Americký sniper

80%

Komentáře a recenze 79

Dle počtu bodů
Brenan88
Brenan88
47 083 bodů
8
Clint furt umí a to víc než dobře. Mladí rejžové by se od něj klidně mohli učit,protože mu nedělá problém natočit jakýkoliv žánr. Americký sniper je poctivý válečný film,který je silný hlavně v akčních scénách. Pravda je,že film má na můj vkus pomalejší začátek a občas je až moc vlastenecký,ale to není nic tak hrozného.
Pete69
Pete69
29 308 bodů
7.5
autentický příběh, kterého se chopil pan režizér a dopadlo to dobře. Vytknul bych hlavně scény ve tmě a písečné bouři ze kterých by neměl nic ani istříž, jinak dobré zpracování příběhu snipera včetně zakomponování syndromu z války do děje. Občas mi jen přišly chvíle u manželky až moc přislazené, ale nevím, jak to ve skutečnosti bylo, takže třeba se mýlím. dobrý film, ale stačí ho vidět jednou.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 305 bodů
9
Clint Eastwood se coby režisér opět tímto snímkem trefil do černého, stejně jako oceňovaný americký sniper poslední doby ve své činnosti, o kterém to všechno je. Pocta vojákovi, který byl dobrým střelcem se srdcem na pravém místě. Pozitivem příběhu je především fakt, že se nebojí krutých drsných scén, takže je poukázáno i na krutosti války vůči dětem. Nikoho snad nenechá klidným scéna, kdy je chlapci akumulátorovou vrtačkou rozvrtána nejdříve noha a poté přímo lebka fanatikem s Al-Káidy. Americká armáda tu v žádném případě není vedena jako bezchybná, jak bývalo vždy zvykem. Je tu vidět co se jim povedlo i co ne. Děj je poctivě vyváženy, takže tu vidíme osudy hrdiny jak z bojiště, tak i s domova. Válečné scény nejsou vedeny do krajnosti rádoby drsných akčních etůd. Stejně jako v reálu mají tyto scény svá pravidla a tak i daleko větší uvěřitelnost. Krapet zaráží neposkvrněnost hlavního hrdiny. To opravdu neměl žádný přestupek nebo nějaký malér, že to tu vůbec není uvedeno? To až zaráží. Každopádně film je povedený. Poodhaluje život člověka těm co ho neznají nebo o něm snad i nikdy neslyšeli. Fotografie z jeho rozloučení národem a pohřbu v samém závěru jsou zcela na místě.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 268 bodů
4
Tenhle film by nepůsobil divně tak před deseti lety. Ale hádám, že Clintovi už na nějaké té dekádě nesejde. Sejít mu už mohlo na tom šíleně špatném střihu, který film ve všech ohledech znepřehledňuje (a nechoďte na mě se záměry). Každopádně produkt starého republikána bez smyslu pro nadhled jak ze škatulky.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
6
Parádní válečný film okořeněný průměrným dramatem. Na můj vkus až moc americky kýčovitým.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
8.5
Předně Americký sniper je řemeslně nejlépe odvedeným filmem ze všech filmů, které se letos na Oskarech objevily. Eastwood nezdržuje, od začátku svižně vypráví svůj příběh a přitom nepotřebuje žádné formální berličky ani kamerové rakursy. Přiznám se, že jsem měl trochu obavy z přílišné okaté propagandy, která tento druh filmu většinou provází, ale naprosto zbytečně. Velkou výhodou je také obsazení Bradleyho Coopera, který ve filmu podává mimořádný výkon, kvůli roli dokonce přibral 20 kilogramů svalové hmoty.
lamps
lamps
15 150 bodů
7.5
Americký sniper nepojednává o fyzickém utrpení uprostřed bitevní zóny, nýbrž spíše o diametrálně odlišných pohledech, kterým je válka v Iráku vystavována jednak ze strany nic netušících amerických občanů v zámoří, jednak z pozice přímých aktérů krvavých bojů, a také o pochybných motivacích, které vedou řadu mladých Američanů vstříc vysněné "službě vlasti". Eastwood sice pracuje s velmi obecnou filmovou rovnicí, když jeho hlavní hrdina přichází do války pln nadšení a vlasteneckých přísah a nakonec odchází coby zlomený muž, který ztratil iluze o cti i existenci dobra, avšak film vyzdvihuje nad průměr neskrývaná nechuť k vlastenectví, které je chabou náplastí na konání či snad oplácení zla, přirozená civilnost emocí, díky níž válečná i psychologická rovina filmu krásně splývá, a samozřejmě Clintův formální génius, který ho ani po osmdesátce neopouští. Vzhledem k tolika oscarovým nominacím se možná vnucuje myšlenka, že Američané mají pro Eastwooda zkrátka slabost, ale já si při sledování Snipera, stejně jako u Gran Torina nebo Million Dollar Baby, uvědomoval, že on si tu oblibu prostě zaslouží...
JosefTomas
JosefTomas
9 025 bodů
8
Hodně silný příběh, zachycený tak úžasně a vnesen na filmové plátno s takovým přehledem, jaký může Eastwood dát. Úžasné.
Matli
Matli
8 300 bodů
8
Eastwooda určitě vidím radši za kamerou než před ní, to mu jde sakra dobře, ale o pár desítek minut bych to klidně zkrátil. Občas mi ten děj přišel takovej fádní, až se mi chtělo zívat a akční scény jsem čekal trošku víc vymazlený, ale na to asi Clint není. Hvězdičku navíc dávám spíš za poslední hodně nečekané 2 vteřiny filmu (před titulkama) a za skutečnost, že je to podle skutečné události. 69%
Jana Květoňová
Jana Květoňová
7 005 bodů
9
Zajímavý film, sice místy dost americký, ale rozhodně mnohá místa stojí za zamyšlení. A herecký výkon hlavního představitele skutečně suprový!