Andělé všedního dne

53%

Komentáře a recenze 38

Dle počtu bodů
Brenan88
Brenan88
47 084 bodů
4.5
Na české poměry docela solidní snímek ve kterém jde ještě vycítit rukopis Alice Nellis. Film jsem dokoukal bez problému do závěrečných titulků a to už něco znamená. Herci jsou vynikající a svým výkonem mne nejvíce potěšil Bolek Polívka a Zuzana Bydžovská.
Psisko59
Psisko59
32 827 bodů
3.5
Nuda, nuda, nuda, kterou ani mí oblíbenci Polívka, Javorský a Bydžovská nezachrání. Prostě Viewegh :-( Škoda času.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 387 bodů
8
´Andělíčku, můj strážníčku, opatruj mi mou dušičku.´ Kdo by neznal tuto dětskou modlitbu. Každý máme svého anděla, který nad námi bdí, opatruje nás a snaží se o blaho našeho života. A děj tohoto snímku s tímto faktem závazně pracuje. Přináší zajímavý příběh o skupince andělů snažící se ovlivnit osud lidí, kterým ponurost jejich života zapříčiňuje šeď a tragičnost. Je tu několik charakterových postav se silným apetitem, ve kterých by se mohl klidně i někdo poznat. Vcelku úspěšný spisovatel Michal Viewegh vše pojal v takovém osudovém propletenci, až to zdánlivě vypadá, že řešení už snad ani není. Filozofování andělů v zájmu věci je velmi zajímavé a bez předsudků. Poklidně sledují vývoj událostí každé postavy a když se už vše blíží k tragédii, rozhodnou se po vášnivé debatě zasáhnout. Udělali však dobře? Režisérka Alice Nellis celou koncepci pojala velmi vnitřně a emocionálně. Proplouvající myšlenky celým dějem vyvolávají sílu se na danou věc podívat také z jiné stránky. Trochu mi vadí, že to nebylo pojato více artově. Takhle to spíše vyznívá jako obyčejný film bez aspektu oslovit co nejvíce vážných diváků. Nepochopitelný je také rodný jazyk Mariána Labudy. Proč v Česku jeden anděl mluví slovensky? Jinak jejich civilní ztvárnění je více než zajímavé. A tak tu máme snímek, který nevěřící v anděle buď zatratí a nebo se nad nim povznesou. Každopádně myšlenka je dobrá.
Schneefee
Schneefee
4 294 bodů
4
Depresivnější film jsem už dlooouho neviděla. Navíc začátek je tak neskutečně zmatený , že trvá docela dlouho než se člověk zorientuje (a andělé orientaci spíše ještě ztěžují).
Petrson
Petrson
4 166 bodů
4.5
Když si vymyslíte 4 zbytečné postavy, které nikam nic neposunou a uděláte z nich anděle, kteří ani neví, co je andělské, pak z toho vznikne tak trochu zbytečná linka, která celý film brzdí. Nevím, co tím chtěli autoři říci. Možná vystříhat andělské sekvence a vznikl by z toho klasický český vztahový film.
marie-kolarova
marie-kolarova
2 823 bodů
6.5
Úkolem andělů je ponouknout lidem nějaký nápad pro zlepšení zbývajících posledních dvaceti čtyř hodin života a povětšinou fungují jako průvodci příběhu pro diváka začátečníka nebo ignoranta. Komentují děj, který na plátně právě probíhá, případně, který v nejbližších minutách nastane. „A toto byla jeho poslední věta, kterou manželce řekl.“ No to publikum brzy zjistí také. Andělé kladou důraz na lidskou laskavost a pozornost vůči blízkým, protože někdy smrt přichází dříve, než odpovídá věkovému průměru ve zdejších končinách. Je dobré si to čas od času připomenout. Stejně jako se zamyslet nad pronášenými slovy. Co kdyby zrovna toto byla právě ta poslední věta, kterou jsem svému blízkému řekl? Jenže v Andělech je to občas příliš patetické, ukecané a povrchní. Mezitím čekáme, ve kterém momentu se osudy jednotlivých protagonistů protnou. Vyústění osciluje někdy mezi vycucáním si z prstu a tragikomedií.
sporkaska
sporkaska
2 358 bodů
9
Keď sa na začiatku zjavila uletená štvorica anjelov, cítila som, že to nedopadne dobre.. Vyzerali ako cirkusoví uprchlíci, ale svoje poslanie splnili výborne. Aj keď na nás v úvode vyblafli, ako sa to celé skončí, stále som dumala nad tým – ako? prečo? Svižné tempo odhaľovania príbehov jednotlivých zúčastnených ma udržovalo v strehu. Skvelá ♪ hudba ♪ dotvárala tragickú atmosféru a pohľad na hodiny vo mne vyvolávali strest z blížiaceho sa konca.. Potešili ma zábavné momenty – ako rýchla jazda v krásnom aute s dvoma ♀ hezounama ♀ (vtedy som si priala sedieť s nimi na zadnom sedadle), alebo Dyk ako dlhovlasý anjel. Posledné momenty filmu som priam pretrpela, čakala som nejaký zvrat ! Takto sa to predsa nemože skončiť…! Prečo tí anjeli niečo nevymyslia…? Všetko ale má svoj zmysel. Takto to proste skončiť malo.. a je to tak dobre!
czech-movie
1 476 bodů
7
na to, že je námět od Viewega se mi film zdál dobrý. Režisérka alice nelis se poprala s tématem u nás nijak běžném, dobře. Sic to měli ucouraný začátek, děj se pak dobře rozjel a byl myslím si decentně zakončený
king-kurt
king-kurt
1 280 bodů
4.5
Mám pocit, že andělé nemají ani "vedlejší" účinky, sami mezi sebou nic nevědí, jeden mluví slovensky, proč ne další třeba finsky? Kostýmy jak z Marsu. Ani civil, ani andělské. Používají ipad, aby viděli do minulosti, nebo si to promítají na dveře.Parodují svou podobu rekvizitami, někdy třeba i osvětlovací technikou ( Dyk uhne z proudu světla a tam stojí lampa na stativu ). Vlastně komu pomohli? Co ví? Jedna výborná triková scéna ( zastavení času ) je ale notoricky známá z miliónu jiných filmů, ale kdyby to alespoň mělo takovou úroveň celou dobu. Je to české, takové české. Nijaké, upovídané a o andělech to není ani parodie, ani komedie, ani to co píší lidé, kteří anděle vidí.
  • Klára Melíšková, Zuzaza Bydžovská, Vladimír Javorský
  • scénář, pojetí a andělé
salisbury
salisbury
1 101 bodů
7.5
Andělé všedního dne jsou milým rozvířením filmových vod české kinematografie. Alice Nellis opět příjemně našlapuje do dramatické tvorby za pisatelského doprovodu Michala Viewegha. Andělé jsou jistojistě stále kolem nás, jen my si to ve své uspěchanosti čím dál méně uvědomujeme. Jsem zvědav jaký anděl strážný má na starosti mou schránku bytostně spjatou se Zemí i doufám, že je zasypán minimem pracovní činnosti a má dost času na andělské zevlování.