Králova zahradnice

63%

Komentáře a recenze 20

Dle počtu bodů
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
4
Králova zahradnice je melodramatem z červené knihovny tak čistým, že se chvílemi zdá, jako by ani nemohla být myšlena vážně. V době sebeuvědomnělých meta-filmů pracujících s žánrovými prvky jako s dílky lega není snadné uvěřit, že by někdo nabídl film tak žánrově čistý „nezištně“ a s vážnou tváří. V případě Královy zahradnice tomu tak ale nejspíš bude. Mluvíme tu o příběhu s postavami definovanými tak jasně, že jediný krůček k větší doslovnosti by byl obléknout hodné do bílého a zlé do černého šatu. Winsletová ztvárňuje prototyp „absolutně emancipované, ale ne hystericky feministické Ženy“, jež může být svedena pouze mužem, který ji nejdřív dá na vědomí svůj respekt všemi myslitelnými i nemyslitelnými způsoby. Schoenaerts „Mistr projektant“ naštěstí takový je, a že jde o dokonalého gentlemana se pozná i podle toho, že jako jediný muž ve Francii nenosí paruku, ale honosí se vlastními krásnými kadeřemi!
avenis
avenis
8 056 bodů
5
Taková Angelika po anglicku, řekla bych. Ale mnohem realističtější... když tedy pominu ty moderní prvky, jako je zcela současný typ klobouku nebo nezávislé chování madamme De Barra. Ale vzhledem k tomu, že její postava je zcela fiktivní, beru to jako kdyby se v polovině 17. století náhle ve Francii objevil mimozemšťan a vzal na sebe její podobu... Film jako celek na mě nepůsobí příliš dobře, snad jen scéna uprostřed proutěného plotu souzní s mým vkusem a náladou. Kate Winslet, neobvykle vyprsená neboť těhotná, hraje dobře, ale je to temné, temné... Alan Rickman, starý a nemocný, důstojně, byť trochu ploše ztělesňuje krále a ostatní prostě hrají... No, jako vždy si kladu otázku. Proč Angličané tak rádi točí filmy o Francouzech? (21.12.2020)
evismaior
evismaior
4 254 bodů
7.5
Poslední počin Alana Rickmana, který si ve filmu rovněž zahrál historicky zřejmě nepříliš věrně pojatého posmutnělého a osamělého krále Ludvíka XIV. Ono je to totiž, víc než zobrazení historických faktů o budování královských zahrad ve Versailles, opravdu spíš rozjímání nad osudy a pocity zúčastněných postav, a to především vdovy Sabine De Barra (odkvétající, ale čím dál přesvědčivější Kate Winslet), která promítá melancholii svého života do prací na přetváření přírody kolem sebe. Jemné rozvíjení jejího vztahu s královským zahradníkem Le Notrem je kontrastem k milostným avantýrám a pletichám, které vládnou francouzskému dvoru, a byť divák stěží věří tomu, že by jejím moudrům zamyšleně naslouchal král, že by její slova dojímala dvorní dámy, že by ve svých jednoduchých šatech s upracovanýma rukama okouzlovala šlechtice a že by vůbec taková podnikající žena mohla u dvora působit, nechává se příběhem rád unášet.
nikol125
nikol125
2 781 bodů
8
Zajímavý film.
Siddharta
Siddharta
1 768 bodů
5.5
Tak trochu hra s časem, dlouhými záběry, "obyčejným klišé", až kýčovitými zápletkami. Všichni hraji strnule, ale něco málo zajímavého filmu nelze upřít, třeba v pár zajímavých scénách. Jednou z nich je situace, kdy ženy čekají společně na krále v komnatě, rozebírají věk, životní ztráty a odvahu mluvit, ale to je málo na dlouhý film. Snímek se asi bude líbit více ženám s utrápenou zahradnicí Kate Winslet.
  • kostýmy, výprava
  • příběh, napětí
king-kurt
king-kurt
1 280 bodů
6
Jakoby sázka na jistotu, ale to se někdy může obrátit proti vám. Výprava, kostýmy, zápletka, romantika, to vše nemusí stačit pro publikum filmů Rozum a cit. Alan Rickman přivezl osobně do Prahy něco, co se ve všem lehounce přehupuje nad pomyslnou 50% kvalitu, zkušenosti, pocity. Dvě, tři silnější, nebo spíše zajímavé scény nestačí. Možná paradoxně právě Rickaman odrežíroval sám sebe nejlépe:).
Teresie
Teresie
1 187 bodů
7
Film režiséra a herce Alana Rickmana. Místy jakoby nudný ... místy bodnul přímo pod kůži ....
  • Kate Winslet
  • Helen McCrory
  • Matthias Schoenaerts
davsuch
davsuch
1 057 bodů
8
Velmi pěkný a příjemný film. Musím říct že Alan Rickman má režisérský talent. Pro někoho to může být ale trochu nuda, protože je to v podstatě kostýmované romantické drama. Podle mě se ale povedlo vytvořit něco tak trochu klasického. Hlavní přednost vidím v režii, dialozích a hereckých výkonech.
  • kvalitní provedení
  • herecké výkony
  • skvělý překlad do češtiny
  • trochu otřepaný žánr
hovorkok
hovorkok
647 bodů
6
Nemyslím si, že Králova zahradnice by měla být průšvihem ve filmografii Kate Winslet. Jde o příjemné drama, které určitě neurazí. Kate mi pro roli té přímočaré a lehkovážné (jak ji Andre označoval) zahradnice seděla. Unaveně sice vypadala, ale řekla bych, že to bylo záměrem, půvab z ní ale čišel taktéž. Myslím, že to Alan zvládl uspokojivě a jako "králův zahradník pan de la Quintinie" byl okouzlující.
marvan
marvan
616 bodů
7
Herecké obsazení s Kate Winslet i režiséra filmu, proč ne, nakonec i ten děj byl relativně poutavý, co se skrývá za osudem Sabine...