Detektiv Down

52%
Detektiv Down
Plakát traileru

Hlavní hrdina filmu Robert Bogerud chce být soukromým detektivem, což ale není tak jednoduché, pokud máte jako on - Downův syndrom. Všichni jeho potenciální zákazníci tak zmizí v okamžiku, kdy Robert sundá svůj detektivní klobouk. Nakonec se mu však podaří sehnat první případ. Olav Starr, bruslařská legenda, zmizel a jeho tajemná manželka si najme Roberta, aby tento případ vyřešil. Robert má svoji metodu, kdy se vžije do zmizelého a pokračuje v jeho životě od okamžiku, ve kterém se Olav ztratil. Zjistí tak, že byl ve své rodině vystaven nedostatku lásky a že se z něj stal podvodník s vážnými problémy s alkoholem, který prodává svým zákazníkům vakuové pumpy pro lepší erekci a krém na zvětšení prsou, aby jim tak zvýšil sebevědomí. Čím bizarnějších rozměrů pátrání po Olavovi postupně nabírá, tím více se ukazuje, že Robert není tak hloupý, jak by se mohlo zdát.

 




marie-kolarova
marie-kolarova
2 829 bodů
7.5
Norský režisér Bård Breien ukazuje, že je možné natočit něžnou, ale nesentimentální lehce černou komedii, která netrpí obsesí korektního vyjadřování, aniž by urážela handicapované lidi. Detektiv Down je přesně vyvážen mezi zábavou a smutkem člověka, který se liší. Hlavní hrdina Robert Bogerud, syn policisty, provozuje detektivní kancelář. Potenciální klienti se přestanou o jeho služby zajímat v okamžiku, když ho uvidí. Přece nesvěří pátrání mladíkovi s Downovým syndromem. Robertův pohled na svět je rozkošně polodětský, přímočarý, bez zbytečných komplikací, současně i lehce nevyzpytatelný, protože nikdo se nemůže být jistý, co všechno je ještě schopný pochopit, a kde jsou jeho limity. Svými nápady totiž umí překvapit a není zase tak hloupý, jak jeho okolí obvykle předpokládá. Film má milou lehce ošuntělou atmosféru, vyladěnou na noir žánr. V hlavní roli vyniká Svein André Hofsø, který skutečně trpí Downovým syndromem, a jak už to bývá, tito lidé jsou schopni zajímavých výkonů. Záleží na prostředí, ve kterém se pohybují, a lidech kolem nich, kteří byli schopni rozvinout jejich schopnosti.
ferry-farka
ferry-farka
2 475 bodů
3
Dlouho jsem neviděl tak nudnej a nezábavnej film.
beseda
beseda
1 931 bodů
4.5
Opět jeden z filmů, kde mě nalákal trailer a výsledek kde nic - tu nic. Humor mi přišel hodně nucený a nepřirozený. Závěrečná tisková konference s režisérem Breienem můj názor taky nijak nezměnil abych dal lepší hodnocení. Mé hodnocení: 45%. Viděno: 24.03.2014 (Febiofest 2014).

Dodatečné informace

Původní název:
Detektiv Downs (více)
  • Česká republika Detektiv Down
  • Česká republika Detektiv Downs
  • Česká republika Detective Downs
  • Česká republika Detektív Down
Premiéra v ČR:
17. 4. 2014
Distributor:
CinemArt
Země původu:
Česká republika, Norsko, Česká republika, Dánsko
Čeština:
Detektiv Down je dostupný s českými titulky
Ocenění:
Žádná ocenění

Powered byJustWatch