Habermannův mlýn

73%

Zajímavosti 6

  • Film Habermannův mlýn (v Německu uváděný pod distribučním názvem Habermann) byl v konkurenci šedesáti německých a koprodukčních filmů oceněn dvěma Bavorskými filmovými cenami za rok 2009 udělovanými ministerským předsedou Bavorska – a to za režii pro Juraje Herze a za herecký výkon v hlavní roli pro Marka Waschkeho.
  • Petr Uhl obdivuje na scénáři, jak se do něj podařilo soustředit všechny prvky tehdejší doby, vytvořit obraz, který překonává jednostranné vidění viny jedněch a neviny druhých. Je to první filmové zpracování příběhu z konfliktního soužití českého a německého obyvatelstva za nacismu a z poválečného vyhnání. Jistě vyvolá i vášnivé diskuse a to je dobře.
  • Arnošt Lustig po přečtení scénáře napsal, že připravovaný film svým příběhem, odvážným obsahem, etickým zaměřením slibuje pozoruhodné dílo, které plně doporučuje k realizaci právě na základě výtečného, pravdivého scénáře.
  • „Když jsem ve svých 10 letech opouštěl bránu koncentračního tábora v Sachsenhausenu, ve snu mne nenapadlo, že se někdy budu vracet myšlenkami a dokonce s nějakou výpovědí k této degradující a ne moc příjemné etapě mého života,“ říká režisér filmu Juraj Herz. „Realizace uvedeného projektu pro mne osobně znamená částečné vyrovnání se s minulosti, stejně jako věřím, že forma i obsah přispěje k vyrovnání se s minulosti i pro statisíce lidí, kteří tuto tragickou dobu prožili. Je to obrovská výzva a zodpovědnost současně.“
  • Hlavní natáčení bylo plánováno od 25. května 2009 do poloviny července. Exteriéry našli filmaři převážně v okolí Vlašimi, historický mlýn, který je hlavní lokací, se nachází na říčce Blanici nedaleko obce Hradiště.
  • Na silný příběh s kontroverzními prvky pomýšlelo vícero českých filmařů v čele s Filipem Renčem. Jenže autorská práva se prodala do Německa a nyní se vracejí na českou půdu v koprodukční, pozměněné podobě. Díky tomu se režie dostala k Herzovi, jenž v Německu působí od své emigrace v 80. letech.