Mlčení

70%
Mlčení

V polovině 17. století je Japonsko zcela uzavřené kontaktu se západními mocnostmi. Křesťanství je zde postavené mimo zákon a křesťané musí svou víru skrývat. Dva portugalští jezuité, otec Rodrigues (Andrew Garfield) a otec Garupe (Adam Driver), se vydávají do země vycházejícího slunce s velmi nebezpečným cílem: najít svého učitele, otce Ferreiru (Liam Neeson), který se prý zřekl víry.

Japonští feudálové a vládnoucí samurajové jsou odhodláni křesťanství ve své zemi vymýtit. Šířit slovo Boží je jeden z nejtěžších zločinů. Křesťané jsou pronásledováni a brutálně mučeni. Buď se zřeknou své víry, nebo jsou vystaveni dlouhé agónii a bolestivé smrti. Mladé mnichy čeká ta nejtěžší zkouška víry a vytrvalosti, na kterou možná nejsou připraveni…

Historické drama Mlčení natočil oscarový režisér Martin Scorsese (Skrytá identita, Vlk z Wall Street) podle stejnojmenného románu od japonského spisovatele Šúsaku Endó. V hlavních rolích se představí talentovaný a u diváků stále oblíbenější Andrew Garfield (Hacksaw Ridge: Zrození hrdiny), Adam Driver (Star Wars: Síla se probouzí) a jeden z nejváženějších herců současnosti, Liam Neeson (96 hodin, Mezi náhrobními kameny). (Bioscop)




Recenze: Mlčení

Kinobox.cz
70%

Přísní Japonci a jejich roboticky působící mučící techniky je konfrontují nejen s odpuzujícím násilím (evropská inkvizice nebyla jiná), ale též světem, kterému nedokáží porozumět. Ve snímku jej kromě drsných scén zastupuje také přírodní živel, východy a západy slunce nebo měsíc zářící na obloze plné hvězd.


Brenan88
Brenan88
47 089 bodů
6.5
Mlčení není snímek pro širokou veřejnost a nejspíš ho jen stěží dokáže někdo ocenit stejně tak jak to zamýšlel sám Scorsese. Jenže to není vůbec špatný film, který i s minimem dialogu a smrtelnou délkou dokáže diváka strhnout a nechat ho v očekávání jak tato náboženská pouť nakonec dopadne. Po řemeslné stránce bezchybné dílo, které pokládá až příliš mnoho otázek
Pete69
Pete69
29 851 bodů
6.5
Film o průkopnících křesťanství v Japonsku a o jejich protivnících z řad Japonských inkvizitorů. Silně duchovní film o síle víry. Na mě je to dosti utahané a téma také není úplně pro mě. Téměř tři hodiny už na mě bylo moc. dobrý film, ale mez mé oblíbené se nezařadí.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 422 bodů
9
Šíření katolicismu v Japonsku. Svým způsobem snímek připomíná výbornou dnes už klasiku 'Mise' (1986). Příběh odehrávající se v 17 století vypráví o úloze křesťanské mise přinést určité osvobození lidí v zájmu víry. Neortodoxní prostředí poskytuje mimo jiné i přímé srovnání se závazkem víry v dnešní době. Na režijní stoličku zasedl Martin Scorsese, což slibuje mnohé, a opět se dá říct, že oprávněně. V příběhu je uchována filosofie víry, daná přesvědčení a jisté nadšení. Jako příklad lze uvést otázku mladé japonské ženy, jestli je pravda, že bude ráj místem, kde už nebude žádná tvrdá práce, mučení a jistá smrt. Trestání japonských křesťanů za svou víru je srdcervoucí. Ale tak už to bývá i v dnešní době, když se někdo obrací k víře, která s danou kulturou své rodné země nemá nic společného. Snímek je tak plný emocionálně rezonujících okamžiků, které nenechají na pochybách. Kromě dobrodružné atmosféry tedy snímek přináší i nemálo motivů k zamyšlení.


Dodatečné informace

Původní název:
Silence (více)
  • Taiwan Mlčení
  • Taiwan Silence
Premiéra v ČR:
16. 2. 2017
Distributor:
Bioscop
Země původu:
Taiwan, Mexiko, USA
Přístupnost:
12+
Rozpočet:
46 mil. USD
Tržby:
23,74 mil. USD (celosvětově)
Čeština:
Mlčení je dostupný s českými titulky a českým dabingem
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné


Powered byJustWatch