E.A. Poe: Podivný experiment

74%
E.A. Poe: Podivný experiment
Plakát traileru
Hrdinou filmu E. A. Poe: Podivný experiment je mladý, čerstvě vystudovaný lékař Edward, který na konci 19. století přichází na praxi do psychiatrického ústavu pro choromyslné ležícího v mlze v odlehlém koutě hor. Zde ho přivítá šéf lékařského týmu, jeho asistent i záhadná kráska Eliza, trpící panickou hrůzou z jakéhokoliv tělesného dotyku. Edward je zasvěcován do zdejších léčebných metod a je v šoku. Dr. Lamb je příkladem osvíceného přístupu, vůči bláznům je vstřícný a svému týmu vštěpuje, aby „jedinečnost" každého pacienta respektovali: „Proč bychom se měli snažit udělat nešťastného člověka z naprosto šťastného koně?" Ovšem děsivá a hrůzu nahánějící „léčba", jíž byli na konci 19. století duševně nemocní běžně vystavováni, je přítomna i zde: věznění, spoutávání, proudy ledové vody a elektřiny. To vše je pevně vryto do historických zdí ústavu a Edward objevuje poměrně znepokojivou pravdu. Psychiatrický ústav ovládli pacienti, zatímco skutečný ředitel je se svým týmem uvězněn ve sklepení. A tady napínavý příběh plný zvratů a překvapení teprve začíná... (Bontonfilm CZ)



Pete69
Pete69
29 851 bodů
7
E.A Poe prostě nezklame, jeho hororově psychologické předlohy k filmům jsou prostě jedinečné. Někomu se líbí, někomu ne.. já patřím do té první skupiny. Toto zpracování nepovažuji za nejlepší, přesto mě zejména první polovina filmu udržovala v jisté ostražitosti a nejistotě a to mám rád. Konec trošku přehnaný a zbytečně komerční, jinak jsem si film užil - 70%.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 422 bodů
9
Velice inteligentní filmový příběh natočený dle povídky Edgara Allana Poea, který měl vždy cit pro ambicioznost svého žánru a detail dějové linky. Snímek je obsazený velice známými hereckými osobnostmi a kupodivu to kouzlo příběhu nijak neruší. Hlavní devízou je silný děj, který si vystačil bez současných monstrózních pixelových efektů. Zneklidňující atmosféra ponurého prostředí a života v psychiatrické léčebně, kde se příběh odehrává, vytváří spíše tajemný thriller než hrůzostrašnou hororovou etudu, jakých bylo natočeno již spousty. Děj se nese v lehkém napětí, což znamená, že myšlenky a představy literárního tvůrce byli ztvárněny velice dobře a tak se jedná o poutavý, staromódní gotický thriller, jaký tu vskutku dlouho nebyl. Vše je po dějové stránce dobře promyšlené a hlavně filmově ztvárněné s dobrou výpravou, kamerou a hereckými výkony. Příběh má myšlenku a jisté poselství, což nebývá zase tak často.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
6
Nevím, jestli je legračnější zoufale stupidní scénář nebo urputná snaha Kate Beckinsale spustit "herectví", ale uteklo to docela rychle. Pokud chce někdo film s hodnotou, musí se obrátit na Švankmajerovu verzi.

Dodatečné informace

Původní název:
Stonehearst Asylum (více)
  • USA E.A. Poe: Podivný experiment
  • USA Stonehearst Asylum
  • USA Eliza Graves
Premiéra v ČR:
22. 1. 2015
Distributor:
Bontonfilm
Země původu:
USA
Tržby:
2,48 mil. USD (celosvětově)
Čeština:
E.A. Poe: Podivný experiment je dostupný s českými titulky a českým dabingem
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné


Powered byJustWatch