Bílá nemoc

78%

Komentáře a recenze 7

Dle počtu bodů
Brenan88
Brenan88
47 088 bodů
7.5
Karel Čapek napsal příběh,který byl svým obsahem více než jen pouhou knihou. Já Bílou nemoc miluji a knihu jsem četl nesčetněkrát. Navíc jsem jí měl i u maturity,takže je to pro mne srdcová záležitost. Jsem velmi rád,že se našel někdo kdo knihu zfilmoval. Ona si to zaslouží jako žádná jiná. Hugo Haas to natočil velmi dobře a zahrané je to více než solidně. Ještě že film vznikl tenkrát,protože v dnešní době by z toho udělali blábol.
Pete69
Pete69
29 761 bodů
8
Parádní zpracování Čapkova notoricky známého díla. To, že byl film natočen ještě před válkou dovolilo natočit film s nadějí, že válce se dá ještě vyhnout. Skvělá předloha udělalal svou práci a poté už jen zbývá kochat se pěknými hereckými výkony a příběhem u něhož přebíhá mráz po zádech..
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
8
Polopaticky převyprávěná Čapkova vynikající hra. Sám Čapek se nkdy netrápil s nějakými "skrytými odkazy" a všemu dává jasný průchod, ale myslím, že i co dělá Hass by na něj bylo moc "in your face". Nicméně mi to ani tak nevadí. Stejně tak se mi daří přenést přes podivný střih, kdy se po změně úhlu kamery mění pozice postav vůči sobě a intonace jejich hlasu tak očividně, až člověk nehápe, jak si toho mohli střihači nevšimnout. (Na druhou stranu je potřeba ocenit různé zajímavější pohledy kamery, i když celkovou divadelní "nefilmovost" nezachraňují.) No zlaté české ručučky. Myšlenky jsou ale silné a předloha sama zaručuje filmu klady. S tím nic nenadělám.
saboter
saboter
3 564 bodů
8
Povedené zpracování legendární knížky Karla čapka, asi byste lepší zpracování této knihy nenašli. Herci jsou skvělí a na svou dobu úžasný
  • herci
  • příběh
  • slabší zpracování, ale těžko de hodnotit když jde o české zlato
kawa
3 388 bodů
8.5
Jedno z nejstěžejnějších literárních děl 30.let 20. století bylo filmově zpracováno těsně před vypuknutím 2. světové války, v situaci, kdy byla ještě víra v mírové řešení. Naznačený diktátor, malá země, spirála zbrojení je jasně čitelná na situaci ve střední Evropě tehdejší doby. Časem tento film sice ztratil na tempu, ale téma je stále aktuální . Bohužel.
martin2560
martin2560
573 bodů
9
O této knize jsme se myslím učili ve škole.Meli jsme to snad i jako povinnou četbu.Ale už je to spoustu let,tak jsem si to osvěžil tímto filmem.Je to dílo které je etalonem té doby.Presne tak dle mého názoru většina lidí vnímala choutky nacistického Německa.Predstava že se na světě objeví nemoc , která likviduje lidi mezi 40-50 lety,a vy na ní máte lék a můžete ho použít jako nástroj vynucení míru a zastavení války je naprosto originální.V dnešní době by to jistojistě našlo stejné uplatnění jako v tomto filmu.Konec filmu mě překvapil, nečekal jsem že válkychtiví dav v podstatě uslape záchranu svého maršála v podobě doktora nesoucí onen lék.Film je to vskutku povedený, hlavně z důvodu že nese poselství které je stále aktuální.V dnešní době bohužel čím dál tím víc...
Marolanda
50 bodů
Kvalita filmu samozřejmě odpovídá své době, avšak skvěle líčí knihu a kdo nemá čas ji číst, je to pro něj ušetření času. Jiného zpracování se však doposud kniha nedočkala, což je na jednu stranu škoda, ale na druhou to v dnešní době asi nejde natočit tak dobře, když jsme od této doby tak vzdálení..