EXODUS: Bohové a králové

65%
EXODUS: Bohové a králové
Vyrostli jako bratři, ale stali se z nich nepřátelé na život a na smrt – egyptský faraón Ramses a Mojžíš, nalezenec, který se stal legendou. Jiná legenda, Ridley Scott, převedla jejich nesmrtelný příběh na filmové plátno. Tvůrce Gladiátora tak dostal šanci znovu předvést, jak má vypadat pravý historický velkofilm – jako přehlídka dechberoucích obrazů a působivých bitevních scén, ale zároveň jako neobyčejný lidský příběh ovládaný těmi nejzákladnějšími emocemi – láskou, nenávistí a touhou po moci. Ve starověkém Egyptě se vládce rovnal Bohu a jinak tomu nebylo ani v případě Ramsese (Joel Edgerton). Mocný vládce měl jediného přítele, Mojžíše (Christian Bale), který s ním vyrůstal od dětství, když se ho coby židovského nalezence ujala královská rodina. Z přítele se však stal úhlavní nepřítel, když se Mojžíšovi zjevil „jiný“ Bůh a pověřil ho nelehkým úkolem – vysvobodit svůj lid z egyptského otroctví, přivést jej do zaslíbené země. Být jeho vůdcem i prorokem. Mojžíš tento úkol přijme. Než se však bude moci v čele zástupu 600 tisíc židovských otroků vydat na strastiplnou cestu do jejich nové domoviny, zažije deset egyptských ran, kterými rozezlený Bůh sešle na Egypt nesmírné útrapy, krupobití, zkázu ohněm, děsivé epidemie a smrt. Nic z toho však faraónu Ramsesovi nezabrání ve snaze Mojžíše a jeho lid za každou cestu zastavit a zničit. „Příběh Mojžíše byla obrovská výzva, kterou jsem si zamiloval. Chtěl jsem prozkoumat jeho složitý charakter a byl jsem ohromen Mojžíšovým příběhem, tím, čím si musel projít. To, že nejprve byli bratři a pak se z nich stali soupeři, kteří spolu válčí, dělá ten příběh velmi atraktivním.“ komentuje svůj nový film uznávaný režisér Ridley Scott (Gladiátor; Prometheus). (Cinemart)



Recenze: EXODUS: Bohové a králové

Kinobox.cz
65%

EXODUS: Bohové a králové nejsou ztrátou času. Sálá z nich poctivá filmařina, tuna odvedené práce i řada krásných záběrů, hodných opětovného zhlédnutí. Příběh je ale souhrnem klišé, zažitých kliček a nevyužitých herců. Snad jen malý chlapec jako ztělesnění boha dokáže žít vlastním životem. Těžko ale říct, nakolik se tahle varianta hořícího keře setká s úspěchem.


Pete69
Pete69
29 851 bodů
8
Nedoceněná vizuální pecka Ridleyho Scotta. Příběh Mojžíše, ať už to bylo doopravdy jakkoliv, totiž pojal velkolepě. Krásné triky starověkých měst i krajiny působí realisticky, naštěstí se podařilo do snímku propašovat jen minimum hollywoodských klišé a Christian Bale jako vždy předvedl nadstandardní výkon. Moc pěkné.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
4
Ridley Scott jede vizuálně na autopilota a dějově se naopak pouští na tenký led. Mojžíš se praští do hlavy a na základě toho utvoří elitní židovské komando terorizující nevinné Egypťany, aby se k němu nakonec přidal "protivnej spratek" Hospodin. Těžko se tu fandí straně, jejíž utrpení není zobrazeno, pouze se o něm mluví, a doopravdy trpí pouze ti "zlí" a především faraon, který se jen snaží splnit svoje poslání a Mojžíš ho svojí agresivitou vyloženě vyprovokuje. Když se faraon ptá "jaký fanatik by věřil v Boha, který vraždí nevinné," nejde, než mu dát za pravdu. Takže potud Mel Gibson approval! (A mít ten není zrovna fajn.) Pokud by to Scott myslel jako zajímavý test abrahámovské víry, bylo by to zajímavé, nejspíš se mu ale děj pouze rozpadl pod rukama z úplně stejných důvodů jako Robin Hood. Legendě bez kontaktu s historickou skutečností se snaží dodat i přes zachování nějakého toho nadpřirozena nádech realističnosti, aniž by to ale udělal pořádně a aniž by si uvědomil, jak nesmyslný konstrukt vznikne. Takže se střídají nudné pasáže - to když se děje to, co víme, že se stát musí, a děje se to přesně tak, jak musí (protože něco vizuálně nápaditého bychom tu hledali marně), s těmi prostě "divnými", v nichž nesympatický Mojžíš dělá nepochopitelná rozhodnutí. Aronofsky a Scott si měli vyměnit projekty - mám pocit, že víc fantasy a méně snahy o "takhle by se to zhruba mohlo stát" by jedině prospělo. I ten Princ egyptský zůstává nepřekonán, jeho náboj a emoce tu zoufale chybí.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
4
V rámci žánru boužel zklamání. V kině bych možná u některých scén žasl, ale to nic nemění na tom, že se toho tady i přes tu stopáž prostě moc neděje. Nejslabší Ridley.


Dodatečné informace

Původní název:
Exodus: Gods and Kings (více)
  • Velká Británie EXODUS: Bohové a králové
  • Velká Británie Exodus: Gods and Kings
  • Velká Británie Exodus
Premiéra v ČR:
25. 12. 2014
Distributor:
CinemArt
Země původu:
Velká Británie, USA, Španělsko
Rozpočet:
140 mil. USD
Tržby:
268,03 mil. USD (celosvětově)
Čeština:
EXODUS: Bohové a králové je dostupný s českými titulky a českým dabingem
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné


Powered byJustWatch