Predestination

74%

Komentáře a recenze 24

Dle počtu bodů
Brenan88
Brenan88
47 083 bodů
7.5
Výborný sci-fi snímek, který se zakládá na myšlence o cestování v čase a časových paradoxů. Výborně napsaný scénář,který se snaží vyvarovat všem nešvarům spojených s tímto tématem. Ethan Hawke jako vždy velmi dobrý a cely snímek v pohodě utáhne na svých bedrech. Predestination je záležitost minimálně na 3 shlédnutí, aby si divák dokázal vychutnat každou minutu tohoto velmi zvláštního filmu.
Pete69
Pete69
29 372 bodů
8
Těžko komentovat bez většího spoileru.. Téma cestování časem nabízí opravdu hromadu scénářů, někdy se se s tím naloží trestuhodně, ale to není případ Predestination. Velmi spletitý příběh, který si cestování časem zaslouží a vlastně i vyžaduje. Pro mě jen škoda, že jsem závěr uhádl už po polovině filmu, takže se nedostavil efekt otevřených úst. Dobrá práce.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
6
Ikdyž jsem se v tom chvílemi ztrácel, nacházel a následně úplně zabloudil, tak to bylo fain. Prostě hodně dobře zahrané komorní drama se skoky v čase. Ale s vyšším hodnocením počkám až po dalších reprízách, kdy snad tuhle úchylárnu pochopím trochu víc. Sarah Snook hodně dobrá. 6.5/10
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
8.5
Film má velice zajímavou výpravu a i když se jedná o scifi je to v podstatě dobové komorní drama, a to velice chytré. Člověk si tak nemůže nevzpomenout na kultovní snímek Gattaca, kde exceloval Ethan Hawke. A vzpomněl bych si na ten film, i kdyby v Predestination Ethan Hawke nehrál také hlavní roli. Tam i tady je naprosto brilantní. Výborně ovšem hraje také Sarah Snook, která se čas od času objeví v nějakém zajímavějším filmu, ale řekl bych, že na její schopnosti by se o ní mělo vědět mnohem víc. Predestination není lineární příběh, ostatně je o cestování časem. Naprosto záměrně kašle na paradoxy cestování časem, které známe z jiných filmů o tomto fenoménu, zejména Návrat do budoucnosti, ale i třeba ne až tak starý Looper. Ve filmu je tak vlastně možné téměř vše, takže při sledování filmu můžete skutečně čekat téměř vše.
lamps
lamps
15 150 bodů
7
Sci-fi příběh plný časových paradoxů, jehož suverénním vrcholem je první polovina ve znamení retrospektivního vyprávění o jednom neobyčejném lidském osudu. Kdyby byl celý film natolik strhující a atmosférický jako tato úvodní pasáž, která mi jen krásně sladěnými záběry na obličeje obou diskutujících hrdinů způsobovala příjemné mrazení, jednalo by se o absolutní a dosud nevídanou pecku. Jenže posledních třicet minut mi nejenže až příliš zamotalo všemi časovými posuny hlavu, ale také zcela narušilo dosavadní harmonii vyprávění, díky níž jsem doposud neskrývaně chrochtal blahem. Jakoby odvážní Spierigové chtěli sdělit strašně moc, ale zatímco v úvodu jsem jim to žral a věřil, v závěru jsem skoro neposlouchal.... Velká škoda.
hrumsrt
hrumsrt
9 188 bodů
7
Mám rád filmy, které si s divákem hrají, ale nikoli takové, které si Vás dobrovolně vodí, aby se Vám nakonec vysmáli.. Predestination je film, v němž jeden chlápek John vypráví svůj životní příběh jednomu až moc chápavýmu barmanovi. Jenže možná John není chlápek, barman není barman a celý to vlastně ani není jeho životní příběh.. Ve svých jednotlivých částech nejde o kdovíjaký kousek, ale když v závěru sepne, musíte se smát, jak elegantně ulítlé to vlastně je. Z hlediska pravidel cestování časem absolutně profesorský výkon, u něhož nikdo do poslední chvíle neví, jak přesně ho ve skutečnosti plníte.. Tohle chceš vidět! Jen nebude moc, co k diskusi.. Nápověda: Ouroboros! 70%
JosefTomas
JosefTomas
9 025 bodů
8
Nádherná ukázka toho, že nepotřebuje velký rozpočet, když máte dobrý nápad. Velmi komorní a neotřelé sci-fi drama, které dokáže udržet vaší pozornost po celou dobu sledování a vy se budete bavit skvělými dialogy, hereckými výkony a svižnou režií. Zároveň u tohoto filmu platí, že čím méně víte, tím víc se budete bavit. Proto bych se vyvaroval obsahu, který nějaký chytrák z Bontonfilmu uvedl, a tím zkazil a prozradil 70% příběhu (ano, ty dvě věty řeknou mnoho). Další věc nezávisí ani tak na příběhu samotném, jako spíš na vás. Čím víc máte nakoukáno, tím víc si dokážete spojit všechny informace a odhadnout, co a jak se stane. Na závěr je třeba říci, že Predestination (Český překlad je taky na pěst, uvidíte, pochopíte) má velmi zajímavou schopnost chytit diváka a i přes prohlédnuté zvraty ho nepustit. Hledáte-li film, u kterého se budete bavit a trošku přemýšlet (ale ne moc, jinak vám dojde vše až moc rychle), tak je tento film přímo pro vás.
Klajnik
Klajnik
8 504 bodů
6
Dobře napsanej, dobře fázovanej mindfuck bez jakýhokoliv highlightu.
Matli
Matli
8 300 bodů
6
Ve své podstatě asi super film, ale musel bych ho vidět tak ještě 2x abych pořádně pochopil všechny souvislosti. Na můj vkus utahanej úvod, kdyby tam bylo trošku víc štávy, tak by to ten hustej závěr vytáhnul i na pět hvězdiček. Ale fakt hustej závěr, ještě teď na tím musím přemýšlet, jak to vlastně........ 64% (verbaluv spoilovací koment opět perlí :-) )
Pas
Pas
6 225 bodů
0.5
No tak tohle néé prostě !! 40 min se kecá v baru a pak příjdou nějaký 3 trapný časový paradoxy a celý si to hraje na hrozně vážnou věc ... ----> Ano, budoucnost je předem daná a lidská vůle ji nikdy nemůže změnit. Stalo se tak již při velkým třesku, kdy každá částice dostala svůj směr a tím pádem na základěš fyzikálních a matematických zákonů od Boha, není možný se z této předurčenosti vymanit ...