divadelnost a lyričnost se syrovou výpovědí o rozpadu mysli a pomíjivosti moci. Pomalé, tíživé a věky lehce přesahující až do dnešních dnů. Téměř každý obraz hodný zarámování, Fassbender a Cottillard (kterou normálně nemám příliš v lásce) excelující v každém hnutí obličejového svalu, v každé replice.
marie-kolarova
marie-kolarova
2 823 bodů
7.5
Příběh jednoho velkého šílenství. Zaslepená touha po moci a ochota zatratit svoji budoucnost kvůli její omamné vůni je důvěrná známá i současníkům. Kurzel využívá dlouhých zpomalených záběrů jednotlivých bitevních scén, temných obrazů zalitých rudou barvou krve a ohně. Poměrně věrně se drží schématu Shakespearovy hry a soustředí se přitom na Macbethovo nitro oscilující mezi pocitem nezranitelnosti vyplývající ze zdánlivě mimořádně příznivé věštby a vizí temné budoucnosti v náručí pekla
Ombak_Penari
2 764 bodů
7.5
Hodnotit jakéhokoliv Shakespeara na obrazovce je pro mě vždycky složité, protože je to vždycky těžko stravitelný film a nejde si ho pustit jen tak někdy večer. Každopádně až budu mít zase někdy chuť na Shakespeara, tak rozhodně zvolím Macbetha, protože je to prostě perfektně udělané se skvělou atmosférou, kamerou a skvělými herci v hlavních rolích. Fassbender je dokonalý Macbeth a je radost na něj pohledět.
Blackhand47XD
Blackhand47XD
2 502 bodů
7
Klasický Shakespeare v artovém provedení je něco opravdu speciálního. Kurzel u filmu ukázal, že je skvělým filmařem a obrazotvůrcem, což poté potvrdil i u nepříliš dobře přijatého Assassins Creed. Herci podávají skvělé výkony a citují původní divadelní texty, což působí opravdu skvěle, ale filmu něco prostě chybí. A co za to může? Stopáž. Kdyby byl snímek o něco málo delší, charaktery by byly více prokreslené. Hlavně přechod ze slušňáka na psychouše by si zasloužil více prostoru. Takhle to vypadá, že někdo vystříhal asi půl hodiny, aby lidé v kině nepadli nudou. 70%
Teresie
Teresie
1 187 bodů
8.5
Dobře natočený Shakespeare.
  • Michael Fassbender
  • Marion Cotillard