Detektiv Down

52%

Komentáře a recenze 19

Dle počtu bodů
marie-kolarova
marie-kolarova
2 823 bodů
7.5
Norský režisér Bård Breien ukazuje, že je možné natočit něžnou, ale nesentimentální lehce černou komedii, která netrpí obsesí korektního vyjadřování, aniž by urážela handicapované lidi. Detektiv Down je přesně vyvážen mezi zábavou a smutkem člověka, který se liší. Hlavní hrdina Robert Bogerud, syn policisty, provozuje detektivní kancelář. Potenciální klienti se přestanou o jeho služby zajímat v okamžiku, když ho uvidí. Přece nesvěří pátrání mladíkovi s Downovým syndromem. Robertův pohled na svět je rozkošně polodětský, přímočarý, bez zbytečných komplikací, současně i lehce nevyzpytatelný, protože nikdo se nemůže být jistý, co všechno je ještě schopný pochopit, a kde jsou jeho limity. Svými nápady totiž umí překvapit a není zase tak hloupý, jak jeho okolí obvykle předpokládá. Film má milou lehce ošuntělou atmosféru, vyladěnou na noir žánr. V hlavní roli vyniká Svein André Hofsø, který skutečně trpí Downovým syndromem, a jak už to bývá, tito lidé jsou schopni zajímavých výkonů. Záleží na prostředí, ve kterém se pohybují, a lidech kolem nich, kteří byli schopni rozvinout jejich schopnosti.
ferry-farka
ferry-farka
2 475 bodů
3
Dlouho jsem neviděl tak nudnej a nezábavnej film.
beseda
beseda
1 931 bodů
4.5
Opět jeden z filmů, kde mě nalákal trailer a výsledek kde nic - tu nic. Humor mi přišel hodně nucený a nepřirozený. Závěrečná tisková konference s režisérem Breienem můj názor taky nijak nezměnil abych dal lepší hodnocení. Mé hodnocení: 45%. Viděno: 24.03.2014 (Febiofest 2014).
kozo.roh
kozo.roh
259 bodů
6
Trailer mě hodně navnadil a na film jsem se hodně těšil, bohužel o to větší asi bylo zklamání po shlédnutí filmu. Jak už to tak u trailerů bývá, obsahují nejlepší scény z celého filmu, kterému chybí spád a děj je hodně neurovnaný. Představitel hlavní role je skvělý, bohužel ostatní herci zůstávají hodně v jeho stínu.
radek-prokopius
radek-prokopius
151 bodů
8
Robert je fakt roztomilej, film má lehce parodickou a lehce ujetou atmosféru. Plus dobrodružství, humor, napětí, láska... co víc si přát...?