Králova zahradnice

63%
Králova zahradnice

Velká kostýmní podívaná z doby krále Ludvíka XIV, Krále Slunce. Co všechno skrývají zahrady ve Versailles? Velkolepou nádheru, ale také intriky, neřest, nenávist... a jeden překvapivý příběh s úžasnou Kate Winslet v hlavní roli. Režie i role francouzského krále se ujal Alan Rickman.
Královský dvůr za doby Ludvíka XIV. byl nabitý vášněmi, lascivností a nebezpečím. To se často ukrývalo pod sešněrovanými korzety, napudrovanými parukami a bohatými krinolínami dvorních dam, jež za svými vějíři uměly zamaskovat nejednu špinavost. A tak je tomu i v případě Královy zahradnice. Kate Winslet jako emancipovaná zahradnice Sabine De Barra je povolána do Versailles, aby pro krále Francie vytvořila zahrady dosud nevídané nádhery. Pro pobyt u dvora krále Slunce jsou ale potřeba hodně ostré lokty. Kate v roli Sabine musí obstát nejen jako profesionálka, která navrhne zahrady obdivované celý světem. Musí obstát i jako žena, která skrývá tajemství z minulosti. A jako vášnivá a emocionální bytost, která svou upřímností vnese do Versailles nebývalý rozruch a rozpoutá vlnu se zvláštní vlastností. Vlnu, jež umí smést toho, kdo ji rozpoutal. (Bontonfilm CZ)




xxmartinxx
xxmartinxx
22 283 bodů
4
Králova zahradnice je melodramatem z červené knihovny tak čistým, že se chvílemi zdá, jako by ani nemohla být myšlena vážně. V době sebeuvědomnělých meta-filmů pracujících s žánrovými prvky jako s dílky lega není snadné uvěřit, že by někdo nabídl film tak žánrově čistý „nezištně“ a s vážnou tváří. V případě Královy zahradnice tomu tak ale nejspíš bude. Mluvíme tu o příběhu s postavami definovanými tak jasně, že jediný krůček k větší doslovnosti by byl obléknout hodné do bílého a zlé do černého šatu. Winsletová ztvárňuje prototyp „absolutně emancipované, ale ne hystericky feministické Ženy“, jež může být svedena pouze mužem, který ji nejdřív dá na vědomí svůj respekt všemi myslitelnými i nemyslitelnými způsoby. Schoenaerts „Mistr projektant“ naštěstí takový je, a že jde o dokonalého gentlemana se pozná i podle toho, že jako jediný muž ve Francii nenosí paruku, ale honosí se vlastními krásnými kadeřemi!
avenis
avenis
8 145 bodů
5
Taková Angelika po anglicku, řekla bych. Ale mnohem realističtější... když tedy pominu ty moderní prvky, jako je zcela současný typ klobouku nebo nezávislé chování madamme De Barra. Ale vzhledem k tomu, že její postava je zcela fiktivní, beru to jako kdyby se v polovině 17. století náhle ve Francii objevil mimozemšťan a vzal na sebe její podobu... Film jako celek na mě nepůsobí příliš dobře, snad jen scéna uprostřed proutěného plotu souzní s mým vkusem a náladou. Kate Winslet, neobvykle vyprsená neboť těhotná, hraje dobře, ale je to temné, temné... Alan Rickman, starý a nemocný, důstojně, byť trochu ploše ztělesňuje krále a ostatní prostě hrají... No, jako vždy si kladu otázku. Proč Angličané tak rádi točí filmy o Francouzech? (21.12.2020)
evismaior
evismaior
4 254 bodů
7.5
Poslední počin Alana Rickmana, který si ve filmu rovněž zahrál historicky zřejmě nepříliš věrně pojatého posmutnělého a osamělého krále Ludvíka XIV. Ono je to totiž, víc než zobrazení historických faktů o budování královských zahrad ve Versailles, opravdu spíš rozjímání nad osudy a pocity zúčastněných postav, a to především vdovy Sabine De Barra (odkvétající, ale čím dál přesvědčivější Kate Winslet), která promítá melancholii svého života do prací na přetváření přírody kolem sebe. Jemné rozvíjení jejího vztahu s královským zahradníkem Le Notrem je kontrastem k milostným avantýrám a pletichám, které vládnou francouzskému dvoru, a byť divák stěží věří tomu, že by jejím moudrům zamyšleně naslouchal král, že by její slova dojímala dvorní dámy, že by ve svých jednoduchých šatech s upracovanýma rukama okouzlovala šlechtice a že by vůbec taková podnikající žena mohla u dvora působit, nechává se příběhem rád unášet.

Dodatečné informace

Původní název:
A Little Chaos (více)
  • Velká Británie Králova zahradnice
  • Velká Británie A Little Chaos
Premiéra v ČR:
16. 4. 2015
Země původu:
Velká Británie
Přístupnost:
12+
Tržby:
10,08 mil. USD (celosvětově)
Čeština:
Králova zahradnice je dostupný s českými titulky a českým dabingem
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné


Powered byJustWatch