Birdman

71%
Birdman

Černá komedie oceňovaného režiséra Alejandra Iñárritu vypráví příběh herce Riggana Thomsona (Michael Keaton), který se v minulosti proslavil filmovou postavou kultovního ptačího superhrdiny Birdmana, a nyní se s vypětím sil snaží o svůj divadelní debut na Broadwayi. Riggan doufá, že když uspěje jako režisér a herec nového ambiciózního představení, oživí svou upadající kariéru. V mnoha ohledech to je riskantní krok. Ale bývalý filmový superhrdina si dělá velké naděje, že díky tomuto konečně získá uznání jako umělec a všem včetně sebe dokáže, že ještě není odepsaný. Premiéra se pomalu blíží, když se představitel titulní role v jeho hře během zkoušky za podivných okolností zraní a je třeba ho rychle nahradit. Na základě doporučení hlavní herečky Lesley (Naomi Watts) a na naléhání Rigganova nejlepšího přítele a producenta Jakea (Zach Galifianakis), Riggan nakonec neochotně přijme Mikea Shinera (Edward Norton), který je naprostou neřízenou střelou. Mike je ale zárukou toho, že se představení vyprodá a sklidí chválu kritiků. Kromě samotných příprav na premiéru se musí Riggan vypořádat i se svou přítelkyní a herečkou ve vedlejší roli, Laurou (Andrea Riseborough), se svou dcerou Sam (Emma Stone), která právě prodělala odvykací léčbu a nyní pro něj pracuje jako osobní asistentka, a také s bývalou manželkou Sylvií (Amy Ryan), která se čas od času objeví v zákulisí. “Riggan je hluboce lidský,” říká o svém hrdinovi Alejandro Iñárritu. “Představoval jsem si ho jako takového Dona Quijota, humor u něj vychází z rozdílů mezi jeho upřímnými tužbami a sprostou realitou, která ho obklopuje. V podstatě to je příběh každého z nás.” (Cinemart)




Recenze: Birdman

Kinobox.cz
80%

Michael Keaton mění výrazy a polohy s přirozeností mořského živočicha. Nezalekne se drsnějších proklamací; nervově se zhroutí, předvede vtipnou bojovou scénu s Edwardem Nortonem ve slipech. Vystřihne skvělou parodii na Transformers. Na pódiu vytasí nabitou zbraň. Ale umí být též překvapivě něžný a dojemný.


Brenan88
Brenan88
47 088 bodů
6.5
Vůbec nevím jak mám film pojmout a už vůbec hodnotit. Čekal jsem něco úplně jiného a podstatně i lepšího. Tím nechci říct,že by byl Birdman špatný film. To v žádném případě není. Jen mě nijak zvlášť neoslnil,ale natočený byl určitě velmi dobře,přece jen Inarritu není žádné béčko.
Pete69
Pete69
29 761 bodů
6
O tom, že je snímek pojat svérázně a nezapadá do standardu není sporu, nicméně se mě vůbec nedotkl. Jistá paralela s Černou labutí, pořád jsem čekal, že herci přeskočí a při premiéře zastřelí v posteli oba herce.. něco podobného se nakonec stalo a herci opravdu přeskočilo.. Jinak pro mě osobně zbytečné dvě hodiny mého času.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 393 bodů
10
Bývalý herec vymyšleného superhrdiny se snaží oživit svou vybledlou kariéru tím, že píše a režíruje hru, ve které i hraje, a to na slavné Broadwayi. Velice temperamentní snímek o vnitřních démonech a sebeovládání přesahující až artové vody. Jedná se o příběh kdysi úspěšného herce, který se snaží dostat zase na výsluní, ale jak už to tak bývá, v životě je tolik překážek, že by se jeden dostal až do stavu zoufalství. Všude samý podvodník, nepřející kritikové, dokonce ani s vlastní dcerou to není jednoduché. Neustále tvrdí, že to, co dělá, dělá jenom proto, aby byla stále relevantní. Všichni herci, co tu mají co do činění, podávají velice působivé výkony. Nejzajímavějším skutkem je, že je celý film evokován do jednoho jediného záběru. Kamera tak neustále sleduje herce od jedné scény ke druhé, čímž neustále manévruje v místnostech a v úzkých chodbách a herci tak předříkávají nekonečný proud různých dialogů Vyniká tak ohromná fascinující působivost celého snímku jako takového. Ano, jedná se převážně o konverzační počin, kde však herci předvádějí to nejlepší ze svého hereckého umění. Mnozí diváci se však v ději mohou ztrácet a budou každou scénu považovat za chaotickou, ale to je způsobeno jen svojí imaginární, náročnou a vizuální působností, zabývající se egem, vášní, slabostí, nejistotou a vykoupením. Zkrátka a dobře, je to film spíše pro filmové fajnšmekry, kteří se nebojí u filmu přemýšlet. Byť Rigan kdysi hrál superhrdinu, sám v žádném případě nadpřirozený není a tak, když ve scéně např. skočí ze střechy a letí do divadla, vidíme, jak ho za peníze veze nějaký člověk v autě. Rigan si vzal ve skutečnosti taxík. Kolika lidem se něco takového vybaví? A právě takto je posazený celý film.


Dodatečné informace

Původní název:
Birdman (více)
  • USA Birdman
Premiéra v ČR:
22. 1. 2015
Distributor:
CinemArt
Země původu:
USA
Rozpočet:
18 mil. USD
Tržby:
103,22 mil. USD (celosvětově)
Čeština:
Birdman je dostupný s českými titulky a českým dabingem

Powered byJustWatch